donderdag 7 december 2017

Ik las: 'Het zwarte gif', geschreven door Daniel Silva

Een Gabriel Allon-thriller

Het zwarte gif

Boekgegevens
Titel: Het zwarte gif
Auteur: Daniel Silva
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 480 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, november 2017
ISBN: 978 94 02700 41 1
ISBN: 978 94 02753 82 0 (eBook)
Oorspronkelijk titel: The Black Widow
Vertaald door: Angela Knotter

Het verhaal:

Een zware bom ontploft in het hart van Parijs. Een paar dagen later is het raak op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. Er vallen honderden slachtoffers en de internationale veiligheidsdiensten draaien overuren. Ze roepen uiteindelijk de hulp in van Gabriel Allon – kunstrestaurateur én meesterspion.

De terreurdaden blijken het werk te zijn van een onbekende terrorist. Om hem te ontmaskeren rekruteert Gabriel een jonge vrouw, Natalie. Zij zal afreizen naar het kalifaat en daar infiltreren. 
Gabriels taak? Zorgen dat Natalie het overleeft…

Eerder las ik van Daniel Silva: De Roof.

Mijn mening:

Zoals ook in het voorwoord te lezen is, hadden de aanslagen in Parijs en Brussel nog niet plaatsgevonden toen Daniel Silva met dit boek begon. 
Helaas werd dit fictieve verhaal ingehaald door de werkelijkheid.

Op het voorblad lees je deze quote uit De Hadith:
‘De zwarte vlaggen zullen uit het oosten komen, aangevoerd door machtige mannen met lang haar en een baard, hun achternamen afgeleid van hun geboorteplaats.’

Laat ik voorop stellen dat ondanks het feit dat dit al de zestiende thriller is met Gabriel Allon in de hoofdrol, Het zwarte gif goed als alleenstaand boek gelezen kan worden.
Alle personages zijn goed uitgewerkt en de zorgvuldige en rustige uitleg in het begin van het boek over alles wat voorafgaat aan bepaalde gebeurtenissen zorgt wel voor een wat trage start, maar is onmisbaar voor de rest van het verhaal.

Het verhaal is angstaanjagend actueel en mede door de gedetailleerde beschrijvingen van de jacht van IS op te beïnvloeden personen, met name jonge meisjes leest dit boek als zijnde waarheidsgetrouw. Dat maakt het een en ander nog schrikwekkender dan het al klinkt. Het is geen verzinsel meer, maar wordt werkelijkheid tijdens het lezen.

Het geweld lijkt geen halt toe te roepen en de groeiende angst overweldigt je zodat stoppen met lezen geen optie meer is. Het gevaar komt steeds dichterbij. 
‘De man met het niet-Arabische gezicht stapte voor in op de passagiersplaats en het busje reed weg. Terwijl het door het moslimdorp beter bekend als Molenbeek reed, langs mannen op sandalen en gesluierde vrouwen, langs halalmarkten en kraampjes met Turkse pizza, vocht de man achterin, inmiddels geblinddoekt en vastgebonden voor zijn leven. Het had geen zin; het leven dat hij tot dan toe had geleefd was ten einde.’

'Een angstaanjagend en spannend spionageverhaal van de bovenste plank met een knipoog naar de kunstwereld. Zonder het ongeloofwaardige van veel spionagethrillers, maar met twee voeten stevig in de actualiteit geplaatst.' Dat is de korte beschrijving die ik ‘Het zwarte gif’ geef.

Je wilt meer weten over beslissingen die Natalie moet nemen, over het verleden van Gabriel, maar het realistisch en beklemmend einde laat je zitten met een luid kloppend hart. 
Het gevaar lijkt niet te stoppen…

De auteur: 
(foto: Twittter)

Daniel Silva werd geboren in Michigan en groeide op in Californië. Tijdens zijn studie Internationale betrekkingen werd hij benaderd door United Press International met de vraag of hij de Nationale Democratische Conventie van 1984 wilde verslaan, en voor hij het wist was hij fulltime journalist. Uiteindelijk werd hij correspondent van het Midden-Oosten en de Perzische Golf met als standplaats Caïro. 
Hij is verbonden aan de United States Holocaust Memorial Council.

Toch bleef het zijn droom om schrijver te worden, en in 1997 verscheen zijn debuut – dat meteen een groot succes was. Sindsdien heeft hij vele bestsellers geschreven, die in meer dan dertig landen worden uitgegeven. Hij woont in Florida met zijn vrouw, CNN-correspondente Jamie Gangel, en hun twee zoons; een tweeling.

Hier kun je een interview beluisteren met Daniel Silva over zijn werk.

Het zwarte gif koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.