dinsdag 12 december 2017

Ik lees nu: 'Ze denken dat we nog klein zijn', geschreven door Julijana Matanović en Anka DorićZe denken dat we nog klein zijn

Boekgegevens
Titel: Ze denken dat we nog klein zijn
Auteurs: Julijana Matanović, Anka Dorić 
Genre: Young Adult roman
Uitgave: paperback, 220 pagina’s (inclusief educatieve bijlage van 40 pagina’s)
Uitgever:  Uitgeverij KLIN, november 2017
ISBN: 978 94 92160 11 9
NUR: 284, 255
Originele titel: One misle da smo male
Vertaling en bewerking: Sanja Kregar

Een veertienjarig meisje, Matija, leeft met haar lieve moeder en strenge oma. Haar vader heeft ze nooit gekend. Juist wanneer haar vader plotseling in het land verschijnt, belandt haar moeder in het ziekenhuis. 
Matija stelt alles in werking om haar ouders weer bij elkaar te brengen, maar eerst moet ze toch te weten komen of haar moeder gaat genezen. 
Zij doorzoekt het internet op alles wat over moeders ziekte te vinden is. 
Een vrouwelijke arts helpt haar door de wirwar van ingewikkelde termen en snijdt en passant het onderwerp aan over vroege seksuele contacten.

Met het nawoord van Dr. Anka Dorić over risico op besmetting met HPV en over inenting tegen baarmoederhalskanker.

Het boek heeft meerdere prijzen gekregen en is uitgeroepen tot de beste YA roman in 2010. De Nederlandse vertaling en bewerking is van Sanja Kregar in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Zij denken dat wij klein zijn (uit 2010) is nog steeds een enorme hit onder de schoolkinderen in Kroatië. Deze roman over een ondernemend veertienjarig meisje  staat inmiddels op verplichte boekenlijsten voor de bovenbouw in basisscholen. Samen met de co-auteur Anka Dorić reist ze stad en land door, om het boek te promoten en kinderen te wijzen op het risico op besmetting met het humaan papillomavirus. 
De arts Dorić geeft daarbij een stuk voorlichting over de inenting tegen baarmoederhalskanker. Julijana’s eigen dochter nadert die leeftijd, waardoor het besef dat het meisje niet meer zo klein is als zij denkt wel erg dichtbij komt. 
Zoals in haar meeste werken, zijn ook hier de autobiografische elementen sterk vertegenwoordigd.

De auteurs:
Julijana Matanović
(foto: Knjižnice grada Zagreba)

Julijana Matanović (Gradačac, 6 april 1959)
Bij het breed publiek is Julijana vooral bekend en geliefd om haar korte verhalen en romans. Haar eerste verhalenbundel getiteld Waarom ik jullie heb voorgelogen uit 1997 is sindsdien vijftien keer heruitgegeven. Daarna schreef zij nog tien romans en verhalenbundels en ontving ze meerdere literaire prijzen.
Haar vertelstijl is herkenbaar aan een sfeervol traag verhaal met lange zinnen en vaak even lange bijzinnen. Krachtige associaties met oude gebruiken in Slavonië geven haar teksten een aantrekkelijke melancholieke trek die kenmerkend is voor al haar autobiografische proza.
Lees meer over Julijana op de auteurspagina van KLIN.

Anka Dorić
(foto: Linkedin)

Anka Dorić is een arts die gespecialiseerd is in bloedtransfusie. In haar werk komt ze geregeld mensen met besmettelijke ziektes tegen. Veel van die ziektes kunnen eenvoudig voorkomen worden met een gezonde leefstijl en goede zorg voor jezelf. Anka schrijft er vaak over in Kroatische tijdschriften. Zo leert ze haar lezers hoe ze gezonder kunnen leven. Daarnaast schrijft Anka kinderboeken en gedichten.

Ze denken dat we nog klein zijn koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Recensie volgt o.a. op mijn blogGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.