zaterdag 4 oktober 2014

Ik las: 'De onderkant van sneeuw' van Ilse Ruijters.De onderkant van sneeuw
Hoe ga je verder met je leven nadat je per ongeluk een meisje van drie hebt doodgereden?

Hoe onschuldig ben je als je per ongeluk iemand doodrijdt?
Een jonge vrouw rijdt per ongeluk een peuter dood en verdrinkt in een zee van schuldgevoelens. Wanneer een jaar na dato haar eigen dochter met de dood wordt bedreigd, verliest ze de grip op zowel haar leven als haar gedachten. Zit ze onbewust zelf achter de dreigementen en is dit een manier om zichzelf te straffen? Of probeert één van haar vele vijanden haar gek te maken? In een uiterste wanhoopspoging zoekt de vrouw hulp bij een psychiater, maar dan lijkt haar leven pas echt te ontsporen…

Ilse Ruijters schreef met De onderkant van sneeuw een geraffineerde en beklemmende thriller die je niet loslaat. Over schuld, verlies en de scheidslijn tussen goed een kwaad.

Mijn mening:

De cover is bijzonder goed gekozen, zoals blijkt tijdens het lezen. Mooi ook, de tegenstellingen in kleur: grijs en rood! Ook de titel wordt in het boek duidelijk.
Het boek leest heerlijk. Ilse Ruijters heeft een prettige, vlotte schrijfstijl, waardoor het boek snel uitgelezen is. Het tempo wordt steeds opgevoerd door de fijne, korte zinnen die ze gebruikt.
Het boek bestaat uit zes delen. Elk deel heeft de titel van een kinderliedje of een refrein uit een kinderliedje. Heel toepasselijk steeds! Deze delen zijn weer in hoofdstukken onderverdeeld.

Het begin neemt je meteen mee op reis met deze Irene en alles wat haar overkomt.
Zowel het begin als het einde van het boek gaat over een bevalling, maar toch anders zoals je zult merken.
De personages zijn zeker geloofwaardig te noemen, geen te gekke verzinsels hier. Er zijn wel wat bijzondere karakters, maar dat is in het dagelijks leven ook zo. Het omgaan met gevoelens is voor iedereen anders en heeft ook voor iedereen een andere impact. De hoofdpersoon heeft nogal wat meegemaakt en probeert op haar manier hier mee om te gaan, maar niet alles gaat zoals je zou verwachten.

Op een gegeven moment vond ik het tempo enigszins terugvallen door de uitgebreide uitleg, maar dat werd weer enigszins goedgemaakt op het eind. Wat een einde zeg! Dat had ik niet verwacht, helemaal niet!
Een bijzonder sterk debuut van Ilse Ruijters! Het boek heeft een geweldig verrassend en knap bedacht einde. Dit wordt met recht een psychologische thriller genoemd.

Ik waardeer dit boek met 4 ½ /5 sterren **** ½

Over de auteur: 
Ilse Ruijters is freelance tekstschrijfster en columniste. Ze schrijft voor bladen als
Cosmopolitan en Fab Magazine. Nadat ze een aantal schrijfwedstrijden won, schreef ze met De onderkant van sneeuw haar debuut.

Boekgegevens:
De onderkant van sneeuw
Auteur: Ilse Ruijters
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 256 pagina's
Uitgever: The House of Books, september2014
ISBN: 978 90 48822 07 22 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.