donderdag 1 september 2016

´Blog´, geschreven door Evert van Welie
Blog

Van de achterflap:

Evert van Welie schrijft dagelijks een blog op zijn Facebookpagina onder de titel; Eerst de bril, dan de man. In zijn vierde bundel blog getiteld zijn tal van nieuwe stukjes bij elkaar verzameld, waarbij de serieuze kant wat meer belicht wordt. De schrijver volgt het nieuws nu letterlijk.

De wereld is veranderd vindt de schrijver.

In deze bundel komen de vragen aan bod over het nieuws van 13-11-2015, de aanslagen in Parijs.

De schrijver probeert in zijn eigen woorden een visie en een antwoord te geven in korte blogs. Maar ook de vrolijke noot is in deze bundel terug te vinden. Net als een tal van handige tips.

In dit boek zijn 100 stukjes te vinden, en allemaal van de schrijver zelf. Dit is een boek met een boel leesfragmenten waar u als lezer alle kanten mee op kan gaan. Met vele denkmomenten.
(bron: Evert Van Welie, achterflap)

Mijn mening:

Enige tijd geleden kreeg ik van Evert het verzoek om deze bundel te lezen en mijn mening te geven. Omdat ik bijna alles lees, behalve horror heb ik toegezegd. In zijn mails gaf hij aan dat hij dyslectisch is. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten.

Ook bundels met korte verhalen en columns lees ik graag omdat je er steeds een of twee kunt lezen, het boek wegleggen om de volgende dag of een paar dagen later opnieuw een stukje uit te lezen.
Op deze manier heb ik deze bundel ook gelezen; zo nu en dan een paar stukjes.

Een paar columns spraken me wel aan, maar over het algemeen deden deze verhalen me niet veel. Het is jammer dat de tekst vóór publicatie niet even door iemand anders gelezen is. Dat had een aantal onnodige foutjes kunnen voorkomen, waardoor het boek prettiger leest.

Evert heeft dyslexie. Wat is dyslexie?
Deze informatie las ik op 'Dyslexieweb':
'Dyslectische mensen nemen nieuwe informatie (klanken, woorden, tekst) langzamer in zich op dan andere mensen. Lezen gaat traag, voorlezen gaat stotterend… Er moet teveel informatie worden verwerkt in de hersenen, wat tot problemen leidt. Dyslexie is een verzamelnaam voor kinderen met ernstige problemen met lezen en spellen.'

Enorm knap van deze auteur om met deze handicap een bundel verhalen te publiceren. Dat moet hem veel moeite gekost hebben.

Boekgegevens:
Titel: Blog
Auteur: Evert Van Welie
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback, 104 pagina's
Gepubliceerd via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl
ISBN: 978 94 63184 72 4
ISBN: 978 94 63184 74 8 (e-book)

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Besten mevrouw schippers,
  Dank voor u rectie van mijn boek blog!
  Jammer dat wat stukjes niet begrepen heeft.
  Mijn werk is zeker wel nagekeken door 2e persoons
  Helaas is voor mijn lastig om door meer personen te laten doen
  Ik begrijp u aantekening zeker wel hoor, allen is voor mijn als schrijver lastig om
  Iemand te vinden die goed kan! Natuurlijk zou u nu denk er genoeg mensen die betaalt willen doen
  Dat is zeker waar, maar dat weeg niet tegen de onkosten en verkoop op van dit soort boeken op.
  Om dat ik bij een uitgever zit die nergens aan mee werkt, maak ik haast nauwelijks winst. Ik begrijp u punt en ga er zeker over na denken bij mijn volgenden boek, dat ik aan het maken ben. Dat is trouwens een totaal ander boek!
  Goed over mijn schijf probleem dyslectisch kan ik ook kort zijn ook daar hebt u gelijk dat ik niet foutloos is. Maar als u mijn dagelijks blog lees zou echt zien dat het niet lastig is om te lezen.
  Ik begrijp u reactie volkomen, ik schijf alles in word 2016 met spellingscontrole,
  Ook daar begrijp ik dat ik er naast zit met mijn taalkeuzen!
  Helaas is geen oplossing voor dyslectisch! Ik laat mijn hier niet door lijden om niet te schijven ik vind het echt te leuks om niet te doen. Ik dank u voor de reactie en neem de opmerkingen zeer ter harte.
  Dank daarvoor
  Met zeer vriendelijke groet Evert van Welie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede en duidelijke recensie Mieke ;)
  Fijn dat je beschrijft wat dyslexie is.
  Deze bundel moet de auteur zeker veel moeite hebben gekost. Knap dat hij het wel heeft volbracht!!!
  Jammer dat er maar een paar verhalen zijn die jou aanspreken, maar dat kan gebeuren. En het is waar dat foutjes in de tekst storend kunnen zijn en niet prettig leest. Als beoordelaar van een boek moet je nu eenmaal eerlijk zijn anders hoef je gen recensie te schrijven...toch? En dit waardeer ik steeds weer opnieuw in jouw recensies. Ga zo door Mieke ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een bundel met columns, heb je vanzelfsprekend meer kans dat een onderdeel je niet aanspreekt dan bij één verhaal in een boek. Maar deze auteur heeft de keuze gemaakt om de tekst niet afdoende te laten controleren terwijl hij zich wel goed bewust is van zijn handicap. Dat valt me op.
   Dat heeft duidelijk effect op de kwaliteit en het leesplezier in dit geval. Dank je voor deze reactie, Mieke.

   Verwijderen
 4. Ik heb wel vaker iets van deze meneer gelezen ... een poos geleden. Eerlijk gezegd vind ik het getuigen van disrespect naar je lezer als wat je publiceert rammelt van de schrijffouten. Juist als je je beperking kent, zou je ervoor moeten kiezen jezelf te laten controleren.
  In feite vind ik jouw recensie bijzonder lief en zachtmoedig.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.