zondag 4 februari 2018

Ik las: 'De maagd uit het noorden', geschreven door Gerrit SangersDe maagd uit het noorden

Boekgegevens
Titel: De maagd uit het noorden
Auteur: Gerrit Sangers
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 102 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT, januari 2018
ISBN: 978 94 63383 44 8
NUR: 301

Achterflap:
In de maagd uit het noorden geeft Renze rekenschap over zijn liefde door Manon. Tegelijkertijd rekent hij met haar af.

In een surrealistische wereld ontmoet hij zijn eerste liefde Jessica. Het lijkt te geschieden buiten de tijd.

De schrijver laat aan de lezer over wat werkelijkheid is en wat niet.

Eerder las ik van deze auteur: De morgendans, Landing, Michelle Welt en

Mijn mening:
In De maagd uit het noorden lees je over liefde, verwachtingen en het niet kunnen verwerken van verlies van een geliefde. De hoofdpersoon Renze heeft de psychiatrische kliniek verlaten maar heeft duidelijk nog hulp nodig. Hij wisselt beschrijvingen van ontmoetingen met Jessica en Manon met elkaar af; het is duidelijk dat Renze nog niet gevonden heeft waarnaar hij op zoek is. Bovendien voelt hij zich steeds achtergesteld bij anderen doordat hij pas iets van belang meegedeeld krijgt nadat men heeft afgewogen of Renze wel met deze waarheid om kan gaan. Hij heeft een stempel gekregen; hij is de patiënt, de psychiatrische patiënt...

In zijn rustige, herkenbare schrijfstijl laat de auteur ook nu weer zien dat hij de gemoedstoestand en wisselende stemmingen van de protagonist kan verwoorden. Ongeacht de dubieuze binding met de realiteit leest ook deze novelle weer heerlijk weg. Eenmaal begonnen met lezen is er pas een rustmoment na het uitlezen van de laatste bladzijde; wegleggen is geen optie.

Ik heb De maagd uit het noorden graag gelezen.

De auteur:
(foto: Aspekt)

Gerrit Sangers (De Meern) werd in 1954 geboren als jongste uit een gezin van vijf. Al jong begon hij met lezen en in de eerste klas toen hij een verhaal over waterhoentjes las, dacht hij, dat wil ik ook: schrijven.

Het duurde nog wel even voor die gedachte gestalte kreeg. In de eerste klas van de havo kreeg hij een 10 voor een opstel. Het beschreef een droom, aan het eind liep de wekker af.
Ook begon hij gedichten te schrijven. Na de havo ging hij werken, de stichting opleiding leraren had hem afgewezen. Hij wilde geschiedenis studeren. Het is er nooit van gekomen.
In de avonduren schreef hij. Vooral novelles.
Ik schreef meer over Gerrit in dit blog.

De maagd uit het noorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Hartelijk dank voor het ontvangen recensie-exemplaar

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.