maandag 23 november 2015

Voor de blogtour van Uitgeverij Prometheus las ik: 'De Loney' van Andrew Michael HurleyDe Loney

Waar gaat het verhaal over?

De ontdekking van een kinderlijkje aan de stormachtige Engelse kust van Lancashire dwingt Smith, de verteller van dit verhaal, terug te denken aan de pelgrimsreis die hij in 1976 met zijn ouders en geestelijk gehandicapte broer Hanny ondernam naar dat kustgebied, dat daar de Loney wordt genoemd.

De bewoners van de Loney zijn niet allemaal even blij met het katholieke gezelschap, en er gebeuren raadselachtige dingen. Niet alleen wordt er gebeden voor Hanny in de hoop dat hij zal genezen, de jongen raakt ook verzeild in andere verontrustende rituelen. Smith is de enige die weet wat er is gebeurd en legt zichzelf de loodzware last van het zwijgen op. Maar zal hij dat zijn leven lang volhouden?

Wat is mijn mening?

Vanaf de eerste bladzijden weet de auteur een gespannen sfeer neer te zetten, die door het hele verhaal heen voelbaar blijft. Een sfeer die schimmig te noemen is, geheimzinnig en grimmig zoals je ook wel in horrorverhalen tegenkomt, zonder dat er horror aan te pas komt. Of toch wel?
Een verhaal over vertrouwen. Vertrouwen in het geloof, het vertrouwen tussen broers en ook over vertrouwen in jezelf.

Andrew Michael Hurley heeft op een bijzonder uitgebreide manier alles wat belangrijk is beschreven in het verhaal. Zowel de personen; zelfs tot het vuil dat in de vouwen van hun handen zit als de omgeving waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt.
De beschrijving van de gevoelens van de hoofdpersoon maakte hem voor mij tot een persoon van vlees en bloed;
'Hij voelde zich alleen.
Meer alleen dan hij zich ooit in zijn leven had gevoeld. Het was een soort naaktheid, een plotselinge ontkleding. Zijn huid prikte. Een koude aal kronkelde in zijn buik. Gevoelens waarvan hij dacht dat hij ze had achtergelaten in zijn kindertijd, in die nachten dat hij zichzelf in slaap had gehuild om weer een dode broer of zus, kwamen boven en verspreidden zich en overweldigden hem.'

Naar mijn mening een knap debuut, een stuk literatuur gegoten in een spannende roman die je tot het laatst geboeid zal houden.

Over de auteur:

(foto: Joanne Hurley)

Andrew Michael Hurley (1975) groeide op in het graafschap Lancashire, waar tussen de rivieren de Wyre en de Lune het kustgebied 'de Loney' ligt. Zijn kennis van de katholieke symboliek komt voort uit zijn jeugd, toen hij misdienaar was. De Loney is zijn debuut.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: De Loney
Auteur: Andrew Michael Hurley
Genre: roman
Uitgave: paperback, ca. 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, november 2015
ISBN: 978 90 44629 84 2
Oorspronkelijke titel: The Loney
Vertaling: Uitgeverij Prometheus en Bart Kraamer


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het beschikbaar stellen van dit leesexemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.