maandag 29 mei 2017

Vandaag ontvangen: 'INferNO', geschreven door Geert De Vriese & Frank Van Laeken

De brand in de Innovation

INferNO

Boekgegevens:
Titel: INferNO
De brand in de Innovation
Auteurs: Geert De Vriese, Frank Van Laeken
Genre: mens en maatschappij
Uitgave: paperback met indrukwekkende foto's , 254 pagina's
Uitgever: Houtekiet, februari 2017
ISBN: 978 90 89245 44 1
ISBN: 978 90 89245 45 8 (e-Book)
NUR: 400

 'Stop! Het is daar tweeduizend graden. Als u nu binnengaat, zult u niet meer buitengaan'.

22 mei 1967, een druilerige maandag. Anderlecht is pas kampioen geworden, Eddy Merckx rijdt zijn eerste grote wielerronde, Elvis Presley is net getrouwd en de oorlog in Vietnam escaleert. In de Brusselse Nieuwstraat lopen keurig geklede mannen en vrouwen rond. Voor hun inkopen hebben ze de grootwarenhuizen voor het uitkiezen.

13.20 uur. Een verkoopster ziet op de eerste verdieping van de majestueuze Innovation, een bouwwerk van architect Victor Horta, rook opkringelen uit de opslagplaats van de afdeling kinderkleding. Niemand kan op dat ogenblik vermoeden dat een van de grootste rampen uit de Belgische geschiedenis zich begint te voltrekken. Het vuur zal pas 323 slachtoffers later gedoofd worden.

Vijftig jaar na de feiten reconstrueren Geert De Vriese en Frank Van Laeken de brand in de Innovation aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met overlevenden, nabestaanden en hulpverleners. Was het een ongeval? Brandstichting? Een aanslag? Het lijkt wel het scenario van een rampenfilm, maar het is echt gebeurd.


(foto: Houtekiet)

Geert De Vriese (1962) werkte voor Sport '80, P-magazine, Ché en de VRT-sportredactie, waar hij als redactiechef verantwoordelijk werd voor Sportweekend, Studio 1 en de sportverslaggeving in het Journaal, de Zevende Dag en het nieuws op Radio 1. 
In 2008 ging hij weer schrijven. De Vriese schreef 1970-1979 'De Gouden Jaren van het Belgisch voetbal' (2009), 'Hoe Lucien Van Impe de Ronde won' (2010), 'Mirakels in de Provincie' (2011), 'Moed, zweet en tranen' over 12 tragische sporthelden (2012) en 'De Tour in België' (2013). Zijn meeslepende sportverhalen verschijnen in Bahamontes. 
In 2016 verschijnt bij Houtekiet 'De Grote Duivels' (samen met Frank Van Laeken), maar ook 1976. 'De zomer van ons leven' over de warmste zomer ooit in België.

(foto: Twitter)

Frank Van Laeken (1959) studeerde sociale communicatie aan het RITS in Brussel. Halfweg de jaren 90 ging hij aan de slag bij de sportredactie van de VRT, waar hij in 2000 hoofdredacteur werd. Later leidde hij de redacties van de regionale tv-omroep TV Oost en de betaalsportzender Sporting Telenet, en in 2011 werd hij woordvoerder bij Beerschot AC. Vandaag is hij zelfstandig journalist. Bij Houtekiet publiceerde hij 'Als het werk stopt', 'Het geld van het voetbal', 'De Grote Duivels' samen met Geert De Vriese en 'Vuile zwarte' in coauteurschap met Paul Beloy.

INferNO koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.