dinsdag 4 juni 2019

Ik las: 'Volksgeneeskunde', geschreven door Robert Jan Blom

Gezondheid en genezing met de natuur en oma's tips


Volksgeneeskunde

We zijn het bijna vergeten, maar de natuur geneest óók! Niet voor elke kwaal of klacht is een dokter of alternatieve therapeut nodig. De natuur biedt genezende planten, krachten en andere ‘materialen’ die vaker dan we denken een snelle genezing bewerkstelligen. 
In oma’s tijd behoorde het tot goed gebruik om soms simpele middelen aan te wenden voor een meestal snelle aanpak van een klacht. Veel succesvolle tips zijn ‘doorverteld’ van overgrootmoeder op moeder, van moeder op dochter. 
De volksgeneeskunde stond ooit aan de basis van onze huidige geneeskunde. Maar volksgeneeskunde is er nog steeds en de natuur nodigt ons uit om daar gebruik van te maken.

Een boeiend boek over de (middeleeuwse) zoektocht naar genezing, natuurlijke medicijnen en praktische tips uit grootmoeders tijd.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Na een duidelijke inhoudsopgave volgt een inleiding door de auteur en een leeswijzer.
In de eerste hoofdstukken lees je over volksgeneeskunde in het algemeen, over de 'medische' middeleeuwen waarbij je tijdens het lezen de rillingen over je rug lopen, over de heks als genezer en waardering over hun handelen. 
Alsof het nog niet macaber genoeg is lees je in hoofdstuk vier over griezelige geneeswijzen. Het volgende hoofdstuk is gewijd aan het feit dat een idee, een uitdrukking of gezegde van mond tot mond ging en daarna als een waarheid werd beschouwd.
In hoofdstuk 7 worden 21 alternatieve geneeswijzen die eeuwen geleden werden aanbevolen en nu nog steeds worden toegepast, uitvoeriger behandeld.
Hoofdstuk 8 heeft als titel: Klachten en ziekten.
Deze klachten en ziekten staan geordend op alfabet, wat het opzoeken vergemakkelijkt.
Samen met de eerste hoofdstukken en de leeswijzer krijg je een goed beeld van wat volgens de auteur onder volksgeneeskunde moet worden verstaan.

Advies van de auteur is om bij ernstige klachten naast erover nadenken om een therapie te volgen ook de reguliere arts of specialist te raadplegen. Het een hoeft het andere niet uit te sluiten. 
'Volksgeneeskunde' is een overzichtelijk naslagwerk geworden.
Voor de liefhebber: raadpleeg dit boek en ga niet alleen af op je gevoel, maar gebruik ook je verstand.De auteur:

Robert Jan Blom (Rotterdam, 18 juni 1948) is een Nederlandse politicus, bedrijfseconomisch en bedrijfskundig adviseur en publicist. Van deze schrijver-journalist verschenen 136 boeken. Tot zijn omvangrijk en gevarieerd oeuvre behoren tientallen managementboeken, journalistieke werken, korte verhalen, poëzie, romans en cadeauboeken.
Robert Jan Blom heeft zich ontwikkeld tot een deskundige op het terrein van de alternatieve geneeskunde.

Lees meer over de auteur op zijn website

Volksgeneeskunde koop je bij de lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Volksgeneeskunde
Auteur: Robert Jan Blom
Genre: Gezondheid, Alternatieve geneeswijze
Uitgave: paperback, 298 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2019
ISBN: 978 94 63384 11 7
NUR: 861


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.