maandag 18 juni 2018

Ik las: 'Arrowood', geschreven door Mick Finlay

De rijke Londenaren gaan met hun problemen naar Sherlock Holmes. De rest gaat naar Arrowood.


Arrowood

Boekgegevens
Titel: Arrowood
Auteur: Mick Finlay
Genre: detective
Uitgave: paperback, 384 pagina’s
Uitgever: HarperCollins Holland, 13 maart 2018
ISBN: 978 94 02700 92 3
ISBN: 978 94 02755 13 8 (eBook) 
NUR: 331

Het verhaal speelt zich af in Zuid-Londen, in het jaar 1895. Een moordenaar maakt de straten van Londen onveilig. De armen hebben honger en de misdadigers hebben het voor het zeggen.

In Arrowood lees je vanuit het perspectief van Barnett, de partner van Arrowood en op het eerste gezicht een stuk sympathieker dan zijn baas. 
William Arrowood is priv├ędetective en met de hulp van Barnett probeert hij de zaken op te lossen; meestal stellen deze niet al te veel voor en leveren ook niet veel op. De mooiste zaken gaan naar Sherlock Holmes en Watson.

Wanneer Arrowood op een dag benaderd wordt door Caroline Cousture,  een mooie dame met het voorkomen van een rijke vrouw, met het verzoek om haar broer te vinden die vermist wordt, heeft hij niet zo’n zin in de zaak. Pas wanneer hij hoort dat deze broer voor Arrowoods aartsvijand Mr. Cream werkte, geeft hij toe want hij kan ook het geld goed gebruiken.
Al snel blijkt dat Caroline Cousture niet de hele waarheid heeft verteld en dat het hier gaat om meer dan een eenvoudige verdwijning.

De dag dat Ettie, de zus van Arrowood onverwacht bij hem komt logeren verandert het vieze kantoor in een wat fatsoenlijker omgeving om klanten in te ontvangen. Ook de woning en William zelf worden aangepakt door deze vrouw die van wanten weet.
Tijdens het onderzoek vallen onschuldige slachtoffers, een van hen is Martha, een vrouw die Arrowood aan zijn vrouw Isabel doet denken. Isabel heeft hem verlaten en niemand van haar familie wil hem vertellen waar ze is. Hij hoopt nog steeds dat ze bij hem terug wil komen.

Arrowood is een echte detective die een rustige start en een goede opbouw van de spanningsboog heeft. Sherlock Holmes en Watson komen regelmatig in het verhaal voor, maar de enige overeenkomst is dat ook zij speurneuzen zijn. De tegenstelling kan werkelijk niet groter zijn. 
Dat maakt meteen duidelijk waarom Arrowood zo’n hekel aan Holmes heeft; ze verschillen van elkaar als dag en nacht.

Mick Finlay heeft een prettige schrijfstijl en hij laat veel van de gebruiken zien uit de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zoals het gebruik van diverse verdovende middelen: laudanum, chlorodine, black drop en drinkbare ether.
Maar ook een ziekte als Sint-vitus dans die werkelijk bestond, komt ter sprake en ik las hier voor het eerst over Fenian. Dat is een overkoepelende term voor de Fenian Brotherhood en de Irish Republican Brotherhood die zich in de 19e en vroege 20e eeuw inzetten voor de oprichting van een onafhankelijke Ierse Republiek.

De onderwerpen in dit verhaal zijn divers en er is ook humor aanwezig; dat maakt het werkelijk een genot om deze detective te lezen waarin alles heel goed in elkaar zit. 
Het onverwachte en ontroerende einde laat zien dat Arrowood nog niet alles weet over het leven van Barnett.
Ik hoop snel een vervolg te kunnen lezen van de avonturen van de detective William Arrowood en zijn grote hulp Norman Barnett.De auteur:
(foto: Goodreads.com)

Mick Finley werd geboren in Schotland, maar groeide op in Canada. 
In Engeland werkte hij onder andere bij een circus als slagersjongen, voordat hij docent psychologie werd. 
Hij woont met zijn gezin in Brighton.
Neem een kijkje op zijn website.

Arrowood koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar

1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.