donderdag 16 juni 2022

Ik las: 'Het festival' geschreven door Peter J.L.M. Bernink


Het festival

Voor in het boek staat een overzicht in alfabetische volgorde van de belangrijkste personages. 

Als gevolg van een pandemie wordt voor het tweede jaar achtereen het grote jaarlijkse festival van Terschelling, Waar, afgeblazen. 
In de proloog lees je over Johan Barg, die ‘s nachts wegvaart van Terschelling. Hij wil naar Harlingen en heeft het totaal vermogen van het festival meegenomen. 

Festival Waar gaat niet door en wanneer ze de vooruitbetaalde sommen geld terug willen storten, grijpen ze mis: alle rekeningen staan op nul. 
Johan Barg is de festivaldirecteur, financieel brein en een alleskunner. Barg is gevlucht met zijn boot, maar wat hij niet weet is dat er nog iemand anders in die boot zit!

Wanneer ontdekt wordt dat Barg met de opbrengst gevlucht is, slaat de wanhoop toe. De spanning op het anders rustige eiland is toch al flink opgelopen door gasboringen en nieuwbouwprojecten in de duinen die lijken op een vorm van grootheidswaanzin van personen die zichzelf belangrijk vinden. Dat komt de sfeer op het eiland zeker niet ten goede.

Als er een lijk aanspoelt op De Noordsvaarder, een van de mooiste en meest gevarieerde natuurgebieden van Terschelling, is de chaos compleet. Niemand voelt zich nog veilig en de politie probeert de onrust te beteugelen.

Het einde van de chaos is nog niet in zicht en wanneer er nog meer slachtoffers vallen en de moordenaar onvindbaar blijkt, wordt de hulp van eilandkenner en hobby speurder Bert Koch ingeschakeld. 

“Het politiebureau was een goed ogend gebouw, aan de rand van West-Terschelling. Jansema, Tak, Koch en de dienstdoende agent zaten bij elkaar om de stand van zaken door te nemen. Ze waren op het eiland niet gewend aan misdaden als deze. Het betrof meestal diefstallen, vernielingen, openbare dronkenschap en dan meestal alleen in de zomermaanden, als het eiland werd overspoeld door toeristen. Vooral jonge toeristen. En gezinnen.”

Het boek is naast de proloog onderverdeeld in drie delen met de toepasselijke titels: Voorspel, Middenspel en Eindspel. Daarnaast een epiloog waarin je leest hoe acht maanden later de puntjes op de i worden gezet door Bert Koch. 

‘Het festival’ is mijn eerste kennismaking met het werk van Peter J.L.M. Bernink. Tijdens het lezen valt op dat er wel erg veel personages voorbij komen; de lijst voor in het boek gaf al aan dat het een drukke bedoening zou worden, maar zo druk had ik het niet verwacht. Dat neemt een beetje het plezier van het lezen weg. 
Het verhaal is knap in elkaar gezet en in de korte hoofdstukken, met de locatie en de datum waarop het zich afspeelt neemt de auteur je steeds een stapje verder mee naar het einddoel. Ondanks de kleine onzorgvuldigheden die alleen opvallen als je een pietlut bent (zoals ik) is ‘Het festival’ een verhaal waarvan je kunt genieten.

Een aantal hoofdstukken zijn geschreven uit het perspectief van een ‘nog’ onbekend personage; wel is al snel duidelijk dat het hier om de moordenaar van Barg gaat. 
Op een bepaald moment verwatert dat exclusieve perspectief een beetje en het verhaal van de moordenaar gaat op in het grotere verhaal.

“Hij was de mol. Het was sluipenderwijs begonnen. Hij had het in het begin verdrongen. Geld. Steeds meer geld en meer informatie.”

De psyche van de moordenaar is geloofwaardig en het verhaal blijft ondanks de vele herhalingen en personages spannend tot het laatste moment. 
Lees in ‘Het festival’ over diefstal, afpersing, incest, bedreiging en corruptie.


De auteur:

Peter J.L.M. Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Met groot genoegen was hij vervolgens als cardioloog werkzaam in het Martiniziekenhuis te Groningen. 
In 2014 verscheen zijn eerste thriller Geen weg terug. Na Valse hoop (2015), Kwade vrienden (2016), Het Icoon (2017), Gifgas (2018), Zoutzuur (2019) en De weldoener (2020), is Het festival zijn achtste thriller.

Het festival koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:

Titel: Het festival
Auteur: Peter J.L.M. Bernink
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 368 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, juli 2021
ISBN: 9789493059948
NUR: 305

Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Palmslag) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.