maandag 2 november 2015

Ik las: 'Islamitische Staat' van Perry PierikIslamitische Staat
Achtergronden – (broeder)strijd – helden en beulen – geopolitieke consequenties

Islamitische Staat (IS) houdt de wereld in z'n greep. In dit boek staan we stil bij een aantal minder bekende facetten van deze organisatie. Naast de oorlog tegen gematigde moslims, christenen en Koerden voert IS ook een broederstrijd met andere radicale groepen. In feite gaat het hierbij om de positie van de jihadisten ten aanzien van de organisatie waaruit zij voortkomen: Al Qaida. Beide kampen bestrijden elkaar als voorgangers in de 'rechte leer'.

Ook staan we stil bij de geopolitieke scenario's in de regio, waarbij we ons richten op de positie van het Kalifaat, de pan-arabisten, groot-Perzië en de Ottomaanse ambities. Voor het westen is het lastig schipperen, wie zijn onze bondgenoten, waarom vertrekken onze jongeren naar deze 'Heilige Oorlog' en wat kunnen we doen?
Is de nieuwe Dertig Jarige Oorlog uitgebroken?

Wat is mijn mening over dit boek?

Een overzichtelijk boek, onderverdeeld in dertig hoofdstukken.
Een inleiding waarin ik te lezen kreeg wat te verwachten was in het boek. De onderwerpen klopten wel, maar ik werd niet voorbereid op de gedrevenheid waarmee een en ander beschreven werd en de kennis van de onderwerpen die sprak uit wat ik las. Achtentwintig hoofdstukken die soms tot het horror-genre lijken te horen en een uitgebreide literatuurlijst. Dit had ik niet verwacht toen ik begon met lezen.

Waar het in het Westen tot vandaag de dag vaak aan ontbreekt is het aanspreken op een volwaardig burgerschap bij nieuwkomers in het betreffende land:
'Vanuit het links-liberale standpunt speelde religie en cultuur geen enkele rol. Sterker nog, dergelijke zaken werden ruimhartig gesubsidieerd en als onderdeel van de multiculturele samenleving beschouwd. Wat men zich niet realiseerde was dat hiermee in feite homofobie, antisemitisme, religieuze intolerantie, vrouwonvriendelijkheid, werden gestimuleerd, waarmee een parallelle samenleving ontstond, waarin de toepassing van de Sharia en besnijdenis van vrouwen, als ook het intimideren van andersdenkenden als normaal werd beschouwd. Natuurlijk droegen deze praktijken bij tot een negatieve beeldvorming, waarmee de discriminatie op de arbeidsmarkt verklaard kon worden.'

Wat me duidelijk is geworden is, dat ik niet genoeg weinig wist over de problematiek rond IS, de ideeënoorlog die de regio rond Syrië verscheurt en de ondersteuning door Rusland sinds jaar en dag. Alles om de oliehandel veilig te kunnen stellen.

Dit boek is zo enorm actueel, de verkiezingen in Turkije en de bemoeienis van Rusland in Syrië laten dat zien.
Door IS en Al Qaida wordt teruggegrepen op oude lessen. '… blijkt onder andere uit de zogenaamde Tradities rond Mohammed. Dat zijn 632 brieven die hij zou hebben geschreven kort voor zijn dood. In die brieven komen teksten voor zoals de regel 'aslim taslam', hetgeen betekent 'als je je overgeeft wordt je niet gedood' maar wat ook kan betekenen 'indien je moslim wordt, blijf je behouden.'
IS gaat inmiddels zover dat men de teksten nog ruimer uitlegt en gevangen simpelweg vermoordt en onthoofdt.

Dit boek is een aanrader, voor diegene die wil weten hoe het er voor staat met het Westen zoals wij het nu kennen. Blijven we maar toekijken… ?

Over de auteur:

Perry Pierik (1965) is gepromoveerd historicus met als specialisme de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is hij auteur van een groot aantal boeken op zijn vakgebied. Passie voor het boekenvak is de drijfveer geweest voor de oprichting van uitgeverij Aspekt, waar hij directeur – uitgever van is. In het voorjaar van 2010 bestond de uitgeverij vijftien jaar, hetgeen uitbundig werd gevierd met een expositie van schilderijen van de hand van Pierik.
Want naast het schrijven en het uitgeversvak schildert Pierik. Zo werd ook in het najaar van 2008 in De Compagnie in Dordrecht een grote expositie City XX georganiseerd, waar het Algemeen Dagblad groot over berichtte.
Lees op zijn website meer over hem en zijn werk.

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Islamitische Staat
Auteur: Perry Pierik
Naslagwerk, Achtergronden
Uitgave: paperback, 146 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, augustus 2015
ISBN: 978 94 61537 61 4

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.