vrijdag 15 december 2017

Ik las: 'De zeven zussen', geschreven door Lucinda RileyDe zeven zussen
Boekgegevens
Titel: De zeven zussen
Auteur: Lucinda Riley
Genre: roman
Uitgave: paperback, 624 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers BV, september 2017
ISBN: 978 94 01607 97 1
ISBN: 978 94 01608 29 9 (Ebook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: The Seven Sisters

Achterflap:
Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus
de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

Mijn mening:
Het verhaal begint met het bericht dat Pa Salt is overleden. Maia krijgt dit telefonisch te horen van Ma (Marina) als ze in Londen is en weet dat ze haar zussen Ally (Alcyone), Star (Asterope), CeCe (Celaeno), Tiggy (Taygete) en Electra op de hoogte zal moeten stellen van dit verdrietige nieuws.
Hun adoptievader, die ze Pa Salt hebben genoemd omdat hij hield van zeilen en steeds de geur van de zee om zich heen had na zijn zeiltochtjes, heeft Maia als eerste geadopteerd en daarna een voor een de anderen.
Pa Salt drukte hen op het hart dat ieder van hen bijzonder was; ze waren allemaal anders.

Atlantis ligt kilometers van de dichtstbijzijnde buren verwijderd en is als het ware een privé-koninkrijkje voor de meisjes als ze opgroeien. Ze worden heel beschermd opgevoed en voelen zich geliefd. Hij noemde de meisjes naar de Zeven Zusters, zijn favoriete sterrengroep (Plejaden).
Ze leren hun talenten ontwikkelen met behulp van hun privé-onderwijzers, Ma en Pa Salt voordat ieder van hen naar een voor haar geschikte kostschool gaat.
Na de adoptie van Electra kijken de meisjes uit naar het laatste adoptiekind met de naam Merope, de Zevende Zuster. Ze hebben het gevoel niet compleet te zijn zonder haar. Maar er komt geen volgende adoptie.
Geen van de kinderen weet wat hun vader in de wereld buiten Atlantis deed, niemand weet wat zijn beroep was.

Maia zorgt er voor dat alle zussen bij elkaar komen in Atlantis, wat de naam is van hun ouderlijk huis aan het meer van Genève om afscheid te kunnen nemen van Pa Salt. Hun verbazing is groot als blijkt dat er geen lichaam meer is om te begraven. Ma had opdracht om niets te vertellen voordat alle zusjes aanwezig waren op Atlantis en de advocaat van hun vader opgeroepen is.
Hij zal tekst en uitleg geven.
Pa Salt heeft het voor de zussen mogelijk gemaakt om te weten te komen waar ze vandaan komen. In de verborgen tuin staan een armillarium. Dat is een hemelbol voorzien van metalen ringen die de belangrijkste cirkels van de hemel voorstellen. Op iedere ring staat een van hun namen met een tekst en coördinaten. Ze moeten wel zelf op onderzoek gaan als ze meer willen weten.

Dit deel gaat over Maia, de oudste van de kinderen. Als eerste besluit ze op zoek te gaan naar haar afkomst en komt daardoor terecht in Rio de Janeiro, Brazilië. Daar aangekomen leert ze veel over haar voorouders en gaandeweg ook over zichzelf. Ze weet nu beter wie ze is en wat ze wil.
Het is ontroerend te lezen hoe ze met zichzelf heeft geworsteld. Ook het verhaal over haar voorouders gaat je niet in de koude kleren zitten.

Lucina Riley heeft een boeiende schrijfstijl, waardoor het geen moeite kost om dit toch niet onaanzienlijke eerste deel te lezen.
Ze neemt ons door de tijd heen mee van Rio de Janeiro en Parijs in 1927 naar Londen, Genève en Griekenland in 2007. De grote verschillen in milieu zijn duidelijk beschreven en het is hartverscheurend om te lezen hoe ongehuwde vrouwen soms behandeld werden, ook door hun ouders.

Je weet dat mythologie verweven is in het verhaal en dit gegeven maakt het boek nog aantrekkelijker om te lezen. Er zijn aan het eind nog veel vragen zoals de omstandigheden bij en na het overlijden van Pa Salt, die niet beantwoord zijn, maar daar hoop ik een antwoord op te krijgen in de volgende delen.
Waar is de ontbrekende zevende zus?

De zeven zussen is spannend, ontroerend, intrigerend en geeft bovendien een kijkje in de wereld in andere tijden.


Ik kijk uit naar Storm, het tweede deel dat in januari 2018 verwacht wordt.

De auteur:
(foto: Twitter)

Lucinda Riley schreef haar eerste boek op vierentwintigjarige leeftijd en is nooit meer met schrijven gestopt. Haar werk wordt in vierendertig landen vertaald en ze verkocht ruim acht miljoen exemplaren.
Haar jeugd bracht zij deels door in Bangkok, en deels in Ierland. Ze haalt veel van de inspiratie voor haar boeken uit de plaatsen waar ze woont en gewoond heeft.
Lucinda woont met haar man en vier kinderen afwisselend in het Engelse Norfolk en het Ierse West Cork.

De zeven zussen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

 

2 opmerkingen:

  1. Mooie samenvatting van het boek. En ja, de vragen die open blijven had ik ook. Maar ook de vraag, hoe kwam Pa.Salt aan het mozaïek tegeltje die aan de beeldhouwer is gegeven? Ik vermoed dat Pa Salt een nazaat is van dat jongetje dat door Bel in Parijs van de straat is gered....

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.