vrijdag 22 december 2017

Ik las: 'De verloren familie', geschreven door Jenna Blum

Van de auteur van Het familieportret

De verloren familie

Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen…

Boekgegevens
Titel: De verloren familie
Auteur: Jenna Blum
Genre: roman, vertaalde literatuur
Uitgave: paperback met flappen, 368 pagina's
Uitgever: Boekerij, november 2017
ISBN: 978 90 22580 19 6
ISBN: 978 94 02309 21 8 (e-book)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Lost Family
Vertaald door: Carolien Metaal

De Duits-joodse Peter Rashkin heeft de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog overleefd, maar verloor er zijn hele familie. Na de oorlog ontvlucht hij Europa en probeert hij in Amerika een nieuw leven op te bouwen. Hij trouwt en krijgt met zijn vrouw June een dochter, maar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven sluimeren de herinneringen aan alles wat hij moest achterlaten.

Terwijl Peter en zijn gezin te maken krijgen met de snelle veranderingen en spanningen van de naoorlogse jaren in Amerika, dringt het verleden, dat Peter liever zou vergeten, zich steeds meer op. Als hij zijn dierbaren niet nog eens wil verliezen, kan hij de zwaarst wegende herinnering van allemaal niet langer wegstoppen: die aan zijn verloren familie…

Mijn mening:

In drie delen, met als titel de namen van het gezin van Peter Rashkin, leren we deze gezinsleden goed kennen. Ieder heeft een eigen agenda, hoezeer ze ook bij elkaar betrokken zijn. Dat is ook een verloren familie, zoals de titel van het boek aangeeft. In het eerste deel ‘Peter 1965’ kijk je voornamelijk mee door de ogen van Peter, het tweede deel ‘June 1975’ is aan zijn vrouw June gewijd en tenslotte lees je over Elsbeth door de ogen van Elsbeth in ‘Elsbeth1985’. Op het voorblad van elk van de drie delen staat een quote die goed gekozen is voor de persoon uit wiens perspectief we voornamelijk dat deel lezen. 

Het onderwerp van dit verhaal is op welke onverwachte manier de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog impact (kunnen) hebben op het leven van een overlever.
Het maakt daarvoor niets uit dat je de halve wereld over reist naar Amerika voor een nieuw begin.
Naar mijn mening kan het niet zijn dat de Tweede Wereldoorlog geen impact heeft op het leven van iemand die bijna zijn of haar hele familie heeft verloren in vernietigingskampen en de aanloop daarnaartoe. Je wilt dat vergeten, dat is een logische reactie. Maar tegelijkertijd stop je dan een heleboel gevoelens weg die je in je huidige leven wel nodig hebt voor je nieuwe familie.

In de epiloog met als titel ‘Peter, april 1986’ lees je hoe Peter voor het eerst bewust weer terug wil naar het verleden om wat nog over is van zijn huidige familie te redden als een familie. Zijn eerste vrouw en twee kinderen overleefden de oorlog niet; die kan hij niet meer redden.
Gevoelens tussen ouders en kinderen zijn van alle tijden, daar mag geen enkele oorlog tussen komen.

Een indrukwekkend en ontroerend verhaal wat door Jenna Blum op een heel rustige manier verwoord is en dat daardoor heel toegankelijk is geworden. Je leest zo nu en dan tranend wegslikkend verder omdat je alleen maar kunt meevoelen met deze personages. Het verhaal kabbelt rustig verder en je kunt niet anders dan blijven lezen.

Ik heb dit boek graag gelezen.


De auteur:
(foto: Boekerij)

Jenna Blum groeide op in New Jersey. Ze studeerde Creative Writing aan de Universiteit van Boston en schreef talloze korte verhalen. Haar succesvolle debuutroman Het familieportret was het Best Verkochte Boek van Nederland in 2011. Ze woont in Boston.
Lees meer over Jenna op haar website.

De verloren familie koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Boekerij voor het toezenden van het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

  1. Dit klinkt als een boek dat ook ik graag zal lezen. Na de kerst zal ik het gaan opzoeken in de boekhandel. Dankjewel voor de recensie.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.