dinsdag 24 februari 2015

Ik las met de Hebban|Crimezone-leesclub: 'Pittsburgh' van Lex Pieffers

Pittsburgh

Het verhaal:

Een man zit verscholen in een stoepput in Elm Street in Dallas, Texas. Hij treft voorbereidingen voor een precisieschot. De stoet komt langzaam in beeld. Hij schiet: het slachtoffer zakt in elkaar. De schutter vlucht.

Amerika is in shock door de moord op president John F. Kennedy. Iedereen zoekt de schutter, en niet alleen de autoriteiten. Zijn opdrachtgevers, die hem de codenaam Pittsburgh hebben gegeven, sturen een psychopathische huurmoordenaar achter hem aan. Jake, zoals hij heet, probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij krijgt een relatie met de journaliste Rosaly. Zij laat hem vol trots weten dat ze is aangesteld als speciale verslaggeefster om alles van de onderzoekscommissie naar de moord op Kennedy op de voet te volgen.
Waarom haalde Jake de trekker over? Hij moest niets of weinig van politiek hebben; liever speelde hij jazznummers van Wes Montgomery op zijn gitaar. Pittsburgh is meer dan een fictieve thriller.

Luister hier naar Bumpin' On Sunset van Wes Montgomery op Youtube.

Na het lezen:

Het boek leest heerlijk snel, mede door de korte hoofdstukken. Steeds een andere verhaallijn maakt het verhaal ook aantrekkelijker. Een beschrijving van andere historische feiten zoals de overstroming van de Trinity-rivier in Dallas 1908 hebben zeker een meerwaarde. Het zorgt er voor dat je meer op de plaats bent waar het verhaal zich afspeelt.'
Beschrijving van het verplaatsen van de personen in 'Een veilig huis' zorgt er voor dat je als lezer als het ware ziet waar iedereen zich bevindt. Knap gedaan!
Op een gegeven moment kreeg ik bijna een hekel aan de hoofdpersoon, Jake. Reden: waarom doet hij zo raar?
Waarom iets aangaan waarvan hij weet dat het grote gevolgen zal hebben, waarom contact zoeken met iemand terwijl hij weet dat hij op de achtergrond moet blijven, waarom in een band gaan spelen terwijl hij weet dat hij gezocht wordt?
Hierdoor vond ik het verhaal minder interessant worden, tot ik kwam aan het gedeelte '50 jaar later'.
'Het leeft weer helemaal!!' Dat is wat in me opkwam. De rest van het verhaal maakt alles duidelijk.
Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4/5 sterren.


Over de auteur:

Lex Pieffers (1954) is scenarioschrijver en regisseur, en werkt met internationaal opererende film- en tv-producenten. Je zou hem misschien kunnen kennen van het feit dat hij bij zijn vorige boek, Verliefd op Adolf, een biljet van honderd euro meestuurde naar recensenten. Pittsburgh is zijn thrillerdebuut.

Bestel dit boek bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Auteur: LexPieffers
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Q, februari 2015

ISBN: 978 90 21457 84 0 

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.