woensdag 11 november 2015

Gelezen: 'Spookvloot' van P.W. Singer & August Cole


Spookvloot

Spookvloot is geschreven door twee vooraanstaande experts op het gebied van militaire technologie en dat maakt het boek tot The Hunt for Red October voor de huidige generatie. In deze visionaire thriller beschrijven de auteurs ijzingwekkend gedetailleerd hoe een nieuwe wereldoorlog er in de nabije toekomst van de 21e eeuw uit zou zien, met gevechten die plaatsvinden in de ruimte en in cyberspace, via malware en microchips, met drones en robots.

Het verhaal:

2026. Een nieuwe supermacht, The Directorate, is in China aan de macht gekomen. Niet lang daarna wordt er vanaf een ruimtestation van The Directorate, op ruim 300 kilometer van de aarde, met een laser een vitale communicatiesatelliet van de VS verwoest. Met als gevolg dat het defensiesysteem van het land buiten werking is. Vervolgens vinden er over de hele wereld gecoördineerde aanvallen plaats en wordt het Amerikaans grondgebied binnengedrongen door een bataljon aan tanks en drones en is Hawaii binnen de kortste keren bezet gebied.
Maar er is een schip dat de dans tijdens de gevechten ternauwernood ontspringt. Kapitein Jamie Simmons wordt als held onthaalt na zijn schip in veiligheid te hebben gebracht en aan land af te wachten terwijl een oudere generatie schepen, de zogenaamde spookvloot, gevechtsklaar gemaakt worden volgens de 21e – eeuwse normen.

Wat is mijn mening over dit verhaal?

Een verhaal dat door de manier van vertellen, het snelle wisselen van verhaallijnen en het overladen met technische snufjes het lezen voor mij niet gemakkelijker maakte. Het gebruik van afkortingen waarvan ik de betekenis niet kende, maar waarvan achter in het boek een verklarende woordenlijst te vinden is, zorgde voor nogal wat heen en weer geblader. Vaak kon ik de betekenis wel vermoeden, maar ik wilde het dan toch zeker weten. Dat is mijn manier van lezen, ik wil zeker weten wat er staat.
Er staan nogal wat nieuwigheidjes op papier, maar deze nieuwe snufjes zijn zeker niet ongeloofwaardig. Ook word beschreven hoe het in de toekomst verkeerd zou kunnen gaan tussen de wereldmachten en er een nieuwe wereldoorlog zou kunnen ontstaan. De bespreking van dit onderwerp en de invulling van de tegenstanders en de locaties zijn knap gedaan.

Mike en Jamie zijn twee personages die me het meest aanspraken. Door de korte stukjes waar we wisselen van locatie en van personages, kun je niet echt een band krijgen met de anderen. Dat vond ik wel jammer, daar hebben de auteurs kansen laten liggen. Het taalgebruik van de personages is passend voor militair personeel van marine en luchtmacht. Het is een opsomming van technologische hoogstandjes die verwerkt zijn in een verhaal, maar de nadruk ligt minder op het verhaal dan op de kennis van tegenwoordige high-tech en de mogelijkheden daarvan. Dat gevoel bleef bij mij achter.

Een volgend boek van deze auteurs zou ik zeker lezen in de verwachting dat er meer inhoud aan de rol van de personages gegeven zou worden, zodat het de lezer meer verbonden met hen houdt.
Het verhaal bleef spannend genoeg om me aan het lezen te houden.

Over de auteurs:
(bron: http://www.ghostfleetbook.com/authors/)

Het fascinerende Spookvloot is gebaseerd op de kennis van de auteurs op het gebied van hypermoderne militaire ontwikkelingen en technologieën. Ze beschrijven hoe hedendaagse technologieën in volgende generaties gebruikt zullen gaan worden, op manieren waar zelfs Q en James Bond niet van durven dromen.

P.W. Singer is een expert op het gebied van 21e _ eeuwse oorlogvoering. Hij heeft meerdere prijswinnende non-fictieboeken geschreven, waaronder the New York Times-bestseller Wired for War. Hij staat in de top 100 Global Thinkers van het blad Foreign Policy en heeft regelmatig als adviseur opgetreden voor o.a. de FBI en de film- en televisiewereld (West Wing).

August Cole is schrijver en analist, gespecialiseerd in onderwerpen op het gebied van nationale veiligheid en heeft als defensieverslaggever bij The Wall Street Journal gewerkt.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Spookvloot
Auteur: P.W. Singer & August Cole
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 472 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V, september 2015
ISBN: 978 90 45209 22 7
ISBN: 978 90 45210 92 6 (e-book)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Ghost Fleet
Vertaling door: Gerrit-Jan van den Berg

Met dank aan Karakter Uitgevers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.