zondag 1 januari 2017

'Het grijze gebied', geschreven door Goran Tribuson (speelt zich af rond de jaarwisseling in Zagreb)

De tweede zaak van politie-inspecteur Banić

Het grijze gebied

Dikke mist hangt al dagenlang boven de stad. Vlak voor de jaarwisseling worden twee lijken in de sneeuw bij de spoordijk gevonden. Waar zal het natrekken van hun identiteit ertoe leiden? Kan hier een verkeersongeluk worden uitgesloten? Wordt het een internationaal schandaal zoals een onbeschofte, verwaande Duitse zakenman dreigt? Politie-inspecteur Banić, in ongenade geraakt bij zijn meerdere, krijgt deze netelige zaak toegewezen. Zijn carrière hangt al aan een zijden draadje. Hij kan zich geen nieuwe misstappen veroorloven.

Grootschalig schandaal
De ontdekkingen die volgen zijn van een omvang die hij in zijn eentje niet meer aankan. De tegenstander is machtiger en sluwer dan Banić gewend is; de vraag rijst wie hij überhaupt nog kan vertrouwen. Door zijn koppigheid, onorthodoxe werkmethoden, norse omgang met collega’s en ondergeschikten, problemen met zijn baas en in zijn privéleven wel wat obstakels gewend, maar als blijkt dat hij zijn leven niet meer zeker is, wordt hij kortstondig bang en bezorgd. Hij komt voor een haast onmogelijke opgave te staan: kan hij in zijn eentje voorkomen dat het hele land in een troosteloos grijs gebied verandert? Hulp komt uit onverwachte hoek.

Ook deze tweede misdaadroman met politie-inspecteur Nikola Banić in de hoofdrol heeft me weten te boeien.
De hoofdpersoon kruipt onder je huid; je leeft met hem mee terwijl hij zich staande probeert te houden in zijn privéleven en het komt nu heel nauw om zijn carrière niet met een sisser af te laten lopen. Banić doet steeds meer denken aan een lieve, oude brombeer die niet zo suf is als je eerder gedacht zou hebben.
Deze manier van schrijven; het langzaam opbouwen van het verhaal om zoveel mogelijk mee te kunnen geven van de mensen, de omgeving en overheid is heerlijk om te lezen. Je bent één met het verhaal. De titel wordt duidelijk in de loop van het verhaal; een realistisch onderwerp!

Soms lijkt de werkelijkheid een misdaadroman en dat besef maakt het eigenlijk nog erger:
'Terwijl hij verdiept was in de zes getypte bladzijden van het verslag, bedacht hij plotseling dat hij in feite een spannende misdaadroman aan het schrijven was. Meteen daarna moest hij lachen om zo'n kinderachtig idee. Dit was geen detective, maar het gewone, onopgesmukte, harde leven.'

De liefde van deze auteur voor popmuziek, rock en jazz is door het hele boek heen voelbaar.
'Het grijze gebied' is boeiend en leerzaam maar bovenal een heerlijke detective!

De auteur:

De romans van Goran Tribuson een geliefd schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald.

Tribuson is een moderne schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Zijn eerste verhalenbundel was meer dan veertig jaar geleden gepubliceerd, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur. Zijn interesse voor het schrijven van absurdistische en mystieke korte verhalen en romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.
Lees meer over deze auteur op de website van Uitgeverij KLIN, kijk en luister naar dit interview.

Eerder las ik van Goran Tribuson De fanclub (de eerste in het Nederlands verkrijgbare roman) en Andermans zaken (de eerste zaak van inspecteur Banić).

Het grijze gebied koopt u bij:
Uitgeverij KLIN
bol.com
Ako.nl

Bruna.nl
ECI.nl


Boekgegevens:
Titel: Het grijze gebied
Auteur: Goran Tribuson
Genre: detective, roman
Uitgave: paperback, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, juni 2016
ISBN: 978 94 92160 08 9
NUR: 302, 305
Oorspronkelijke titel: Siva Zona 
Vertaling: Sanja Kregar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.