dinsdag 6 september 2016

'Bonjour Madame!', geschreven door Heiltje Veth

Liefdes ontstaan, conventies verschuiven

Bonjour Madame!

Ella, vier weken te vroeg geboren in het Oude Westen van Rotterdam, op 5 mei 1945. De Hongerwinter is voorbij. Nederland viert de bevrijding. Haar vader, koperslager bij Wilton-Fijenoord, is een bewonderaar van Chroesjtsjov. Haar moeder heeft een uitgesproken hekel aan dominees: 'Farizeeërs zijn het.' 

Ella trouwt met Johan. Op haar eenentwintigste heeft zij twee kinderen. 
Vince, broeder Vincentius, woont in een klooster in Tilburg, hij is aanhanger van de Bevrijdingstheologie, bewonderaar van Jezus en vijfendertig jaar ouder dan Ella. Haar ontmoeting met Vince is een radicaal keerpunt in haar leven.

Mijn mening:

Een heerlijk verhaal over een vrouw die het lef heeft om te vechten voor haar grote liefde op een manier waar veel vrouwen jaloers op zullen zijn.
De auteur heeft op een aangrijpende manier het verhaal verteld van Ella. 
Open, oprecht en recht voor zijn raap wordt in Bonjour Madame! een liefdesverhaal neergezet waarin de hoofdpersoon ook haar bevrijding viert. Een bevrijding van het ongewisse, de onwetendheid van wat genieten van elkaar kan betekenen binnen een relatie. Niet meer beperkt te worden door wat mag en niet mag en dat alles zonder een gevoel van schaamte.

Een roman met hoofdstukken die rondspringen in de tijd. Dit is niet hinderlijk, het benadrukt zelfs de tijd waarin het zicht afspeelt op dat moment.
Wanneer Vince haar vraagt om op zijn kamer naar een schilderij te komen kijken, weet ze dat het een smoes is, maar dat weerhoudt Ella niet om meteen naar zijn kamer  te komen.

'Hij wees naar het schilderij. Aarzelend, schuchter. Ik keek ernaar, zag het niet...
...Ik liep langzaam naar hem toe, bleef vlak voor hem staan. Hoorde zijn ademhaling. Zag zijn ogen, zijn mond, voelde dat je kunt verdrinken in een ander. Clichés worden geboren uit heldere waarachtigheid. Maar nu, wat is nu waarachtig?'

Bonjour Madame! is een roman om van te genieten en blij te zijn voor Ella dat ze besloten heeft haar ruimte niet meer te laten beperken door wat of wie dan ook. Mijn hart maakte regelmatig een luchtsprongetje van blijdschap, opluchting en respect.
Graag gelezen!

De auteur:
(foto: Rijnmond TV)
Heiltje Veth (11 mei 1945) woont in Herkingen en is getrouwd.
Hier kun je luisteren naar een gesprek met de auteur bij Rijnmond Nieuws.

Koop Bonjour Madame! bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Bonjour Madame!
Auteur: Heiltje Veth
Genre: roman
Uitgave: paperback, 172 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, 2015
ISBN: 978 94 61538 00 0
ISBN: 978 94 61539 59 5 (grootletterboek)
NUR: 301

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het recensie-exemplaar.


6 opmerkingen:

 1. Wow mooie recensie Mieke. Wat een prachtig verhaal moet dit zijn!
  Je hebt mij echt nieuwsgierig gemaakt. Wil het heel graag lezen...zoveel liefde en lef! Wil die luchtsprongetjes van jou ook graag ervaren ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lijkt me een goed boek. Een mooie recensie heb je geschreven.
  xxx
  https://sherryhussain.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige omslag! Haha, dit boek zou ik zo oppakken in de boekhandel. De combinatie met een goed verhaal maakt het alleen maar beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze cover geeft mooi de vrijheid weer die de hoofdpersoon heeft gevonden.
  Dank voor je reactie, Sue!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.