donderdag 23 oktober 2014

Ik las:'Het kwaad en de rivier' van R.J. Ellory. Verborgen geheimen komen boven water...

Het kwaad en de rivier
Verborgen geheimen komen boven water...

Zoals op de voorflap:

Op een mooie zomeravond in 1954 loopt de zestien jaar oude Nancy Denton de bossen bij het stadje Whytesburg, Mississippi in. Ze is nooit meer teruggezien.

Twintig jaar later wordt in de oever van de rivier een lichaam gevonden. Het vertoont sporen van een gruwelijk misdrijf. Het onderzoek naar de vermissing van Nancy wordt heropend en gaandeweg komt sheriff John Gaines erachter dat er in de tussenliggende tijd meer meisjes zijn verdwenen.

Het onderzoek richt zich meer en meer op de directe omgeving van Nancy. Maar waarom weigeren haar vrienden te praten? Wat is de rol van de invloedrijke familie Wade? Is het toeval dat een belangrijke getuige bij een brand omkomt? En hoe betrouwbaar is het geheugen van de aan Alzheimer lijdende vader van een van de verdachten?

Ik las het papieren boek en dit is mijn mening:
Een intrigerende cover en een titel die duidelijk wordt tijdens het lezen.

Op het voorblad staat heel toepasselijk:
'Wat in het verleden ligt, is de proloog' ~ William Shakespeare, The Tempest. 


Ellory weet als Brits auteur op onnavolgbare wijze een sfeer neer te zetten met een paar goed gekozen woorden. Je waant je in het diepe zuiden van de U.S.A.
En de regen stroomde, en de regen was zwart en hield niet op.
Ook:
We dansten op het veld, we lachten zoals we altijd hebben gelachen en toen liep Nancy naar de bomen aan het eind van Five Mile Road en is nooit meer gezien.

Op een bepaald gedeelte in het verhaal, denk je als lezer dat je het wel weet! Je kent de dader!
Dat is niet het geval blijkt al snel daarna.
Sheriff Gaines wil alles alleen oplossen. Is dat wel zo slim? Ineens liggen alle mogelijkheden weer open, maar één persoon blijft in het gezichtsveld van Gaines.
Dan is er toch een onverwachte dader, dit had ik niet verwacht. Helemaal op het verkeerde been gezet. Alweer! Prachtig gedaan.

Een andere prachtige zin vond ik: 
Niemand had genoeg om hem gegeven om uit te zoeken waar hij was.
Deze gedachte nadat Ganes het plaatje helemaal helder heeft.

Het verhaal begint en eindigt met oorlog. In dit geval de oorlog zoals John Gaines er mee te maken heeft gehad.

Mooi om nog een andere verhaallijn te ontdekken in het boek. Het zijn maar een paar hoofdstukken, maar het geeft goed weer hoe een en ander door deze persoon beleefd wordt.
De verhaallijn van Gaines begint op 24 juli 1974 en eindigt op 12 augustus 1974. In deze korte periode gebeurt zo enorm veel. Veel in het leven van de andere karakters, maar ook in het leven van Sheriff Gaines:
Op een dag zal hij, misschien, de dingen zien zoals ze zijn... een cirkel, een wiel, iets zonder begin of einde... zoals de slang die zijn eigen staart opeet en tenslotte onherroepelijk verdwijnt.
Bij deze goed gekozen woorden in het verhaal, die ook weer betrekking hebben op een passage in het boek, slaakte ik een diepe zucht en keek weer op!
Ik geloof niet, dat ik ooit sneller een boek uitgelezen heb. Graag gelezen!

Ik heb enorm genoten van dit boek en waardeer het met 5/5 sterren.

Over de auteur:


R.J. Ellory werd geboren in Birmingham (1965), waar hij nog steeds woont. Zijn vader is onbekend en zijn moeder overleed toen Ellory zeven jaar oud was. Samen met zijn broer belandde hij in een weeshuis, een gebeurtenis die van grote invloed is geweest op zijn werk.
Hij begon te schrijven in 1987 en werkte 22 romans af, die allemaal geweigerd werden door meerdere uitgevers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten. Hij kreeg meermalen te horen dat het commercieel niet verantwoord was voor een Britse schrijver romans te publiceren die zich afspelen in Amerika.
Hij noemt Arthur Canon Doyle, Michael Moorcock, J.R.R. Tolkien en Stephen King als zijn grootste invloeden.
Hij brak in 2007 door met zijn boek
Een stil geloof in engelen, snel gevolgd door inmiddels acht thrillers waarvan Bekraste zielen en Een inktzwart hart de meest recente titels zijn. Naast een veelgeroemd en bekroond auteur, is R.J. Ellory een niet onverdienstelijk gitarist.

Op 26 oktober a.s. zal R.J. Ellory de speciale gast zijn op het Thrillerfestival in Zoetermeer. Ik kijk er naar uit om hem weer te ontmoeten. Ik ben erg onder de indruk van zijn boeken.

Kijk ook even op zijn website.

Koop dit boek via je lokale boekhandel of via:
Bol.com

Boekgegevens:
Auteur: R.J. Ellory
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback met flappen, 448 pagina's
Uitgever: De Fontein, oktober 2014
ISBN: 978 90 26133 91 6
NUR: 305

Ook als Ebook verkrijgbaar.

2 opmerkingen:

  1. Ook weer eentje om te onthouden Mieke!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een prachtig boek! Vooral de manier waarop hij een sfeer of een gedachte kan beschrijven is zo knap! Dank je voor je reactie, Monique!

      Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.