zondag 6 februari 2022

Ik las: 'Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood' geschreven door P. Dieudonné

 


Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood

Op een winterochtend, als een dichte mistbank Rotterdam versluiert, fietst De Klerck door Delfshaven. Bij een woning aan de Voorstraat ziet hij een surveillancewagen. Er is juist een moordslachtoffer gevonden. Althans, dat beweert de schoonmaakster die het alarmnummer belde. De Klerck betreedt het pand. Tot zijn verbijstering breekt er op dat moment een hevige brand uit. Als de brandweer de brand heeft bedwongen, kan niemand een lijk of een brandstichter vinden. 
Was er wel een moord, of zijn melding en brand een macabere grap? De Klerck en Klaver staan voor raadsels die lastig zijn op te lossen.

Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood is het derde deel in een serie over De Klerck en de Rotterdamse recherche.

“Inspecteur Lucien De Klerck lijkt altijd al te hebben bestaan, zo stevig en karaktervol is deze Rotterdamse pendant  van De Cock” – Detective en Thrillergids

(bron info: E-Pulp Publishers)


Mijn mening:

Inspecteur Lucien De Klerck fietst op een avond door Delfshaven wanneer hij aangesproken wordt door een agent.
Delfshaven is de haven waar De Klerck en zijn vrouw Annie hun historische motorboot voor de naderende winter hebben aangemeerd.
Deze pittoreske jachthaven is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan hebben. 

Ook al heb je eerder niets gelezen over Inspecteur Lucien De Klerck is dat geen probleem om iedereen in deze serie te leren kennen. De personages worden duidelijk beschreven door de auteur.
Ook in ‘Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood’ laat de auteur opnieuw de journalist Barry De Kock van het Rotterdams Dagblad aan het woord. 
De dialogen zijn heel geloofwaardig en de beschreven situaties zijn levensecht. Terwijl je leest is het alsof je de personages hoort praten, alsof je naar een film kijkt en ziet wat er gebeurt.

“Van Quikelsberghe reageerde niet. Zweetdruppeltjes vertoonden zich op zijn hoge voorhoofd. Hij vouwde zijn handen om zijn friemelende vingers tot rust te dwingen, intussen wachtend op de volgende zet van de Rotterdamse speurder.”

De Klerck en Ruben Klaver groeien in dit deel nog meer naar elkaar toe; de oudere rechercheur ondersteunt zijn jonge collega daar waar mogelijk is, waardoor Klaver steeds zelfverzekerder wordt. 
Maar ook De Klerck is niet altijd even zeker.

“Ondanks zijn jarenlange ervaring en talloze aanhoudingen, voelde hij de spanning bezit van hem nemen. Je wist nooit hoe een verdachte zou reageren. Waren ze op elk scenario voldoende voorbereid? Had hij om meer agenten moeten vragen om strategische posities in te nemen?
Hij schoof zijn linkermouw opzij en keek naar het wijzerblad. Negen uur. De afgesproken tijd was aangebroken en nog bleef de portofoon in De Klercks hand zwijgen.
Had de verdachte onraad geroken?”

Vanaf de eerste bladzijde hang je aan ‘de lippen’ van de auteur. De spanning is al meteen voelbaar en door de korte zinnen, de prettige schrijfstijl en de vragen die opgeroepen worden tijdens het lezen blijf je doorlezen tot de laatste bladzijden.
Zo nu en dan verschijnt een glimlach op mijn gezicht door de humor en fantasie van deze auteur.

Tijdens de slotbespreking worden alle overgebleven vragen beantwoord waardoor waardoor je met een voldaan het boek kunt sluiten.
Ik heb ‘Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood’ graag gelezen.


De auteur:

Paul Dieudonné groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie in de late jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de boeken van Albert Cornelis Baantjer bleef hij een band met Nederland houden.

Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Sindsdien droomt hij ervan in de voetsporen te treden van zijn grote voorbeeld A.C. Baantjer. Paul Dieudonné concentreert zich momenteel op het schrijven van nieuwe delen.

Meer informatie over de auteur en zijn werk vind je op deze website.

Eerder las ik van deze auteur: 

De Klerck #3 - Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens: 

Titel: Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood
Serie: De Klerck #3
Auteur: P. Dieudonné
Genre: detectiveroman, voor liefhebbers van de detectives van A.C. (Appie) Baantjer
Uitgave: paperback,  144 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, november 2020
ISBN: 978-94-92715-50-0
ISBN: 978-94-92715-49-4 (e-Book)
NUR: 331


Met dank aan E-Pulp Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.