zondag 11 februari 2018

Ik las: 'De schaduwbokser', geschreven door Johan ZonnenbergDe Schaduwbokser

Boekgegevens
Titel: De Schaduwbokser
Auteur: Johan Zonnenberg
Genre: roman
Uitgave: paperback, 176 pagina's
Uitgever: Futuro Uitgevers, september 2017
ISBN: 978 94 92221 77 3
ISBN: 978 94 92221 89 6 (eBook)
NUR: 330 spannende boeken algemeen

Onlangs deed ik mee aan een prijsvraag bij Thrillers & More en was een van de gelukkige winnaars! Ik ontving een gesigneerd exemplaar van De Schaduwbokser, waarvoor hartelijk dank! 

Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven en volgt het spoor naar het beginpunt. Na het stuklopen van zijn relatie met Amy gaat hij uit wanhoop daten. Drie dates worden een totale mislukking. Eén date, Monique, geeft hem moed, niet zozeer voor een nieuwe relatie maar moed als hij naar zichzelf kijkt. Hij kijkt verder terug in zijn leven.

Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar de havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn ‘buitenspeelvriendje’ Maarten. Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder. Zoals zij hem heel zijn leven heeft dwarsgezeten, het steekt als een graat achterin zijn keel.

Victors moeder is inmiddels aan het dementeren en zit in een verzorgingstehuis. Zijn wekelijkse bezoeken aan haar leveren dezelfde gevechten maar ook onverwachte, tedere momenten op. Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde. Eindelijk kan Victor zijn verleden zoals hij zelf zegt ‘steen voor steen gaan opbouwen’.

Mijn mening:

De quotes die voor in het boek staan zijn van Thomas Hobbes en T.S. Eliot. Ze zijn bijzonder goed gekozen, zoals je zult merken tijdens het lezen.

Al snel leer je dat Victor tijdens de bezoekjes aan zijn moeder in het verzorgingstehuis het moet doen met vermoedens; vermoedens over de gedachten en bedoelingen van zijn moeder.
‘Wanneer Victor zijn wekelijkse bezoek bracht, hield hij haar hand vast. Die kromde zich dan tot een bankschroef waarin ze zijn vingers klem zette. De blik die hij daarbij toegeworpen kreeg, zei genoeg: Jij hebt dit op je geweten. Heel je leven zit je me al dwars. Denk maar niet dat je hier zomaar mee wegkomt!’

De lange reis naar zijn moeder iedere week weer opnieuw, heeft voor Victor tot doel om uiteindelijk sterk genoeg te worden om op te kunnen boksen tegen de schaduwen uit zijn verleden. Om in deze herinneringen een volgorde te zien en om er een samenhang aan te kunnen geven. En dat betreft niet alleen her verleden samen met zijn moeder, maar ook zijn verleden samen met Amy.
Behalve het opboksen tegen de schaduwen uit het verleden, wil hij graag de reden weten waarom een schaduw hem zo blijft achtervolgen en waarom hij deze bepaalde schaduw maar niet los kan laten.

Dan komt zijn alter ego Kelvin op de proppen; het begint met het verzinnen van een naam voor een hotmailaccount om een ‘blind date’ te kunnen regelen, zonder direct al te veel van zichzelf weg te hoeven geven. 
Victor schrijft een verhaal met Zero en Kelvin als hoofdpersonen; het is een ware zoektocht naar zichzelf waarin hij zijn gevoelens kan uiten.
Uiteindelijk leert hij meer over zijn moeder, zichzelf en zijn gevoelens over iets moeten missen, dan hij ooit had kunnen denken.

Johan Zonnenberg heeft een indringend verhaal barstensvol emotie geschreven, waarin gelukkig ook de nodige humor is te vinden.
Ik heb De schaduwbokser graag gelezen.

De auteur: 

Johan Zonnenberg is een ervaren auteur, die al vele boeken op zijn naam heeft staan. Van korte verhalen tot gedichten, en van romans tot non-fictie. Met zijn werk is hij al menigmaal in de prijzen gevallen en tot ‘lijstjes’ doorgedrongen; zo bereikte hij met z’n roman Stella A-Z in Libelle’s Spannende-verhalenwedstrijd van (2009) de top-20 ranglijst. In 2014 werd hij winnaar van de Paul Harland Debuutprijs voor Fantastiek met de vertelling ZeroKelvin en met Legoland werd hij genomineerd voor het beste reisverhaal Boekenweek 2014.
Lees hier het interview het interview door Thrillers & More met Johan Zonnenberg.
En neem vooral een kijkje op de website van de auteur.

De Schaduwbokser koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

2 opmerkingen:

  1. Dank je wel, Mieke, voor deze enthousiaste viersterren recensie. Fijn dat deze prijs je dus leesplezier heeft opgeleverd. Het doet me ook goed dat je de twee citaten kunt waarderen en plaatsen. Succes met 'Graag Gelezen' Hartelijke groet, Johan

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.