maandag 20 oktober 2014

Ik las: 'Belladonna' van Mathilde Hoekstra


Belladonna
Mathilde Hoekstra

'Champagne hoort niet te ploffen. Het hoort te klinken als de zucht van een tevreden mevrouw.' De meedogenloze Machteld de Wit is vastbesloten: voor haar dertigste heeft ze het gemaakt. Samen met haar vriend Woody begint ze een ego glossy waarmee ze binnen een jaar miljonair hoopt te worden. Al snel is ze de talk of the town – ze schuimt alle feestjes af, maakt nieuwe vrienden, komt op de radio en staat in de krant. Niets staat haar succes nog in de weg. Maar dan gebeurt er iets wat haar leven volledig op zijn kop zet...
Belladonna is een sprankelend debuut over het snelle zakenleven in Amsterdam, over dromen – en vooral over de vraag hoe ver je kunt gaan om die dromen waar te maken.

Ik las het papieren boek en mijn mening is:

Geen roman zoals ik verwacht had, niets waar het woord fijngevoelig van toepassing is. Eerder rauw in een soort thriller-vorm gegoten. De auteur verrast deze lezer met een verhaal waar de chaos vanaf spat. Chaos in het hoofd van Machteld, die ik in het echte leven niet zou willen leren kennen.
Ik zou waarschijnlijk hartstikke bang voor haar zijn!
Een vreselijk mens om mee te moeten werken, lijkt me. Ik had medelijden met haar omgeving, maar vond anderzijds dat ze haar wel heel veel haar gang lieten gaan. Ze lijkt te leven om mensen te kunnen shockeren. Dat is op sommige passages gelukt mag ik wel zeggen.

Het verhaal begint niet met de verhaallijn van Machteld, maar met de verhaallijn van Nienke die bij haar in de buurt woont.
Het boek sluit ook met Nienke en een boodschap van Machteld.
De verschillende verhaallijnen worden op een soms verwarrende manier afgewisseld.
Of dat de bedoeling is geweest van deze auteur is niet duidelijk, het lijkt een beetje per ongeluk te zijn gebeurd.
Ik moest bij ieder hoofdstuk even kijken in welke verhaallijn ik aan het lezen was. Dat haalde voor mij de vaart er uit. Jammer.
Ondanks dat heb ik het boek, vooral op het eind, graag gelezen.

Ik waardeer dit boek met 3/5 sterren.

Over de auteur:

Na haar VWO woonde en werkte Mathilde Hoekstra in Parijs, Milaan en Barcelona waar ze shows liep voor Diesel, Tommy Hilfiger en Levi's, figureerde in commercials van Toyota en Nivea en in verschillende internationale bladen stond. Na haar bachelor Nederlandse letterkunde en master Italiaans (aan de Universita degli Studi di Firenze) begon ze haar carrière in Amsterdam bij een interactief reclamebureau. Nu schrijft ze onder andere voor NRCNext, Parool en Red Bull. Samen met haar vriend en hun twee dochters woont ze in Bloemendaal waar ze - zodra de wind aantrekt - op haar kiteboard stapt om snel even een paar rakjes te varen.

Koop het boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:

Titel: Belladonna
Auteur: Mathilde Hoekstra
Genre: roman
Uitgave: paperback, 284 pagina's
Uitgever: LINK, september 2014
ISBN: 978 94 62321 89 2

Ook als Ebook verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.