woensdag 24 mei 2017

Vandaag in de schijnwerpers: 'Weerzien in Christchurch', geschreven door Johan Gortworst

Voor de achterblijvers

Weerzien in Christchurch

Boekgegevens:
Titel: Weerzien in Christchurch
Auteur: Johan Gortworst
Genre: roman
Uitgave: paperback, 268 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2017
ISBN: 978 94 63381 63 5
NUR: 300

Begin jaren zeventig. 
Een zus en een broer slaan hun vleugels uit. Zij volgt de liefde van haar leven en emigreert naar Nieuw-Zeeland. Er zijn meer grenzen te overwinnen dan de taal alleen. Het land betovert, maar de uitdagingen zijn onverwacht groot. Haar jongste broer ontdekt vanuit een grachtenpand zijn nieuwe wereld. Hij is op zoek naar het echte leven. Hij droomt van een toekomst op het toneel. 
Dan valt een brief op de mat met slecht nieuws. Wat te doen, afwachten of ingrijpen? Een periode van onzekerheid, wanhoop en verdriet begint. Eenieder gaat zijn eigen weg. Soms samen, soms alleen. Hoe moet je nu verder?

Johan Gortworst kreeg veel waardering voor zijn roman Zilver in bruikleen (2013). Een boek waarin hij op persoonlijke wijze zijn moeder liet vertellen over haar dilemma’s als psychiatrisch verpleegkundige tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Zilver in bruikleen krijgt de lezer niet alleen inzicht in de dilemma's waarmee zijn moeder in de oorlog worstelde, maar tegelijk een schets van het naoorlogse gereformeerde gezin waarin Johan Gortworst opgroeide
Ook in Weerzien in Christchurch is het persoonlijke verhaal de drijvende kracht om vragen te stellen naar de betekenis van gebeurtenissen in een mensenleven. Een betekenis die voor eenieder kan verschillen en door de tijd heen ook kan veranderen.

Meer over de auteur:

Johan Gortworst (1955) verbindt zijn literaire vaardigheden met zijn grote belangstelling voor sociale vraagstukken. Het opkomen voor kwetsbare mensen die ondersteuning nodig hebben is de rode draad in zijn leven. Vanuit die betrokkenheid liet hij eerder Tamils aan het woord in Tamils op je stoep (1986). Een boek dat tot doel had meer begrip te kweken voor deze groep vluchtelingen, waarover in die tijd weinig bekend was. Daarnaast schreef hij korte verhalen, artikelen in vakbladen, columns en speeches voor bestuurders op verschillend niveau.
Johan Gortworst is getrouwd en heeft twee dochters.
Hij is plaatsvervangend directeur van de Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd wonen (www.opvang.nl)

Weerzien in Christchurch koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.