maandag 11 juni 2018

Ik las voor KINDERBOEKEN: ‘Paul Poiret – Dromen van de Oriënt’


Paul Poiret – Dromen van de Oriënt

Boekgegevens
Titel: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt
Auteur en illustrator: Enzo Pérès-Labourdette
Genre: kinderkunstboek, 7+
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Leopold i.s.m. Gemeentemuseum Den Haag, 2017
ISBN: 987 90 25873 91 2
NUR: 217

Voor KINDERBOEKEN las ik Paul Poiret – Dromen van de Oriënt, geïllustreerd en geschreven door Enzo Pérès-Labourdette. Deze recensie lees je ook op de website van Nienke's Kinderboekenblog.

Paul Poiret – Dromen van de Oriënt is een titel in de serie kunstprentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag.

Prachtig kunstprentenboek over Paul Poiret, dat begint bij een baantje bij een paraplufabriek en eindigt in een invloedrijk vakmanschap in de modewereld. Een betoverende en kleurrijke wereld voor jong en oud!

Toen iedereen elkaar nog monsieur en madame noemde, had de jonge Paul Poiret een baantje bij een paraplufabriek. 

Maar hij droomde van een wereld vol kleur…

Poiret wil ontwerpen, maar hij houdt zich niet aan de regels van zijn tijd. Hij tekent geen korsetten of jurken met een hofsleep. Nee, hij wil iets spannenders. En daarom gaat hij op reis. Poiret neemt de kleuren van de Oriënt mee terug naar het grauwe Parijs van het begin van de vorige eeuw. Met zijn wervelende, fantasievolle ontwerpen maakt hij de weg vrij voor de Art Déco. En binnen korte tijd wordt hij de koning van de mode.

Mijn mening:
Er gebeurt enorm veel in iedere tekening, maar ondanks dat is het niet te druk. Je voelt de passie van deze illustrator voor hetgeen hij over wil brengen door middel van zijn tekeningen. 
In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zo rond 1900, bruist Parijs van de veranderingen die hun weerslag hebben in de hele wereld en dat kun je terugvinden in de tekeningen. 
De bouw van de Eiffeltoren welke in 1889 geopend werd en de verschillende soorten luchtschepen in de lucht is duidelijk voor de wat ouderen, en al deze gebeurtenissen kunnen door een ouder of oudere lezer uitgelegd worden aan de nog jeugdige kijkers (lezers). Dat geeft zeker een meerwaarde aan het boek.

Enzo Pérès-Labourdette laat een stukje uit het leven zien van Paul Poiret, waarin deze door durf en doorzettingsvermogen het van paraplubezorger tot wereldberoemd ontwerper schopt. Hij is niet alleen mode-ontwerper maar introduceert bovendien een andere levensstijl; het ontstaan van de Art Déco ligt op de loer.

Paul Poiret – Dromen van de Oriënt is een prachtig kunstprentenboek dat gelezen kan worden zonder woorden. Wat moet het heerlijk zijn om op deze manier te kunnen communiceren door een illustrator/auteur; laat kleurige tekeningen een eigen verhaal vertellen, zodat woorden bijna niet nodig zijn. 
Kinderen kunnen uit dit verhaal bovendien opsteken dat een gebeurtenis niet een op zichzelf staand ding is, maar dat het vaak een samenspel van omstandigheden is. 
Blijf vooral goed om je heen kijken in de wereld. 

In een tijd waarin allerlei dingen veranderden nam Paul Poiret zijn kans waar en werd wereldberoemd!

Enzo Pérès-Labourdette is een ware kunstenaar.


De auteur:
(foto: website auteur)

Enzo Pérès-Labourdette werd in 1991 geboren in Le-Puy-en-Velay, in Frankrijk. Als zevenjarige jongen verhuisde hij naar Nederland. Hij werkte hard om Nederlands te leren en wilde na zijn schoolopleiding medicijnen gaan studeren. Maar hij tekende zijn hele leven al met veel plezier en dat lokte sterker. Hij volgde de kunstacademie in Groningen en won na zijn afstuderen een stimuleringsprijs van de Fiep Westendorp Foundation. Met die werkbeurs maakte hij een reis naar Spitsbergen waar hij meeliep met een wetenschappelijk team onderzoekers. Een ervaring die hij nu verwerkt in zijn prentenboek Wat ik de bomen wil vertellen, over een klein boompje dat het hoge noorden ontdekt en vol verwondering kennismaakt het kwetsbare leven daar.

In 2017 illustreerde hij zijn eerste kinderboek Anne, het paard en de rivier, geschreven door Wouter Klootwijk, en publiceerde hij het kunstprentenboek Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. De illustraties daarvan waren tot 4 maart 2018 te bewonderen in het Gemeentemuseum Den Haag, waar ze onderdeel uitmaakten van de tentoonstelling ‘Art Deco – Paris’. 

Enzo Pérès-Labourdette tekent ook voor de New York Times, hij ontwerpt sjaals en als hij even niet werkt, kookt hij heel graag… Frans natuurlijk
(bron info: auteurspagina Leopold)

Lees meer over het werk van Enzo op zijn website.

Paul Poiret – Dromen van de Oriënt koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Klik op de link en je bent bij het boek.Met dank aan Uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.