donderdag 3 oktober 2024

Ik las 'Fast Fashion', een roman van Agnes Esenkbrink

 


Fast Fashion

Een serieuze boodschap over onze consumptiemaatschappij en 
de druk voor vrouwen om te presteren. 

Donna is een veelzijdig karakter dat de lezer zowel kan irriteren als ontroeren. Ze werkt als stylist voor een bekend warenhuis, maar haar drukken baan met haar gezin is bijna niet te doen. Ze ontwikkelt ze een koopverslaving, want ze mag toch ook wel iets voor zichzelf hebben? Dat heeft ze toch verdiend? In haar gezin zien ze weinig van haar. Haar echtgenoot voedt hun kinderen op, want zij heeft daar écht geen tijd voor.

“Hij draait zich om bij de deur en kijkt haar slaperig aan: ‘Ik ga ervan uit dat jij vannacht weer op zolder slaapt?’
Daarna trekt hij de deur achter zich dicht.
‘Ja hoor, slaap jij ook maar lekker!’ roept ze hem venijnig na terwijl ze driftig de fles ontkurkt. 
‘En bedankt voor het doorknippen van de creditcard.’
De volle donkerrode vloeistof gutst in het kristallen glas.”

Wanneer Donna voor haar bedrijf steeds goedkopere fabrikanten moet vinden en daarvoor zelfs naar het Verre Oosten moet gaan, ziet ze de keerzijde van goedkope kledingproductie. Daar ziet ze dat arbeidshygiëne en veiligheid ver te zoeken zijn. Productie van kleren zou niets te maken moeten hebben met industriële chemie. Ze ziet daar overvolle fabrieken met enorme hoeveelheden kleren, geproduceerd naar westerse behoeften, ‘teveel’ is een woord dat daar niet schijnt te bestaan. 
Door de flashbacks krijgen we inzicht in de gebeurtenissen die hebben geleid tot de situatie van Donna, waardoor we meer begrip opbrengen voor haar keuzes. 

“Wat is ze moe. Moe van het haasten, van al dat werken, van het altijd maar bereikbaar zijn voor iedereen. Van alle ballen in de lucht houden. Tijd voor haar kinderen en zichzelf had ze niet. Haar hart doet pijn.”

Achter in het boek vertelt de auteur hoe en waarom dit boek tot stand kwam. De humoristische elementen zorgen voor een luchtige noot, maar onderliggend is er een serieuze boodschap over onze consumptiemaatschappij en de druk om te presteren. 
‘Fast Fashion’ is een oproep aan alle vrouwen om elkaar, over de hele wereld te ondersteunen.


De auteur

Agnes Esenkbrink (Kampen, 1961) startte in 2005 met beeldhouwen, naast haar werk als stylist en modeontwerper. In 2015 gooide ze het roer definitief om en zette ze haar creativiteit op een andere manier in door te gaan beeldhouwen en schrijven. 
Ze schreef  als eerste haar ervaringen over de mode-industrie op in de vorm van de roman: Fast Fashion. Daarna maakte ze een reeks stilistische beelden: “Slow Fashion Stones". 
Lees meer over haar op haar website.

Fast Fashion koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Fast Fashion
Auteur: Agnes Esenkbrink
Genre: roman
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 2017
ISBN:  9789463383042


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

woensdag 2 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'Tot het glinstert', geschreven door Kathy Mathys

 


Tot het glinstert


Over vriendschap, verdwenen ouders en de manier waarop 
we herinneringen in woorden vangen.

‘Onthoud dat het geheugen net zo kwetsbaar is als onze spieren. Het kan haperen en bedriegen.’

Geconfronteerd met het verleden moet Anna de harde waarheid onder ogen zien - maar wat is die waarheid precies?

Brussel, 1996. De tweeëntwintigjarige Anna geeft masterclasses aan vier jonge schrijfstudenten: Joost, Sylvia, Emily en Bruce. Er ontstaan intense vriendschappen, maar na die zomer gaat ieder weer zijn eigen weg. De Amerikaanse Bruce breekt uiteindelijk internationaal door met zijn autobiografische debuut en trekt zich terug in Frankrijk om aan zijn wereldfaam te ontsnappen. Als hij Anna jaren later vraagt om zijn biografie te schrijven, komen de oude vrienden weer in beeld en raakt Anna betrokken bij wat Bruce’ laatste dagen zullen blijken.

St Ives, 2018. In Anna’s schrijfklas duikt plotseling Billie op, de negentienjarige dochter van Bruce en Emily. Ze wil meer weten over haar jong overleden vader. En zij is niet de enige. Anna is genoodzaakt haar verhaal scherp te stellen maar wil koste wat kost haar geheimen voor zichzelf houden.


De pers

‘Kathy Mathys is een heel goede schrijver.’ 
– Babs Gons, Dichter des Vaderlands

‘Ze neemt alle ruimte voor mooie (natuur)beschrijvingen en fijnzinnige details. Ze werd in 2017 als talentvolle debutant geselecteerd door het Nederlands Letterenfonds. Terecht.’ 
– Nederlands Dagblad

De auteur

Kathy Mathys is schrijver en schrijfdocent. Ze publiceerde eerder het non-fictieboek Smaak. Een bitterzoete verkenning en de roman Verdwaaltijd. Ook schrijft ze artikelen over literatuur en schrijven voor De Standaard en voor Schrijven Magazine. Zij was een van de acht door het Nederlands Letterenfonds geselecteerde talentvolle debutanten van 2017. 
Neem ook een kijkje op haar website.

Tot het glinstert koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Tot het glinstert
Auteur: Kathy Mathys
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 328 pagina’s
Uitgever: Ambo|Anthos uitgevers, augustus 2024
ISBN: 9789026366017
ISBN: 9789026366024 (eBook)
ISBN: 9789026368424 (luisterboek)


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ambo|Anthos uitgevers)

Ik las 'De laatste Vikingkrijger', een spannend verhaal over jonge Vikingen geschreven door Luc Hanegreefs

 


De laatste Vikingkrijger

Een spannend verhaal vol intriges over de Vikingen zoals je ze nog niet kende. 

‘De laatste Vikingkrijger’ van Luc Hanegreefs neemt je mee op een avontuurlijke reis naar het voorjaar in het jaar 885. Het verhaal volgt een groep jonge Vikingen die op weg zijn naar het Frankische Rijk voor hun eerste rooftocht. Onderweg stuiten ze op onverwachte gebeurtenissen en ontdekken ze meer over zichzelf en elkaar.

In het tweede hoofdstuk stelt Bragi zich aan de lezer voor. Bragi is een skald, een verteller, volksdichter, hofdichter of geschiedschrijver; het maakt hem niet uit hoe je hem noemt. Zijn verhalen lees je door het hele boek heen en ze vertellen je iets over de verschillende achtergronden van de andere personages. Hij is in dit verhaal de grote verbinder. Hij stelt ook de Nornier aan de lezers voor. Dat zijn drie zussen, de schikgodinnen; zij bepalen het lot van elke sterveling. Hun namen zijn: Urdr (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst). In korte hoofdstukken vertellen ze de lezer wat er aan de hand is en waarom dat zo is.

“Maar het kwaad was al geschied. De wond werd snel groter. De herinneringen die ze in haar hart had opgesloten, vonden de uitweg en vluchtten naar buiten, op de voet gevolgd door de wroeging die ze al die tijd had kunnen verdringen. Opnieuw zag ze haar papa languit in het gras liggen met een diepe wond in zijn hals waar een Vikingbijl hem had geraakt, naast de kuil die ze eigenhandig voor hem had gegraven. Ze beet op haar lip toen ze zijn gezicht weer voor zich zag. De laatste keer dat ze bij zijn graf had gestaan, had ze beloofd dat ze hem maar voor even alleen zou laten. Dat was drie jaar geleden. Ze had haar belofte niet gehouden. Erger nog, ze had de voorbije jaren niet vaak meer aan hem gedacht.”

Hanegreefs weet de sfeer van het Vikingtijdperk goed te schetsen. De beschrijvingen van de schepen, de gevechten en het dagelijkse leven van de Vikingen zijn levendig en beeldend. Het verhaal is spannend en leest vlot, mede omdat boven ieder hoofdstuk staat in welke maand het verhaal zicht afspeelt. Hierdoor wordt je als lezer snel meegezogen in de avonturen van de jonge Vikingen. 

De schrijfstijl van Luc Hanegreefs is prettig; zijn taalgebruik is heel toegankelijk. Hij gebruikt duidelijke, eenvoudige woorden om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap gemakkelijk kan begrijpen en als je eenmaal aan de namen van de personages gewend bent kun je heerlijk doorlezen. 
Al met al is ‘De laatste Vikingkrijger’ een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, avontuur en de wereld van de Vikingen.


Dit boek is een vervolg op Vikingbloed, maar de twee delen kunnen ook los van elkaar worden gelezen.

De auteur

Luc Hanegreefs (1959) is auteur en publiceerde verschillende romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Jarenlang werkte hij als journalist voor onder meer De Tijd, VRT en de nieuwsdienst van VTM
Tot oktober 2023 was hij docent aan de opleiding Journalistiek van de PXL Hogeschool in Hasselt.  
Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. 

Neem ook een kijkje op zijn website.

De laatste Vikingkrijger koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: De laatste Vikingkrijger
Auteur: Luc Hanegreefs
Genre: kinder- en jeugdboeken, fictie, vanaf 12 jaar
Uitgave: gebonden, 240 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, mei 2024
ISBN: 9789044854916
NUR: 283, 284


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

dinsdag 1 oktober 2024

Vandaag in de schijnwerpers 'In een land hier ver vandaan', een verhaal voor lezers vanaf negen jaar, geschreven door Margreet Schouwenaar met illustraties van Yuhan Lin

 Een modern sprookje over een halve heks en 
héél veel moed.
Duizend-en-een-nacht, maar dan anders


In een land hier ver vandaan

Abby en haar zusje Anna wonen met hun moeder tegen de grens van het land hier ver vandaan. Op een dag wordt Anna ontvoerd door een heks. Omdat Abby haar moeder niet ongerust wil maken, probeert ze de heks met verhalen te verleiden om haar zusje vrij te laten. Maar dat blijkt helemaal niet nodig te zijn, wanneer haar moeder Anna gewoon bevrijdt en ze Aartje de heks mee naar huis neemt. Als de heks ook nog eens heerlijk wolkenbrood blijkt te kunnen bakken, verandert alles.

Een fantasierijk verhaal over een halfheks, doorzettingsvermogen en verdraagzaamheid.


De auteur

Margreet Schouwenaar is geboren op 16 mei 1955 in het Noord-Hollandse plaatsje Schagen en woont in Heiloo. Na haar middelbare school volgde ze op de opleiding voor Leraren Basisonderwijs aan de Pedagogische Academie te Alkmaar. Werkend in de wondere wereld die scholing heet volgde ze diverse trainingen en opleidingen die vooral ingegeven werden door belangstelling en nieuwsgierigheid, zoals de Voortgezette Agogische Beroepsopleiding en de opleiding tot Supervisor. Op dit moment werkt ze als docent aan de Opleiding Leraren Basisonderwijs van de Hogeschool Inholland. 
Haar debuut kwam in 1991 met de publicatie van 4 gedichten in de Revisor. Op grond hiervan werd ze genomineerd voor de Cees Buddinghprijs.
Lees meer over Margreet en haar werk op haar website.

De illustrator 

Yuhan Lin stelt zich aan ons voor op haar mooie website.
Bachelor  2006 – 2009, De Kunst, Taipei nationale universiteit, 
Taiwan: Druktechniek. 
Master  2011- 2012, Grafisch Ontwerpen, Nottingham, Trent Universiteit  VK: Illustratie voor kinderboeken en spellen.

Eerder genoot ik van het werk van Yuhan Lin in Het paarse vampiertje.

In een land hier ver vandaan koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: In een land hier ver vandaan
Auteur: Margreet Schouwenaar
Illustrator: Yuhan Lin
Genre: iedereen vanaf 9 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 128 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, september 2024
ISBN: 9789044850741
NUR: 282, 283
Trefw.: fantasie, doorzettingsvermogen, (on)verdraagzaamheid


Met dank aan Clavis Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Clavis Uitgeverij)

Ik las 'Het meisje onder de boom', een thriller geschreven door Sara Blædel

 ‘Sara Blædel is een auteur om 
wie je niet heen kan.’ 

– Karin Slaughter



Het meisje onder de boom

De woorden op de laatste bladzijde zullen je nog lang bijblijven. Het zal je maar overkomen…

Sara Blædel weet opnieuw te bewijzen waarom ze een van de meest geliefde thrillerauteurs is. In 'Het meisje onder de boom' neemt ze ons mee naar het Deense eiland Bornholm, waar een oude zaak nieuw leven wordt ingeblazen. De vondst van het lichaam van Susan in een rotsspleet zet een kettingreactie aan de gang die zowel het verleden als het heden op zijn kop zet. Tijdens een schoolreis 1995 raakte Susan vermist.

Het is mooi om ook hier weer te lezen over Camilla Lind; ze is een vriendin van Louise Rick en werkt op de misdaadafdeling van de krant Morgenavisen. Camilla is vastbesloten om de waarheid boven water te krijgen en wil op bezoek gaan bij Pia want Pia heeft bij Susan op school gezeten, maar het is vergeefs…

“Louise wilde eigenlijk zeggen dat het vooral Camilla’s verdienste was, maar ze knikte alleen maar. Ze bekende maar niet dat zij eigenlijk niet zoveel had bijgedragen, omdat ze vooral in haar eigen wanhoop aan het rondmodderen was.”

Hoofdinspecteur Louise Rick is al vier maanden met Jonas en nog een ander stel op ontdekkingsreis; ze waren al in Mexico, Zuid-Amerika, Afrika en India en zijn in Thailand wanneer ze hoort dat haar broer Mikkel zelfmoord heeft proberen te plegen nadat zijn vrouw Trine hem heeft verlaten. Louise vertrekt meteen naar huis en gaat op zoek naar Trine.

“Louise sprong uit bed toen ze opeens werd gegrepen door en overbekend, instinctief gevoel. Susan, Trine, Pia, Ina en Mona. Twee waren er dood en één van hen was spoorloos verdwenen.”

Wat mij vooral aansprak, waren de in cursief geschreven gedachten van Susan. Er wordt zeker niets weggegeven. Ook het wisselen in de tijd, steeds weer even terug naar het Bornholm van 1995 is een goede invulling.
Blædel weet de spanning langzaam op te bouwen en je tot de laatste bladzijde aan het lezen te houden. De combinatie van de mysterieuze vermissing uit het verleden en de persoonlijke problemen van de hoofdpersonages zorgt voor een gelaagd en meeslepend verhaal.

Net als in 'De stille weduwe' weet Blædel de lezer te verrassen met onverwachte plotwendingen. De woorden op de laatste bladzijde zullen je nog lang bijblijven. Het zal je maar overkomen…

Kortom, 'Het meisje onder de boom' is een spannende en meeslepende thriller die je niet snel zult vergeten. Fans van Scandinavische thrillers zullen, net zoals ikzelf dat deed zeker kunnen genieten van dit boek.



De auteur

Sara Blædel is een Deense bestsellerauteur. Er zijn wereldwijd meer dan 4,5 miljoen van haar boeken verkocht, in 37 landen. Ze is auteur van de Louise Rick-serie en werd in Denemarken al vier keer tot auteur van het jaar benoemd. Ze is geboren in Denemarken, woonde een tijd lang in New York en brengt nu haar tijd grotendeels door in Kopenhagen.

Eerder las ik van Sara Blædel: De stille weduwe

Het meisje onder de boom koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens

Titel: Het meisje onder de boom
Auteur: Sara Blædel
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: The House of Books, oktober 2020
ISBN: 9789044359817 
ISBN: 9789044359824 (eBook)
NUR: 332
Originele titel: Pigen under træet
Vertaald uit het Deens door: Femke Muller en Maaike van Hassel


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een leesexemplaar.
(bron info: The House of Books)