zondag 23 juni 2019

Ik las: 'De verjaardag van de luiaard' geschreven door Caren Peeters, met illustraties van Aron Dijkstra


De verjaardag van de luiaard

In dit verhaal heeft de hoofdpersoon toch in de gaten dat er iets aan de hand is want hij hangt niet ondersteboven aan een boomstam zoals dat wel het geval is op de cover. Luiaards spenderen 90 procent van hun leven voornamelijk met het op hun kop hangen in bomen. 

De luiaard is jarig, maar hij weet eigenlijk helemaal niet wat dat is, jarig zijn. De dieren proberen het hem uit te leggen. Maar ieder dier heeft daar zijn eigen idee over. Al het rumoer om hem heen stoort hem als hij aan het relaxen is, maar dat heeft een goede reden: elk dier wil op zijn speciale manier deze dag bijzonder maken voor hun vriend.
Alle activiteiten worden de luiaard een beetje teveel.

Gelukkig vraagt de eekhoorn aan hem wat hij het liefst zou doen en nadat de luiaard antwoord gegeven heeft, fluistert de eekhoorn hem toe:

"Jarig, dat ben je als alle dieren blij zijn dat je geboren bent. Gefeliciteerd, lieve luiaard."

Hierna kan de luiaard gaan doen wat hij zo graag doet: dromen van al het moois dat hem overkomen is.

'De verjaardag van de luiaard' is een prachtig prentenboek dat geschikt is om het verhaal uit voor te lezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar terwijl ze kunnen meekijken naar de kleurrijke prenten. 
Het zien van al deze verschillende dieren zal zeker veel vragen oproepen.
Het mooie in dit geval is dat ze ondanks dat ze zo verschillend zijn, allemaal hetzelfde willen voor deze luiaard. Dat gebeurt alleen in sprookjes! 
Ik heb er werkelijk van genoten.De auteur:

Caren Peeters (1956) scheef haar eerste boek toen ze een jaar of zes was, maar dat raakte alleen bekend in zéér kleine kring (thuis). Rond haar twintigste publiceerde ze sciencefiction-verhalen, onder andere in de Ganymedes-reeks van Bruna.

Haar loopbaan was grillig: geneeskunde, informatica, planning, management. En altijd belandde er allerlei schrijfwerk op haar bureau. Tel daar een grenzeloze nieuwsgierigheid naar ongeveer alles bij op en je hebt alle ingrediënten voor een allround tekstschrijver. Haar specialiteit: complexe zaken begrijpelijk maken.

Caren gaf in eigen beheer twee boeken uit: BINK, over de redding van een zwaargewonde kater, en Adam bevalt ook (een beetje): een relatiegeschenk over een vader tegen wil en dank.

Het prentenboek De verjaardag van de luiaard is het eerste boek van Caren dat bij De Vier Windstreken verschijnt.

De illustrator:

Aron Dijkstra (Pijnacker) werd in 1992 geboren in Sneek. Vanaf het moment waarop hij leerde om een potlood vast te houden, deed hij niets liever dan tekenen. Hij heeft een voorkeur voor traditionele materialen zoals inkt, potlood en verf. Er komt geen computer aan te pas bij Arons werk.

Bij De Vier Windstreken verscheen van Aron: De verjaardag van de luiaard.

De verjaardag van de luiaard koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De verjaardag van de luiaard
Auteur: Caren Peeters
Illustrator: Aron Dijkstra
Genre: kinderboeken, prentenboeken vanaf 4 jaar
Uitgave: gebonden, 32 bladzijden
Uitgever: De Vier Windstreken, juni 2019
ISBN: 978 90 51167 22 1


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.