maandag 25 juni 2018

Ik las: 'Arme Rijk', geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia WeveArme Rijk

Boekgegevens 
Titel: Arme Rijk
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Sylvia Weve
Muziek: Martijn Rondel
Stem van: Klemens Patijn
Genre: fictie, 6+
Uitgave: gebonden, 80 pagina’s met CD
Uitgever: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht bv, 2016
ISBN:  978 90 25765 60 6
NUR: 280

Arme Rijk las ik voor KINDERBOEKEN.

Armoede en rijkdom
Het beeldverhaal Arme Rijk gaat over Rijk, een eenvoudige jongen die door zijn stervende moeder de wijde wereld in wordt gestuurd om te ontdekken wie hij is. In die wijde wereld komt hij zowel armoede als rijkdom tegen, in al hun gedaanten. Alle belevenissen tijdens zijn reis en de sleutelfiguren die hij daarbij tegenkomt, zijn bepalend voor zijn levensweg.

Voorleesboek met cd
Achterin het boek Arme Rijk zit een cd, waarop de voorgelezen tekst wordt ondersteund door sfeervolle, bijpassende muziek. 
(bron: Gottmer)

Mijn lees-, kijk- en luisterervaring:

Een prachtig verhaal wat gedragen wordt door uitbundige prenten en veel woordspelingen en dat begint al met de titel: Arme Rijk
De ritmische versjes die op de bijgeleverde CD verteld worden door  Klemens Patijn in verschillende stemmetjes, zijn van tekst hier en daar nog wat moeilijk voor de jongsten, maar worden ondersteund door de mooie, gekleurde prenten. De prachtige muziek van Martijn Rondel complementeert het verhaal van Bette Westera en de tekeningen van Sylvia Weve.

Wanneer de veerman hem over wil zetten voor een appel en een ei, deed me dat aan de dood denken, Ja, ook dat hoort bij het leven.
De appel en het ei, de knapzak en de nieuwsgierigheid van Rijk naar de wereld om hem heen en de zoektocht naar zichzelf is een waar plezier om over te lezen, naar te luisteren en naar te kijken.

Wat heel leuk is om te doen; eerst samen het boek bekijken en zelf voorlezen (voor de jongsten) en dan vragen beantwoorden en uitleg geven waar dat nodig is, om dan een paar dagen later weer samen de prenten bekijken terwijl je luistert naar de prachtige muziek en de stem op de CD. Je zult dan ook constateren dat de uitleg is blijven hangen. 

Beluister HIER een fragment op het YouTube-kanaal van Martijn Rondel.

"Een tastbaar sprookje waar je graag naar kijkt en luistert tijdens het lezen."
Graag Gelezen


De auteur en illustrator:
Bette Westera en Sylvia Weve maakten samen al veel prijswinnende kinderboeken. Hun dichtbundel 'Aan de kant, ik ben je oma niet!' won een Gouden Penseel voor de prachtige illustraties. De veelgeprezen bundel 'Doodgewoon' werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs een Gouden Griffel voor de ontroerende tekst. Het werk van Bette Westera wordt vaak vergeleken met dat van Annie M.G. Schmidt.

Wil je weten wie Bette Westera is? Ga naar Verhalen en maak kennis met Bette en haar familie. 
(Foto: Chris van Houts)

Wil je weten wie Sylvia Weve is? Neem een kijkje op haar fleurige website. 
(Foto: Chris van Houts)

Lees meer over deze dames op de website van Woutertje Pieterse Prijs 

Arme Rijk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Met dank aan Uitgeverij J.H. Gottmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.