donderdag 30 oktober 2014

Ik las: 'Tijdloos' van Sybold Deen ~ Zoektocht naar de werkelijkheid


Tijdloos
Zoektocht naar de werkelijkheid

Op de achterflap:
'Stel dat wij gelijk hebben en tijd een illusie is', zegt Yvonne, 'wat verbergt die illusie dan en waarom?'
'De werkelijkheid', zeg ik. 'En ik heb geen flauw idee waarom.'
'En de werkelijkheid is dat tijd niet bestaat?' vraagt ze.
'Exact! Alles is allang gebeurd.'
'Alles is allang gebeurd', herhaalt ze.
Ze proeft de woorden. Ze proeft de implicatie. Ze proeft de werkelijkheid.

Gebeurtenissen in het schemergebied tussen droom en realiteit, een fictieve reis naar Mars, een dementerende vader, een stukgelopen huwelijk, maar ook een nieuwe liefde én de drang tot schrijven vormen de ingrediënten voor een intrigerende zoektocht naar de werkelijkheid.

Ik las deze roman en dit is mijn mening:

Uit deze roman blijkt nergens dat het een debuut is voor deze schrijver. Het boek leest lekker door, mede door de niet te lange hoofdstukken en de begrijpelijke tekst. Wanneer er een andere taal aan te pas komt, komt de verklaring een paar regels verder.
Een voorbeeld van een heel mooie zin: 'En ineens voelde ik dat ik Yvonnes hand heb gepakt. Voor het eerst lacht ze verlegen. Verlegen omdat iemands hand in jouw hand intiemer kan zijn dan spannende seks.'

Het boek bestaat uit drie delen. Elk deel met een citaat wat bijzonder toepasselijk is voor het verhaal en een foto op het eerste blad. De foto's zijn op verschillende tijdstippen in zijn leven gemaakt door de auteur. Een foto is pas gemaakt na het schrijven van het boek en heeft zelfs tot een extra ritje naar Deventer geleid voor Sybold Deen. Dit vertelt hij in zijn boeiende nawoord.

In het boek staan goed geschreven dialogen die er mede voor zorgen dat de lezer de hoofdpersoon goed leert kennen. In een gesprek met de vader wordt ook de titel van het boek Tijdloos duidelijk.
Hier en daar richt deze auteur zich rechtstreeks tot de lezer. Dat zorgt voor nog meer betrokkenheid:
'Het spijt me als ik wat te streng overkom. Maar je hebt er zelf voor gekozen om dit te gaan lezen. Of niet natuurlijk.'

De titels van de muziekstukken, door de auteur aanbevolen om naar te luisteren worden in het verhaal verwerkt. Leuk om te zien. Het gebruik van de betreffende titel past helemaal in het verhaal.
Een stukje dat handelt over de lucide droom was heel herkenbaar voor mij.

In dit verhaal wandelt de hoofdpersoon door momenten en plaatsen in zijn verleden om een en ander te kunnen verwerken en helder te krijgen voor zichzelf, waarna hij klaar is voor nieuwe gebeurtenissen in zijn leven.
Ik vond het een mooie roman, anders dan ik gewend ben maar zeker met een verhaal om over na te denken. Ik heb het boek graag gelezen.

'Welkom in Sybolds universum!' zoals op de achterflap staat.

Ik waardeer dit boek met 3,5/5 sterren.

Over de auteur:
Sybold Deen (1962) kon al als kind en tiener heel goed tekenen en wilde graag striptekenaar worden. Dat bleek niet haalbaar.
Sybold was lange tijd werkzaam in de wereld van marketing en reclame, maar besloot in 2013 dat hij verhalen wilde gaan schrijven. Het resultaat is Tijdloos.

Bestel dit boek via:


Boekgegevens:

Tijdloos
Auteur: Sybold Deen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 240 pagina's
Uitgever: Lycka till Förlag, mei 2014

ISBN: 978 94 92040 00 8

6 opmerkingen:

  1. Hoi Mieke, wat een mooie recensie heb je geschreven! Sybold Deen en de uitgever Lycka Till Förlag zullen daar heel blij mee zijn. Groetjes, Ton Goddijn / AparteBoeken.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit lijkt mij een bijzonder boek. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.