woensdag 25 januari 2017

'De laatste riten', geschreven door Jess KiddDe laatste riten

Boekgegevens:
Titel: De laatste riten
Auteur: Jess Kidd
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, oktober 2016
ISBN: 978 94 02717 50 1
ISBN: 978 94 02751 55 0 (e-book)
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Himself
Vertaling: Anna Livestro

De prachtige cover geeft de sfeer waarin het verhaal zich afspeelt goed weer.

Mei 1950. In de proloog lees je hoe een man een nog heel jonge vrouw, in zijn ogen nog een meisje, net zo lang slaat tot ze dood is. Hij kleedt haar uit, scheert haar haren af en begraaft haar in het bos. Haar kleine zoontje, een baby, heeft alles gezien maar is zo stil als een steen. Wanneer hij de vrouw heeft begraven komt hij terug voor haar zoontje, maar die is nergens meer te bekennen.
'Grote varens hadden hun bladeren over de baby ontvouwd, boomwortels en klimop onttrokken hem aan het zicht. Molletjes hadden met hun sterke pootjes hopen aarde om hem opgeworpen terwijl ze verblind en verwoed door de grond zwommen. Dus toen de man om zich heen keek, kon hij het kind niet meer vinden, hoe goed hij ook zocht.'
Bovenstaande stukje uit het verhaal laat de lezer de Twin Peaks-achtige sfeer ervaren.

April 1976. Mahony, inmiddels zesentwintig jaar oud, keer per bus terug naar Mulderrig. Zijn geboortedorp is een klein dorp aan de westkust van Ierland. Hij heeft niets meer bij zich dan een rugzak met daarin een foto van zijn moeder. Als baby is hij op de stoep achtergelaten van een weeshuis en hij weet niet beter dan dat zijn moeder hem niet wilde hebben.
Pas wanneer hij volwassen is, krijgt hij een briefje in een envelop die een van de zusters voor hem bewaard heeft. Daar staat de naam van zijn moeder in, de plaats waar hij vandaan komt en een foto van hen samen. Deze foto heeft hij nu bij zich. Maar ook staat er in dat zijn moeder van hem hield.

Mahony wil weten wat er gebeurd is en gaat op onderzoek uit in Mulderrig, wat hem niet in dank wordt afgenomen door de meest bewoners. Een enkeling is hem behulpzaam, maar de sfeer is te snijden door het gegraaf in het verleden. Over het verleden wordt in Mulderrig niet gesproken. 
Zijn moeder Orla Sweeny zorgde tijdens haar leven voor opstand in het dorp. Ze was een rebelse, vrijgevochten en bijzonder brutale tiener en het dorp was haar liever kwijt dan rijk.
Mahony krijgt hulp van Mrs. Cauly bij zijn onderzoek. Samen vormen ze een heus detective-team en je gedachten gaan meteen naar Agatha Christie en haar verhalen.

De auteur heeft de sfeer van dit Ierse plattelandsdorpje goed neergezet; geheimzinnig met een bovennatuurlijk tintje. 
Mahony kan niet alleen de geesten van dode mensen zien, maar zelfs met hen communiceren. Zijn moeder had die gave ook. Orla was nog maar tien jaar toen ze aan pastoor Jim een boodschap doorgaf;
'Dorothy zegt dat het niet uw schuld was, meneer pastoor.'
Ze zegt dat ze sowieso doodgegaan was, ook als u niet had geprobeerd om haar in die koeienstal te dopen. Het kwam niet door de kou dat ze stierf. Het was haar hart.'
Pastoor Jim denkt daarop terug aan die tijd toen hij nog maar zes jaar was:
'Hij had een kruis op haar voorhoofdje getekend en haar gezegend, waarbij hij de woorden had uitgesproken als een betovering. Moeder had maar niet begrepen waarom het kleintje zo nat in haar wiegje had gelegen.'

De verhaallijn van Mahony speelt zich af 1976. Door de afwisseling met de verhaallijn die terug gaat tot 1944 wordt duidelijk wat er is gebeurd met Orla. Door deze wisseling van verhaallijn worden de spanning en de plot opgebouwd tot een heerlijke thriller met een bovennatuurlijk randje.
Ook de humor ontbreekt niet zoals in de passage wanneer de pastoor door onbewust gebruik van LSD in zijn onderbroek door de dorpsstraat loopt.

Jess Kidd heeft met 'De laatste riten' een lekker duister thrillerdebuut afgeleverd. Door de samenstelling van verschillende stijlen en genres krijgt de auteur het voor elkaar om de lezer een aantal (ont)spannende leesuurtjes te bezorgen. Door de veelzijdigheid is het verhaal zeker ook geschikt om nog eens opnieuw te lezen.

De auteur:
(foto: website auteur)


Jess Kidd haalde bij The Open University haar 'first degree in Literature', nadat ze van school ging om te bevallen van haar dochter. Ze werkte en studeerde daarna parttime en behaalde een PhD in CreativeWriting en geeft hier ook les in. 
Jess groeide op in Londen als deel van een grote familie afkomstig uit  Mayo (Mexico). Ze woont nog steeds met haar dochter in Londen. Haar droom is om zich binnen afzienbare tijd ergens langs de westkust van Ierland te kunnen vestigen. De laatste riten is haar debuut.
(bron: website Jess Kidd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.