donderdag 15 maart 2018

Wordt verwacht bij Uitgeverij Orlando: nieuwe reeks gebonden literaire klassiekers.Uitgeverij Orlando presenteert een nieuwe reeks mooi vormgegeven, gebonden literaire klassiekers. Boeken die ten onrechte zijn vergeten of al langere tijd niet meer leverbaar zijn. Boeken die in geen enkele boekenkast mogen ontbreken.

Eind april wordt gestart met de spraakmakende novelle Beneden van Leonora Carrington, gevolgd door Alle verhalen, waarover Arjan Peters onlangs in de Volkskrant schreef: ‘Wat goed dat deze kostelijke ontregelingen weer beschikbaar zijn. Carrington laat ons lachen, gruwen, en genieten van beelden die je bij niemand anders zult aantreffen.’

De verschijning van Alle verhalen is de grote herlancering van het werk van Leonora Carrington in Nederland.
Uitgeverij Orlando viert dit met leesclubs, een studiedag en Schwob-activiteiten.
Bovendien brengt Uitgeverij Orlando begin 2019 een nieuwe uitgave van de roman waarnaar de uitgeverij is vernoemd, Orlando van Virigina Woolf.
(bron: Uitgeverij Orlando)

Eind april wordt de novelle Beneden verwacht.


Boekgegevens
Titel: Beneden
met een voorwoord door Marina Warner
Auteur: Leonora Carrington
Genre: literaire fictie, novelle
Uitgave: hardcover, 112 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, wordt verwacht eind april 2018
ISBN: 978 94 92086 62 4
Vertaling Nelleke van Maaren (herziene editie )

In 1937 was de Engelse Leonora Carrington een 19-jarige studente aan de kunstacademie. Ze was mooi, rebels en onaangepast binnen het aristocratische milieu van haar familie. Tijdens een diner ontmoette ze de kunstenaar Max Ernst. Ze werden verliefd en Carrington volgde Ernst naar Parijs. Niet veel later vestigden ze zich in de Provence.

In mei 1940 werd Ernst gearresteerd toen het Duitse leger Frankrijk bezette en vastgezet in een kamp, waarop Carrington psychisch instortte. Zij vluchtte naar Spanje. Daar werd Carrington gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar ze niet alleen ten prooi viel aan haar eigen angstaanjagende waan beelden, maar ook aan de wrede behandeling door haar arts.

De novelle Beneden, het verslag van deze beproeving, is een duizelingwekkende reis door de hallucinerende logica van de waanzin.

De auteur: 
(foto: Uitgeverij Orlando)

Leonora Carrington (1917-2011) werd geboren in een aristocratisch milieu in Engeland en vertrok op haar negentiende naar Frankrijk, waar zij in contact kwam met de groep Surrealisten rond André Breton. In 1942 emigreerde ze naar Mexico, waar zij tot haar dood in 2011 woonde en werkte. Inmiddels wordt zij gerekend tot de grootste surrealistische kunstenaars.

Beneden reserveert u bij uw lokale boekhandel of bij:
bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.