maandag 2 februari 2015

Ontzettend graag gelezen: 'De hotelier maakt weer wat mee' van Peter Schoenmaker

De hotelier maakt weer wat mee

Het langverwachte vervolg op ‘Je maakt wat mee als hotelier’ met nog meer hilarische avonturen in en om een klein hotel in het zuidwesten van Frankrijk. Geen treurige ‘Ik vertrek’ verhalen, maar geestige gebeurtenissen waarbij je steeds moet gniffelen om de onverwachte wendingen. Niet voor niets zijn er plannen voor een TV-serie.

Van zijn website http://www.peterschoenmaker.nl: 'In tijd voor Max mocht ik iets vertellen over mijn belevenissen als hotelier.
Het interview is te zien vanaf de 28e minuut: http://tijdvoormax.nl/ ' Dit was op 25 maart 2014.

Peter Schoenmaker was ook te gast bij TinekeShow van Omroep Max op 2 december 2014, NPO Radio 5, om over zijn werk te praten.

Ik heb deze bundel gelezen en dit is mijn mening:
Een prachtige cover, die meteen aangeeft dat je als lezer zeker zult gaan lachen. Ik had op het moment dat ik deze cover zag al een glimlach op mijn gezicht! Deze cover is een knappe illustratie verwijzend naar een gedeelte van het verhaal in de bundel: 'Hoe ze van water benzine maken'.
Die glimlach is niet meer verdwenen en omdat ik steeds een paar hoofdstukken las, keek ik ook weer naar het moment uit, dat ik verder zou kunnen lezen.

Voorin is een hoofdstuk gewijd aan 'Het voorafgaande' waarin je een korte samenvatting kunt lezen over het eerste deel 'Je maakt wat mee, als hotelier'. Ook een aantal opmerkingen van lezers, waaronder Herman Brusselmans in de Playboy:
'Als je zijn boek leest, dan denk je meteen: ik val liever dood dan ooit een hotelletje in het zuidwesten van Frankrijk te openen. Welke avonturen Schoenmaker niet allemaal meemaakt! En al deze belevenissen staan in dit boek! Je zou voor minder koekenbakker blijven'. En het antwoord van de auteur hier op: 'Nou ja, zulke dingen zei Herman al eerder over Aaron Grunberg en Jeroen Brouwer, dus ik zit in goed gezelschap.'

Deze verhalenbundel, met waargebeurde belevenissen en andere avonturen, geeft de lezer ook serieuze tips met een knipoog, voor een kort of langer verblijf in Frankrijk. Zoals over het weer, de taal, de snelheid waaraan je jezelf moet houden op de wegen. Maar ook over het productieproces van antieke dakpannen tot de herkomst van de taal die in de omgeving gesproken wordt.
Heerlijk om te lezen hoe ze op een rommelmarkt proberen van hun inmiddels overtollig geworden spulletjes af te komen en hoe de auteur wanneer hij het over zijn vrouw heeft, haar 'Mme S.' noemt.

Ik had het idee, dat deze verhalenbundel speciaal voor mij geschreven was. Het heeft alles waar ik van kan genieten; humor, actualiteiten, historische informatie en de beschrijving van het stukje Frankrijk waar deze verhalen zich afspelen.

Zonder meer een aanrader. Peter Schoenmaker schrijft op een dusdanige manier dat elk verhaal lekker vlot leest, met een glimlach op je gezicht. Daarna kijk je even van je boek op en denkt:
'wat een heerlijk leven!'

Ik heb enorm genoten van deze verhalenbundel en waardeer deze met 4,5/5 sterren.

Bestel dit boek via je lokale boekhandel of via:

Peter Schoenmaker over Peter Schoenmaker:
Hoe word je hotelier? Ik mijn geval pas laat. Ik heb eerst koekjes verkocht bij Verkade, op de IT afdeling van Meulenhoff gezeten en meubelen ontworpen. Daarna ben ik in de wondere wereld van de reclame terecht gekomen. Tot ik werd uitgekocht en we besloten dat het tijd werd dat onze zoon en dochter het ouderlijk huis zouden verlaten (ze waren 25plussers). Wij zagen het al voor ons: (niet erg origineel) een huisje in het buitenland en een flat in Nederland.

Lees verder op zijn website en kom meer over hem te weten. Leuk om te lezen! Je zult verbaasd staan van wat je daar tegenkomt. Een aanrader.

Boekgegevens:
Auteur: Peter Schoenmaker
Genre: verhalenbundel

Illustraties: Andrea Kruis
Uitgave: paperback, 264 pagina's
Uitgever: Ceara, november 2014
ISBN: 978 90 82140 01 9

6 opmerkingen:

 1. Wat een leuke recensie. Met boeken schrijven is geen droog brood te verdienen, maar reacties van lezers die je schrijfsels waarderen zijn goud waard. Zoals die reactie van een man die van zijn zoontje van zeven elke avond mijn verhalen over onze hond Max moet voorlezen. Van die mevrouw die schreef dat haar man bijna blind was, zijn armen niet kon bewegen en steeds veel pijn had. Als het hem te erg werd moest ze uit mijn boeken voorlezen en dan moesten ze allebeo zo hard lachen dat de ellende even werd vergeten. Er is ook een boekhandelaar die mensen krijgt die een kadootje zoeken voor iemand waarvan ze zeggen ' maar hij/zij houdt eigenlijk niet van lezen. Hij geeft ze mijn eerste boek en dan komen de ontvagers vragen of er een vervolg op is. Geweldig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. PS deel 1 is bijna uitverkocht, maar nog wel bij de boekhandel of bol te bestellen. Nog 89 ex zie ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een leuk boek, ook omdat ik zelf een paar jaar als schoonmaakster in een hotel en op passagiersschepen heb gewerkt. Kan me er dus wel iets bij voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een hartstikke leuk boek, Anneke! Ik waardeer je reactie, hier. Warme groet

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.