zondag 4 maart 2018

Ik las: 'Sjeng van Dalsum - Nagelaten werk', samengesteld door Joke Pallada. Nu al te reserverenSjeng van Dalsum - Nagelaten werk
samengesteld voor Joke Pallada

Titel: Sjeng van Dalsum - Nagelaten werk
samengesteld voor Joke Pallada
Uitgave: paperback, geïllustreerd (full color), 72 pagina’s
Uitgever: BestelMijnBoek, wordt verwacht 10 maart 2018 
Genre: kunstbiografie
ISBN: 978 94 62470 87 3
NUR: 640, 641

Jean Paul Louis Emanuel (Sjeng) van Dalsum werd geboren in Amsterdam op 6 maart 1943 en vertrok al snel daarna met zijn ouders naar Limburg, waar ze ondergedoken zaten. Sjeng kreeg zijn opleiding o.a. aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. 

Hij was een bevlogen kunstenaar en vond zijn onderwerpen overal; hij tekende en schilderde landschappen, stadsgezichten, portretten, naakten en
stillevens. Toen hij (min of meer noodgedwongen) stopte als kunstschilder en ging studeren, was hij pas vijfendertig en nog volop bezig een eigen stijl te ontwikkelen. Maar uit zijn nagelaten werk spreekt grote begaafdheid. Hij was in staat om zijn onderwerpen, soms in enkele streken en wat kleur, treffend neer te zetten.
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Het voorwoord wordt ingeleid met een hier toepasselijk citaat: 

Het leven wordt voorwaarts geleefd en kan slechts achterwaarts begrepen worden - Søren Kierkegaard

In dit bijzondere boekje geeft Joke van Dalsum-Pallada ons een kijkje in het leven van Sjeng van Dalsum als kunstenaar. 
Een genummerd overzicht van slechts een gedeelte van de tekeningen en schilderijen die Sjeng van Dalsum (8 maart 1943 – 8 november 2015) in de loop van zijn leven heeft gemaakt vind je achter in het boek terug.

Joke Pallada wist dat Sjeng van Dalsum in het begin van zijn carrière kunstschilder was geweest, maar daar hield haar kennis over zijn werk zo ongeveer mee op. Omdat ze na Sjengs overlijden verantwoordelijkheid kreeg over de nalatenschap van de Van Dalsums ging ze onder meer op zoek naar meer informatie over zijn leven als kunstenaar.  Deze informatie wilde ze delen.

De brieven die bewaard zijn gebleven, alsmede de vele aantekeningen die hij maakte, agenda’s en dagboeken waarin hij schreef gaven voldoende stof tot concluderen. De gesprekken met vrienden van hem waren een mooie aanvulling.
Al deze informatie gebundeld was genoeg om een keuze te maken uit de kunstwerken die nodig waren voor dit boekje.

Het beschrijven van zijn leven, tezamen met de cursief gedrukte citaten uit zijn dagboeken geeft een heel andere kijk op het leven van Sjeng van Dalsum. De herinneringen van Joke Pallada geven bovendien een extra dimensie aan deze biografie; hierdoor leer je deze kunstenaar nog beter begrijpen. Sommige bijdragen zijn heel aangrijpend om te lezen.

Het ongeluk waarop hij een abonnement lijkt te hebben, de kracht van zijn beslissingen, de momenten waarop hij een gevangene lijkt te zijn van zichzelf en de vrijheid die hij heeft leren omhelzen; dit alles maakte hem tot de kunstenaar die hij was.
Ik heb dit boekje met ontzag en ontroering gelezen; het was alsof de kunstenaar opnieuw geboren werd. 


De auteur:

Joke Pallada (1951) begon haar carrière als lerares Nederlandse taal- en letterkunde en schoolde zich later om tot GZ-psycholoog. Zij stond mede aan de wieg van de websites die Sjeng maakte over zijn vader, Albert van Dalsum, en zijn tante, Ro Mogendorff.
Sinds Sjengs dood beheert zij de nalatenschap van de familie en wijdt zij zich aan het ontsluiten van Sjengs eigen kunstzinnige erfenis.

Sjeng van Dalsum – Nagelaten werk samengesteld door Joke Pallada
kunt u reserveren bij: 
Dit boek verschijnt 10 maart 2018. U kunt nu alvast bestellen met voorverkoop-korting, maar het zal dus pas later uitgeleverd worden.
(bron: BestelMijnBoek)

Van 2 maart tot en met 28 april is er in de vitrines van het Gemeentehuis en de bibliotheek van Noordwijkerhout een selectie te zien uit de nagelaten kunstwerken van Sjeng van Dalsum.

De presentatie van dit bijzondere boek zal plaatsvinden op zaterdag 10 maart 2018 van 16:00 tot 18:00 uur in de 
Bibliotheek Bollenstreek/Noordwijkerhout, Herenweg 2,
2211 CC Noordwijkerhout

Met dank aan BestelMijnBoek voor het toezenden van een recensie-exemplaar

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je hier de recensie over hebt gepost, Mieke! Heel interessant, wil het boek ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ria, het is alsof je naar de geboorte van een kunstenaar kijkt. Heel mooi beschreven door Joke Pallada!

   Verwijderen
 3. Dankjewel voor je mooie recensie Mieke. Ik ben er heel blij mee :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.