zondag 2 juni 2019

Ik las: 'Solo' geschreven door Luna Zegers

"Mijn verhaal over verdriet en rouw, en de troost van muziek"


Solo

Lonneke werd geboren in het Brabantse Overloon en groeide op in een liefdevol gezin. Maar in haar eindexamenjaar overleed haar vader aan een zeldzame erfelijke hersenafwijking. Niet veel later blijkt haar zus Marieke aan dezelfde ziekte te lijden; ook zij komt te overlijden. Ruim twee jaar daarna stierf haar moeder onverwacht aan kanker. 
Radeloos van verdriet zonderde Lonneke zich af, alle therapie├źn ten spijt. Pas toen ze op reis door India bij toeval kennismaakte met de Spaanse flamencomuziek, wist ze hoe ze uiting kon geven aan haar grote verdriet. Lonneke werd Luna en studeerde als eerste buitenlander ooit af aan het prestigieuze conservatorium van Barcelona. 
Als flamencozangeres vond ze een stem om haar bitterzoete levenslied te vertolken.


Mijn mening:

Nadat ik de laatste woorden in het boek gelezen had, ben ik meteen gaan luisteren naar haar eerste album 'Entre dos mundos' (vertaling: tussen twee werelden). Ik spreek geen Spaans, maar kon zeker de emoties voelen die uit deze flamenco spraken. 


De autobiografie van Luna Zegers is een indrukwekkend en eerlijk boek in 12 hoofdstukken. In deze twaalf hoofdstukken worden ook de verschillende stijlen in flamenco behandeld door de auteur.
Vanaf de eerste bladzijde betrekt Luna de lezer heel nauw bij haar leven, door haar ongedwongen, openhartige en heldere manier van schrijven.

In de proloog lees je over de twee werelden waarin het leven van de auteur zich afspeelt: 
"Leven tussen Barcelona en Amsterdam, Spanje en Nederland. Tussen verdriet en levenslust. Tussen flamenco en jazz. In de muziek sla ik een brug."

De hernieuwde levenskracht die ze ervaart is prachtig!
Luna beseft uiteindelijk dat er niemand is die haar leven kan leiden; je doet dat zelf en helemaal alleen. Het is jouw solo!

'Solo' gaat over liefde, seks, familie, verlies, dood en relaties. Maar het gaat vooral over de wilskracht om te leven!
Deze autobiografie is geen zweverig verhaal geworden, en de auteur heeft op hartveroverende manier haar leven tot dusver met de lezer kunnen delen.

Na de breuk met haar vriend huilde Luna twee weken en oude gevoelens kwamen weer bovendrijven, hoe het was om verlaten te worden en alleen achter te blijven.
Na twee weken zette ze de knop om en schreef een brief aan zichzelf, waarin ze aan zichzelf uitlegt waarom ze niet verder moet gaan met deze man.  Ze gaat de wereld in met haar muziek.

Luna heeft een enorme reis gemaakt om te kunnen zijn waar ze nu is. 
Het was een reis tussen de dood en het leven.
Ik heb deze autobiografie die een eerbetoon is aan haar ouders en haar zus graag gelezen. 

Voor in het boek staat:

"Voor Theo, Mieke en Marieke.
Ik zing dit lied voor jullie."


De auteur:

'Solo' van Luna Zegers is een uniek en persoonlijk verhaal over een Nederlandse vrouw die haar stem vond in de Spaanse flamencomuziek. Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste niet-Spaanse af aan de opleiding flamencozang aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona. In 2016 verscheen haar eerste cd Entre dos mundos.

Neem ook een kijkje op de website van Luna.

Solo koopt je bij je lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Solo
Auteur: Luna Zegers
Genre: autobiografie, familiekroniek, reisverslag
Uitgave: paperback, 248 pagina's
Uitgever: Ambo|Anthos, november 2017
ISBN: 978 90 26339 19 6
ISBN: 978 90 26339 20 2 (eBook)


Met dank aan Ambo|Anthos voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.