woensdag 21 februari 2018

Ik las: 'Een schitterende middag', geschreven door Gin Phillips

In een wereld vol gevaar moeten we degenen van wie we houden beschermen...

Een schitterende middag

Boekgegevens:
Titel: Een schitterende middag
Auteur: Gin Phillips
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers, september 2017
ISBN: 978 90 26338 98 4
ISBN: 978 90 26338 99 1 (eBook)
ISBN: 978 90 49805 94 4 dwarsligger
Oorspronkelijke titel: Fierce Kingdom
Vertaald door: Ernst de Boer en Ankie Klootwijk

De dierentuin is bijna leeg als Joan met haar vierjarige zoontje Lincoln naar de uitgang slentert. Het was een heerlijke, zonovergoten dag. Tot Joan schoten hoort en in een flits verderop mensen ziet liggen. Met Lincoln op de arm rent ze terug en vlucht een leegstaand hok in. Daar is ze veilig, voorlopig. 
Maar hoelang kan ze haar zoontje stilhouden? 
Elk geluid kan fataal zijn, en elke voetstap die ze hoort kan die van een moordenaar zijn. Zijn er nog andere bezoekers op de vlucht? In de angstaanjagende uren die volgen, zal Joan om haar kind te redden meer dan eens moeten kiezen tussen medemenselijkheid en dierlijk instinct om haar kind te redden. 

Mijn mening:

In Een schitterende middag lees je over gebeurtenissen die plaatsvinden binnen één dag. Tussen het moment dat Joan om 16.55 uur besluit dat het bijna tijd is voor haar en haar zoontje Lincoln om de dierentuin te verlaten en het moment dat het ook gebeurt om 20.05 uur. Maar dat gaat niet op de manier zoals Joan zich had voorgesteld.

De vertellers in dit verhaal zijn Joan, Kailynn, Margaret, Mark en Robby.
De onzekerheid van alle personages is enorm, maar het is onzekerheid over verschillende dingen; de een is onzeker over zichzelf, de ander over de veiligheid van de geliefde, weer een ander is onzeker over het leven in totaliteit.
De auteur weet de personages een gezicht te geven, ze komen onder het lezen tot leven en hierdoor leeft het verhaal enorm op. 

De beschrijving van de omgeving in combinatie met de tot leven gebrachte personages zorgen er voor dat ik zo nu en dan even diep adem moet halen; het verhaal heeft me gevangen en laat me niet meer los tot het einde. Vooral de handelingen van Joan hebben me tot denken aangezet; zoals het ook haar zelf tot denken aanzette toen ze een andere moeder bijna veroordeelde voor hetgeen deze had gedaan. Maar wat zou ik zelf gedaan hebben, vroeg ik me af?

"Verstoppen. Ze moeten zich verstoppen.
Dat moeten ze eerst doen, en dan kunnen ze Paul bellen, of de politie, of allebei. Moet ze de politie niet bellen om ze te laten weten dat Lincoln en zij hier zijn ingesloten? Ze moeten toch weten wie er nog in de dierentuin zit?"


De zekerheid en vanzelfsprekendheid van een veilige omgeving waarin we ons soms wanen staat in schril contrast met een omgeving waar we zelf geen grip of invloed op hebben. Wanneer anderen het voor het zeggen hebben en bepalen of jijzelf en je gezin veilig zijn of niet, komt je hele leven op zijn kop te staan. Dat gegeven is hier knap beschreven door de auteur.
Dat gebeurt in dit verhaal op vrij kleine schaal, maar in realiteit gebeurt het tegenwoordig binnen onze hele westerse samenleving.

Gin Phillips heeft met het schrijven van Een schitterende middag gezorgd voor een beklemmende thriller die je niet weg kunt leggen.

De auteur:
(foto by Ryane Rice)

Gin Phillips (geboren in Montgomery, Alabama, USA) studeerde journalistiek bij Birmingham-Southern College en werkte jarenlang voor verschillende tijdschriften. Met haar debuutroman The Well and the Mine won ze in 2009 de Barnes & Noble Discovery Award.
Ze woont nu met haar gezin Birmingham (USA).
Van Een schitterende middag werden de vertaalrechten aan bijna dertig landen verkocht. De filmrechten van Een schitterende middag zijn verkocht aan Warner Bros.

Een schitterende middag koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Ambo|Anthos Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.