zaterdag 14 mei 2022

Ik las 'Rechercheur De Klerck en het lijk in transito' geschreven door P. Dieudonné

 ‘Inspecteur Lucien de Klerck lijkt altijd al te hebben bestaan, zo stevig en karaktervol is deze Rotterdamse pendant van De Cock.’ – Detective en Thrillergids


Rechercheur De Klerck en het lijk in transito

Op het Rotterdamse hoofdbureau van politie doet ondernemer Alexander van Oldenborgh aangifte van bedreigingen door een oud-werknemer. Het verwondert De Klerck dat die bedreigingen zouden voortkomen uit een ontslag van dertig jaar geleden. Hij vermoedt dat er iets anders speelt, maar kan zijn vinger er niet achter krijgen. Dan krijgen hij en Klaver een melding binnen. Bij een schietpartij op de straat voor een seksclub is een dode gevallen: een werknemer van Alexander van Oldenborgh! De moord blijkt het begin van een uiterst lastige zaak die De Klerck vertwijfeld doet afvragen of hij haar ooit zal oplossen. Rechercheur De Klerck en het lijk in transito is het vierde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. 

Mijn mening:

Je begint met lezen en wordt meteen ingepalmd door de charmante Inspecteur Lucien De Klerck.
Hij geeft de lezers de gelegenheid nog beter kennis met hem te maken.
Sinds een maand hebben De Klerck en Annie hun woonschip aan de rand van de Biesbosch liggen, niet ver van Dordrecht. Dat is een stuk verder verwijderd van zijn werkplek aan de Delftsevaart bij het Hoofdkantoor van Politie in Rotterdam en hij heeft alleen een vouwfiets… dat wordt afzien.
Deze pittoreske jachthaven aan de Delftsevaart is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan hebben. 
Steeds vaker kan De Klerck er niet tegen om het licht te zien… letterlijk.

Mocht je eerder niets gelezen hebben over Inspecteur Lucien De Klerck is dat geen probleem om iedereen in deze serie te leren kennen. De personages worden helder beschreven door de auteur.
Ze zijn goed uitgewerkt en daardoor denk je hen ook echt te kennen; je hebt in ieder geval een mening over hen. Maar of dat ook werkelijkheid is, zal pas op het eind blijken.

“ ‘Wij kregen aan het eind van de middag de melding dat er op de ‘s-Gravendijkwal een schietpartij had plaatsgevonden,’ sprak hij traag, weloverwogen zijn woorden kiezend. ‘Er was een dode. Toen ik ter plaatse kwam, herkende ik hem. Tot mijn grote spijt moet ik u mededelen dat het uw zoon, dat het Wilbert was.’
‘Nee,’ verzuchtte Aagje de Zeeuw.
Ze bracht haar handen naar haar mond. Al het bloed leek uit haar gerimpelde gezichtje weg te trekken.“

Het is duidelijk dat Dieudonné goed op de hoogte is van de gang van zaken bij de recherche. Zoals hij zelf ook aangeeft is hij bovendien sterk beïnvloed door het werk van A.C. Baantjer. 
Maar de auteur heeft duidelijk een heel andere schrijfstijl dan Baantjer en dat is goed zo. 

De Klerck en Ruben Klaver groeien in dit deel nog meer naar elkaar toe; de oudere rechercheur ondersteunt zijn jonge collega daar waar mogelijk is, waardoor Klaver steeds zelfverzekerder wordt. 
Maar ook De Klerck is niet altijd even zeker; dat gegeven maakt hem zo menselijk. Soms helpt Klaver De Klerck met opwekkende woorden wanneer ze even in een impasse zitten. Het is een prachtig duo.

“Ze reden via het Pompenburg en de Boezemstraat. De Klerck had zijn donkere zonnebril opgezet. Zware stapelwolken dreven traag boven de stad, maar te vaak vond de stekende zon een doorkijkje. Het was broeierig warm.
Klaver kucht.
‘Ik heb navraag gedaan naar het dossier inzake de verkrachting.’
‘En?’
‘Het is er niet meer.’
De Klerck knikte berustend. 
‘Dat vreesde ik al. Het is die ellendige wetgeving, waardoor archieven telkens opgeschoond moeten worden. Kostbare informatie gaat zo verloren.’

Door de lekker korte zinnen, de vragen die opgeroepen worden tijdens het lezen en de prettige schrijfstijl hang je aan ‘de lippen’ van deze auteur. De spanning is al meteen voelbaar.
Steeds weer speelt de auteur het door zijn humor en fantasie klaar een glimlach op je gezicht te toveren. 
Terwijl je de dialogen leest, is het alsof je de personages hoort praten, het is alsof je naar een film kijkt; zo levensecht zijn deze personages neergezet.

Tijdens de intieme slotbespreking met een paar ingewijden worden alle overgebleven vragen beantwoord waardoor je met een voldaan gevoel het boek kunt sluiten.


De auteur:

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. 

Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt – vanuit deze gedachte schrijft Paul Dieudonné.

Wie de boeken over rechercheur De Klerck leest, kan er niet omheen: Paul Dieudonné is sterk beïnvloed door het omvangrijke oeuvre van A.C. Baantjer.

‘Rechercheur De Klerck en het lijk in transito’ is het vierde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche.


Meer informatie op deze website.

Eerder las ik van Paul Dieudonné:

Rechercheur De Klerck en het lijk in transito koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of:

Boekgegevens:

Titel: Rechercheur De Klerck en het lijk in transito
Serie: De Klerck (4)
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detective
Uitgave: paperback, 144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, juni 2021
ISBN: 9789492715555
ISBN: 9789492715524 (eBook)
ISBN: 9789179957063 (luisterboek)


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: E-Pulp Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.