zaterdag 21 januari 2017

'Het Balkon', geschreven door Henk Weltevreden

Een vijfluik vanuit de hoogte

Boekgegevens:
Titel: Het Balkon
Auteur: Henk Weltevreden
Genre: roman
Uitgave: paperback, 78 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, februari 2016
ISBN: 978 94 61537 84 3
NUR: 301

Het Balkon

Ik wilde niet over mensen praten, of gebeurtenissen bespreken. Ik wilde ideeën, mooie ideeën ontmoeten, bekijken, ernaar luisteren, ze ruiken en aanraken, ver voorbij Hoek van Holland. Ik wist het zeker, ik moest de wereld in. 

Het Balkon is een wervelwind over groots dromen, teleurstelling, liefde en ideeën. 

Terwijl zijn vader liever op zeeniveau blijft, heeft de jonge protagonist al snel door dat je de hoogte in moet om de wereld echt goed te kunnen zien. Hij wil balkonbouwer worden, want als je op een balkon staat, heb je uitzicht, visie en ideeën. 

Henk Weltevreden neemt de lezer mee op een stormachtige reis van Maassluis naar de rest van de wereld. Want ook in Liberia en Noord-Korea zijn balkons, al is het uitzicht compleet anders... 

“Henk Weltevreden legde bij Met het oog op Morgen uit waarom Noord-Koreanen zoveel van Elton John houden. Hij is waarschijnlijk de enige Nederlander die weet hoe je in de stationsrestauratie van Sinuiju aan een fles Johnnie Walker Red Label kunt komen. Alleen al daarom las ik met gretigheid de roman Het Balkon.”
– Max van Weezel (Vrij Nederland, Radio 1)
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Het Balkon – Een vijfluik vanuit de hoogte – is een bijzondere roman waarin onder andere verlangen, humor maar ook erotiek aanwezig zijn. Zo veel onderwerpen in zo weinig bladzijden.
Wat ik hier vooral uit las was het verlangen van de auteur om verder kijken dan de horizon, zoals zijn vader en diens vader voor hem dat ook al deden. Vanaf een balkon kan dat goed. Het reizen zit hem in het bloed en in dit vijfluik neemt hij de lezer mee op reis. Op reis naar gebeurtenissen en op reis naar locaties op deze aardbol. De lezer moet zelf invullen hoe hij er naar kijkt, dat spreekt voor zich. Dat is 'vrijheid'.
Tijdens het lezen in het vierde deel van het vijfluik over de juf die naar boven wees, naar de helderblauwe lucht, bedacht ik me dat een ruimtereis hier ook een mooie bestemming zou vinden. Dat zou dan het ultieme balkon zijn. Zo ver kunnen kijken en zo veel tijd voor ideeën!
'Het Balkon' heb ik graag gelezen.

De auteur:
(Foto © Barry Kornbluh)

Henk Weltevreden is schrijver. Hij studeerde af in de wijsbegeerte, schrijft romans, reisverhalen, essays en doceerde filosofie in Japan en de Volksrepubliek China. Hij maakt radioprogramma’s voor de VPRO, RVU, NTR, IKON, Moslim Omroep, de Humanistische Omroep en Radio Rijnmond.
In 2005 werd hij genomineerd voor de Journalisten Vredesprijs. Samen met Geert Mak en Mohammed Benzakour. In 2016 werd Henk Weltevreden nogmaals genomineerd als Journalist voor de Vrede, deze keer samen met o.a. Jelle Brandt Corstius.

Lees meer over deze auteur op zijn website.

Bestel Het Balkon via uw lokale boekhandel of bij:Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.