dinsdag 12 december 2017

P.C. Hooftprijs voor Nachoem M. Wijnberg

P.C. Hooftprijs voor Nachoem M. Wijnberg

Nachoem M. Wijnberg (1961) ontvangt de P.C. Hooft-prijs 2018.
Het bestuur van de Stichting voor Letterkunde heeft zojuist bekendgemaakt de oeuvreprijs toe te kennen aan de 56-jarige dichter.
De prijs is komend jaar bestemd voor poëzie en wordt in mei feestelijk uitgereikt in het Literatuurmuseum in Den Haag.
Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Nachoem M. Wijnberg

De P.C. Hooft-prijs wordt Wijnberg toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Remco Ekkers (voorzitter), Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Jos Joosten en Anne Vegter.

Uit het juryrapport:
‘Wijnberg lezen is een scherpzinnige manier van denken betreden met een taal die loepzuiver is en gevaarlijk: overal kan een val zijn uitgezet, waardoor wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan. Kenmerkend voor alle gedichten is de meerledigheid waarmee de dichter zijn wereld beziet. Van nabij en altijd ook op afstand, zodat het hoogstpersoonlijke prangend is en soms van een grote tragiek – maar altijd ook van ver af, zodat het individuele menselijk wordt, en van groot, enorm belang.’

Eerdere laureaten in het genre poëzie waren onder anderen Anneke Brassinga (2015), Tonnus Oosterhoff (2012) en Hans Verhagen (2009).

Het werk van Wijnberg is veelvuldig bekroond: in 1997 ontving hij de Herman Gorter-prijs voor Geschenken, in 2004 de Paul Snoek Poëzieprijs voor Vogels, in 2005 de Jan Campertprijs voor Eerst dit dan dat, in 2008 de Ida Gerhardtprijs voor Liedjes, in 2009 de VSB Poëzieprijs voor Het leven van en in 2010 de Gedichtendagprijs voor Divan van Ghalib.
Zijn eerste tien dichtbundels werden verzameld in Uit tien. Onlangs verscheen van Nachoem M. Wijnberg de bundel Voor jou, van jou.

Wijnbergs werk is vertaald in het Engels, Duits en Italiaans.
Een vertaling van Van groot belang verschijnt in 2018 in de Verenigde Staten.

(bron Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.