zaterdag 23 december 2017

Ik las: 'Geboren uit een roos', geschreven door Tineke AartsGeboren uit een roos

Boekgegevens
Titel: Geboren uit een roos
Deel 3 uit de Bonave Trilogie
Auteur: Tineke Aarts
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 324 pagina's
Uitgever: Lemontree Books, september 2017
ISBN: 978 90 82516 42 5
NUR: 301

In 1992, twaalf jaar nadat Juliette Bonave haar intrek in de verlaten wijnboerderij van haar familie heeft genomen, wordt het domein opnieuw door tegenslagen getroffen. Juliette is vastbesloten het tij te keren en werkt aan een bijzondere wijn die de impasse moet doorbreken: de Bonave Passion. 
De wijn krijgt onverwachte eigenschappen toegedicht en bijna magische krachten. Het hele gehucht ademt echter nog het verleden en dat laat dochter Virginie niet onberoerd. Ondanks de zorgen over haar dochters psychische gesteldheid en de invloed van het verleden, is Juliette genoodzaakt naar Parijs te reizen om haar toekomst veilig te stellen.
Dan spelen allerlei oude krachten weer genadeloos op.
(bron: achterflap)

Mijn mening:

Geboren uit een roos, is een prachtige titel die in het boek verklaard wordt.

De eerste twee delen heb ik niet gelezen, maar dat vormde geen belemmering voor mijn leesgenot. In een mum van tijd zat ik in het verhaal waar oude legendes voor de dag komen en in het heden hun impact hebben.
Roddel en kwaadsprekerij kan zoveel kapot maken, meer dan je in eerste instantie zou zeggen; dit soort verhalen kunnen generaties later nog de kop opsteken en iemand erg onzeker maken over zijn of haar familie.
Vooral als het gaat over vermeende acties tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het Vichy Regime in Frankrijk, is de spanning nog steeds hoog. De geheimzinnigheid over collaboratie tijdens dat regime is dan nog steeds aanwezig, niemand wil er over spreken. Een aantal namen van personages zijn niet fictief, dat maakt het verhaal nog realistischer dan het al aanvoelde.

Het Vichy Regime vormde van 1940 tot en met 1944 de regering van Frankrijk. Het was een regering die tijdelijk zou besturen, omdat de Tweede Wereldoorlog nog niet afgelopen leek te zijn. Het regime bestuurde niet geheel Frankrijk, enkel het zuidelijke deel van het land. Het regime is voornamelijk berucht om zijn samenwerking met de nazi´s.

Ook in Geboren uit een roos is veel leed veroorzaakt door zwijgzaamheid van familie waardoor  vooral onzekerheid ontstond. Juliette wist daardoor ook niet hoe ze een ander in de ogen kon kijken. Onzekerheid is een van de ergste dingen die bestaan.
Juliette is de dochter van een vrouw die na de Tweede Wereldoorlog gestraft werd voor iets dat ze wel of niet gedaan heeft, ze vertrok naar Nederland. Uiteindelijk lees je hoe de vork in de steel zit.
Lees in dit deel hoe de dochter van Juliette, Virginie, in haar jeugd dingen beleeft waarover ze niet wil spreken en daardoor een beetje vreemd  lijkt voor de buitenstaanders. Juliette luistert ook niet altijd naar haar omdat ze het erg druk heeft met het redden van de wijngaard.

Virginie vertelt ons over drie meisjes die in het kleine plaatsje leefden en waar zij zich mee verbonden voelt. Maar ook hier speelt weer de onzekerheid over wat waar is en wat verzonnen is.
De beeldende schrijfstijl neemt je mee naar Frankrijk. 
En niet alleen naar Frankrijk zoals het nu is, maar het neemt je ook mee terug in de tijd. De historische achtergronden worden duidelijk beschreven, zodat het voor de lezer geen probleem vormt zich in te leven in de gevoelens van de betrokkenen.

De overlevingsdrang van Juliette heeft zijn doel bereikt en de kleine Virginie groeit op als dochter van een sterke vrouw. De omstandigheden waarin ze opgroeide hebben haar leven be├»nvloed, net zoals dat gebeurde bij haar moeder. 
Als Virginie weet hoe een en ander in elkaar zit wil ze uiteindelijk duidelijkheid scheppen voor de voorgaande generatie.
‘Ik weet alleen niet waar te beginnen, er zijn zo veel generaties! Om moed te verzamelen kijk ik uit het raam naar de wijngaarden. Het is nog vroeg, de ochtenddauw trekt nu pas op…
Ik realiseer me ineens dat de verhalen in onze familie steeds in de tijd van de oogst begonnen...’

Geboren uit een roos is een prachtige, gedeeltelijk historische roman die ook als laatste deel van de Bonave trilogie alleenstaand gelezen kan worden. De personages en omgeving worden duidelijk en beeldend beschreven, vergezeld van een paar mooie tekeningen zodat je ook kun zien waar je over leest. 

Ik heb me graag door de auteur mee laten nemen naar een gehucht in Frankrijk. Het was genieten maar ook een eye-opener, zonder meer!

De auteur: 

Tineke Aarts studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Zij werkte als communicatieadviseur en was coauteur van het succesvolle boek Leven met een baas
In 2002 emigreerde ze naar Frankrijk, spoedig erna verscheen haar debuut Familiebezit.  De tweede roman Marguerite volgde in 2016. Ze heeft veertien jaar aan deze trilogie gewerkt en schrijft daarnaast voor diverse Franse media.
Lees meer over Tineke Aarts op de website van de Bonave Trilogie

De Bonave Trilogie verhaalt over zeven generaties vrouwen uit een wijnbouwfamilie, die vertrouwen op hun eigen kracht tegen de heersende conventies in. Samen brengen deze vrouwen uit de familie Bonave honderdvijftig jaar Franse geschiedenis tot leven.

Geboren uit een roos koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.