vrijdag 24 oktober 2014

Ik las: 'IJskoud' van Corine Hartman


IJskoud
Wordt gerechtigheid bijzaak, als het leven van een dierbare op het spel staat?

Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.

Ik las het papieren boek en dit is mijn mening:

Een prachtige cover en een titel die alles zegt: IJskoud!

Voor diegenen die de eerdere delen niet gelezen hebben (ze weten niet wat ze missen) is er vóór in het boek een beknopte samenvatting te lezen van elk boek afzonderlijk. Zodat je weet op welk moment je terecht komt in het leven van Jessica Haider. Goed gedaan!

Terwijl ik IJskoud las, merkte ik dat ik nog meer getrokken werd in het leven van Jessy dan ik voor mogelijk gehouden had. Ze worstelt nog steeds met haar verleden en het werd voor mij duidelijker waarom ze zo genadeloos kan zijn. Ze krijgt in dit boek zoveel meer voor haar kiezen dan je voor mogelijk zou houden.

Het thema cryonisme is goed uitgewerkt door de auteur, er wordt geen oordeel over geveld maar er is duidelijk veel research naar gedaan. Zoals steeds in haar boeken het geval blijkt te zijn, moet het allemaal kloppen in de boeken van Corine Hartman. Mede daardoor ben ik zo'n liefhebber van haar werk.

Jessy doet haar eigen ding, op haar eigen manier; soms ijskoud. Dat is dan in haar ogen ook nodig. Ze straft of schakelt uit indien zij dat nodig acht. Wat haar tegenvalt is de betrouwbaarheid van Saligia, maar dat is geen afscheid van de organisatie. Dat staat buiten keif. Eenmaal lid, blijft lid.

In IJskoud lijkt ze nog harder te worden dan ze al was en het verlangen naar coke en wat daar voor haar helemaal bij hoort, de kracht van Pink Floyd, is weer aanwezig. Ze vecht er wel tegen en het laat haar zeker niet ijskoud.

Een heerlijke ontknoping doet verlangen naar het volgende deel. Ik had niet anders verwacht van Corine Hartman.

Soms lijkt Jessy niet één vrouw, maar twee vrouwen. Allebei anders. Dat vond ik al in het eerste boek dat ik over haar las.
Voor mij leeft Jessica Haider en ze groeit en ondanks dat ik haar in mijn hart gesloten heb, laat ze me huiveren.

Ik heb dit boek graag gelezen en kijk uit naar het volgende deel.
Mijn waardering bestaat uit 5/5 sterren *****

Over de auteur:

Voor zover Corine Hartman zich herinnert, heeft haar passie voor woord en beeld, voor schrijven en tekenen, altijd bestaan. Verhalen verzinnen was één van haar favoriete bezigheden en al snel las ze alles wat los en vast zat, waaronder de boeken van Agatha Christie. Na enkele banen in de reclame is ze in 1994 gestart met een eigen reclamebureau. In 2000 is ze de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gaan volgen. Eind 2004 studeerde ze af, met als specialisatie de studierichting scenarioschrijven. In maart 2007 debuteerde ze met ‘Schone kunsten’ en vanaf dat moment is ze full-time auteur.

Eerder las ik van Corine Hartman: Glashard en Zielloos uit de Hayder-serie.

Bestel dit boek via je lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:

IJskoud: deel vier in de serie psychologische thrillers rondom Jessica Haider.
Auteur: Corine Hartman
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 45205 77 9

Ook als Ebook verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.