woensdag 19 juni 2019

Ik las: 'Het Verdronken Land' geschreven door Olga PonjeeHet Verdronken Land

Dit is geen oefening.

Laat je jas en tas liggen, verlaat deze ruimte via de kortste weg en volg de aanwijzingen van de politie buiten. Gebruik geen liften. Ga geen onverlichte ruimtes binnen. Ze kunnen onder water staan. Schuil niet bij bomen of hoge gebouwen.

Blijf kalm. Red jezelf. Wees voorbereid op het ergste.

Ik herhaal. Dit is geen oefening.

Nederland, de nabije toekomst. Een superstorm verwoest de dijken en zet een groot deel van het land onder water. Voedsel, medicijnen en huizen worden iedere dag schaarser, terwijl de vluchtelingenstroom vanuit het westen groeit. En dan wordt Emir Berk vermoord, de vooruitstrevende Turkse premier van Nederland, en is de paniek compleet.

Loekie Laroes, dochter van een beruchte journaliste, filmt per ongeluk de aanslag op Berk en wordt daarmee het volgende doelwit. In een van de vluchtelingenkampen ontdekt haar beste vriend, Jacinto Zondervan, een gruwelijk geheim. En Felix Rutgers van Rozenburg, zoon van een populistische politicus, wordt na een van zijn extravagante feesten ontvoerd door een radicale groepering.

Terwijl de toestand snel verslechtert, ontrafelen de drie tieners een complot dat de toekomst van heel Nederland in gevaar brengt. Zijn ze samen sterk genoeg om het tij te keren?
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Deze spannende Young Adult trok me aan omdat ik zelf nu aan de rand van ons kleine landje woon: Zeeuws-Vlaanderen. Het stijgen van de zeespiegel is een actuele dreiging die ons hier zeker bezighoudt!
Ook superstormen komen tegenwoordig vaker voor in de wereld en de beschreven angst en verdeeldheid na zo'n gigantische overstroming is goed voelbaar.

Knap dat het vluchtelingen-probleem hier een plek heeft gekregen, want ineens is het geen ver-weg-van-mijn-bed show meer! Het zou inderdaad ook hier kunnen gebeuren.

Het Verdronken Land wordt verteld vanuit een wisselend perspectief.
De personages zijn door de auteur goed uitgewerkt waardoor hun overpeinzingen en handelingen natuurlijk overkomen op de lezer.
Niet alleen de jongeren hebben eigen hoofdstukken, maar ook de moeder van Felix komt aan het woord in dit verhaal. Niet iedereen is hetzelfde, tenslotte.

"De zeemeermin had eindelijk haar weg naar huis gevonden."

Machtsmisbruik door personen tegen wie we opkijken is een niet te verwaarlozen onderdeel van het verhaal.

"In de weerspiegeling van de ramen leek het net of de druppels haar tranen waren. Ze probeerde wat ze de hele tijd had gedaan: dat andere meisje worden. De wazige reflectie van zichzelf, die drie stappen van haar vandaan stond. Die niets voelde omdat ze van glas was.
Maar hoe erg ze ook haar best deed, het werkte niet meer.
Zijn geur maakt haar kotsmisselijk.
Zijn vingers lieten een wond achter alsof hij haar had open geklauwd."

Het Verdronken Land is een verhaal dat voor ieder zijn interesses een of meer raakvakken heeft; het is spannend, een avontuur om van te genieten, het bevat een waarschuwing voor de mensheid, romantiek en humor zijn ook aanwezig en bovendien een stukje Me Too om akelig van te worden.

Ik het Het Verdronken Land graag gelezen.


De auteur: 

Olga Ponjee (1983) schrijft boeken, films en games. In haar vrije tijd maakt ze historische kostuums en metselt ze muurtjes van baksteen. Ze woont in een klein dorpje samen met haar vrouw, haar man, twee zoontjes, twee katten en drieduizend boeken.

Neem een kijkje op haar website en lees daar meer over haar.

Het Verdronken Land koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het Verdronken Land
Auteur: Olga Ponjee
Genre: Young Adult, 15+
Uitgave: hardcover, 250 pagina's
Uitgever: Uitgeverij LetterRijn, oktober 2018
ISBN: 978 94 91875 70 0
ISBN: 978 94 91875 71 7 (eBook)


Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.