zondag 14 mei 2017

'Ragdoll', geschreven door Daniel Cole

Zes slachtoffers, één lichaam

Ragdoll

"Je naam staat op zijn dodenlijst en je sterfdag komt snel dichterbij..."

Boekgegevens
Titel: Ragdoll
Auteur: Daniel Cole
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 400 pagina's 
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, februari 2017
ISBN: 978 90 24574 98 8
Ook verkrijgbaar als e-book, dwarsligger en luisterboek
NUR: 332
Originele titel: Ragdoll
Vertaald door: Roelof Posthuma

De cover, het verhaal en mijn mening:

Laten we beginnen met de cover; Ragdoll is een exemplaar wat niet in je boekenkast mag ontbreken. Het is zo totaal anders dan alle boeken die er naast staan, zodat je niet anders kunt dan steeds weer naar dat ene boek kijken en in gedachten weer genieten van wat je gelezen hebt.
Een naald met rode draad, deze rode draad loopt letterlijk door het hele boek; van de voorflap tot en met de achterflap wordt het door deze draad bij elkaar gehouden.
Laat je leiden door deze rode draad; Laat je meenemen in dit razend spannende verhaal. Maar pas op voor de wolf in schaapskleren…

Rechercheur Layton-Fawkes van de Metropolitan Police wordt door zijn baas Simmons gebeld met de boodschap dat hij verwacht wordt op een plaats delict. 
Tot zijn grote verbazing is het plaats delict in een flat aan de overkant van zijn flat. Daar is in een appartement een lichaam van zes verschillende aan elkaar genaaide lichaamsdelen aangetroffen. Dit lijkt op een lappenpop. Als Wolf in het appartement is ziet hij dat een uitgestoken wijsvinger recht naar zijn flat wijst. Wat is daar de bedoeling van?
De eerste letters van de naam William Oliver Layton-Fawkes vormen het woord Wolf en zo wordt hij door collega's en vrienden genoemd. Wolf is wegens psychische problemen een tijd uit de running geweest en hij is pas sinds kort weer terug. 

Wolf en zijn team dat bestaat uit Baxter, Shaw en Edmunds proberen achter de identiteit te komen van de zes slachtoffers. Het is duidelijk dat de lichaamsdelen na de dood verwijderd zijn van verschillende lichamen, wat betekent dat het hier gaat om zes verschillende moorden. Wat kan het motief zijn van deze gruwelijke misdaden? 
Wolfs ex-vrouw Andrea werkt als journaliste voor een omroep en zij krijgt een lijst toegestuurd met daarop zes namen van toekomstige slachtoffers met daarachter zes data. De tijd begint te dringen voor de onderzoekers, niet in het minst omdat ook Wolfs naam erop staat met een datum. 
Hij wordt als laatste genoemd. 

Wolf en zijn team hebben nu dubbele onderzoeken; zowel de gepleegde moorden onderzoeken en de namen van de slachtoffers vinden. Wie zijn ze  en waarom zijn ze uitgekozen. En tegelijkertijd de moorden proberen te voorkomen van al diegenen die genoemd zijn in de lijst. Ze moeten in bescherming worden genomen, maar het lijkt erop dat de moordenaar hen steeds te snel af is en hulp van binnenuit krijgt. En wat heeft de ene reeks moorden met de andere reeks met namen te maken?

Door gebruik te maken van herkenbare plaatsen zoals Richmond Park, Kentish Town, Café Rouge, Waterloo Bridge en St. Pauls' Cathedral, gecombineerd met het eten van de o zo Engelse fish-and-chips is Ragdoll een Britse thriller geworden. 
Wolf is in het eerste deel van deze serie de hoofdpersoon, maar de andere personages zijn krachtige karakters en goed beschreven waardoor ze heel menselijk worden. De dialogen zijn vloeiend en realistisch.

Ragdoll is een om je vingers bij af te likken krachtig debuut; zo heerlijk origineel en spannend en waar bovendien ruimte is gevonden voor humor.
Die spanning is al voelbaar vanaf het begin. Er is spanning voelbaar tussen de collega's onderling, maar ook de spanning die het team ervaart in de strijd om op tijd te zijn om moorden te kunnen voorkomen is steeds aanwezig.
Het verhaal zit zo ontzettend slim in elkaar, dat wanneer je denkt dat je het nu echt zeker weet omdat het zwart op wit staat er toch weer een andere waarheid tevoorschijn komt. Het klopt echt allemaal!

Wanneer je de laatste bladzijde omslaat van een goed boek geeft dat een gevoel dat je afscheid hebt moeten nemen van een goede vriend. In dit geval is het een troostprijs dat er nog meer delen zullen volgen, wellicht met een van de andere personages in de hoofdrol. Iets om naar uit te kijken!

De auteur:
(foto: twitter)

De Britse Daniel Cole (1983) werkte als ambulancebroeder. Ragdoll is zijn debuutthriller. Ragdoll maakte van Cole een overnight success story. De rechten werden inmiddels aan meer dan 30 landen verkocht en het zal worden verfilmd voor tv.
LS Amsterdam stelde drie vragen aan Daniel Cole, klik hier om de vragen en de antwoorden te lezen.

Ragdoll koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.