woensdag 28 september 2016

'Claire', geschreven door Emma Leads
Claire

Cette, Frankrijk (1839)

Claire Hodiamont is achttien jaar. Ze stapt als meisje op de koets naar Cette, waar ze een baan aangeboden heeft gekregen als naaister bij Maison Hanon.  Ze is op weg naar een nieuw leven.
Justine, haar werkgeefster, maakt een ontwerp dat Freule Coultier op het bal van de burgemeester draagt. Het ontwerp slaat in als een bom. Maison Hanon krijgt meer klanten en meer bekendheid. Justine en Claire worden zelfs uitgenodigd bij het bal om de verloving te vieren van mademoiselle Machet en monsieur Andropovic. Deze staan in hoog aanzien in de gemeenschap van Cette en omgeving.

Wanneer Claire op een dag naar huis loopt, wordt ze omvergeduwd door een man die hard wegloopt voor iemand anders. Als ze overeind krabbelt ziet ze een pakje liggen dat deze angstaanjagende man heeft laten vallen.
Ze neemt het mee naar huis en vindt een rood boekje met een ketting die in de kaft is verborgen. Wat moet ze nu doen?
Ze is enorm geschrokken van de man die haar omver gelopen heeft. Claire had nooit eerder in ogen gekeken die bij haar zo'n angstgevoelens opgewekt hadden. Wie was hij?
Ze besluit voorlopig e.e.a. voor zichzelf te houden en het pakketje te verstoppen.
Claire weet niet in wat voor avontuur ze zich daardoor begeeft.

Claire is een historische roman die je een mooie kijk geeft in de gemeenschap van Cette en omgeving in het begin van de negentiende eeuw.
Je zult zien dat de auteur zich goed geïnformeerd heeft over de gebruiken van die tijd, waardoor het een geloofwaardig verhaal is geworden. Ook de officiële wijziging in 1927 van de plaatsnaam Cette in Sète is verwerkt in het verhaal.

De meeste personages worden duidelijk beschreven. Het is een verhaal dat langzaam opgebouwd wordt en dat je ook de kans geeft om te genieten van de tijd waarin het zich afspeelt.
Dit verhaal start in 2015 in het huis van Julia waar door haar dochter een oud schrift gevonden wordt op zolder. Het eindigt in hetzelfde huis in hetzelfde jaar wanneer we lezen dat haar dochter Ellie (Eloise) nog meer gevonden heeft. De tussenliggende hoofdstukken spelen zich af in de negentiende eeuw.
Julia wil het verhaal van Claire op papier zetten en heeft het gevoel dat een oude vrouw in haar tuin naar haar kijkt en naar haar lacht.
Maar wat heeft Ellie gevonden dat zo belangrijk is?
Het is duidelijk dat het hele verhaal nog niet verteld is.

De auteur:
(foto: aangeleverd Zilverbron)
Emma Leads  leest heel veel en vooral de boeken van Leny Saris kunnen haar bekoren.
(bron: zilverbron)

Bekijk hier de mooie boektrailer.

Koop Claire via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Claire
Auteur: Emma Leads
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Zilverbron, april 2016
ISBN: 978 94 63080 45 3
NUR: 342

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.