donderdag 31 mei 2018

Ik las: 'Kijk niet terug', geschreven door Nora Roberts

Een vreselijke tragedie laat een stadje gebroken achter.
Maar is het kwaad geweken?


Kijk niet terug

Boekgegevens
Titel: Kijk niet terug 
Auteur: Nora Roberts
Genre: spannende boeken algemeen
Uitgave: paperback, 496 pagina’s
Uitgever:  uitgeverij Boekerij, 4 mei 2018
ISBN: 978 90 22581 70 4
ISBN: 978 94 02310 41 2 (e-book) 
NUR: 330
Originele titel: Shelter in Place
Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé

Dit is het begin van deze romantische, psychologische thriller:

“ Op vrijdag 22 juli 2005 bestelde Simone Knox een grote Fanta – orange – voor bij haar popcorn en Swedish Fish winegums. Die combinatie, haar vaste keuze als ze naar de bioscoop ging, veranderde niet alleen haar leven, maar redde dat naar alle waarschijnlijkheid ook. Toch zou ze nooit meer Fanta drinken.”

Door deze nieuwsgierig makende woorden was ik al meteen verkocht en wilde het naadje van de kous weten.
De drie vriendinnen Simone, Mi en Tish zijn van plan na hun eindexamen gezamenlijk naar New York te vertrekken, voor nieuwe avonturen met z’n drieën. Ze zijn al sinds hun jeugd hartsvriendinnen.
Het is nog niet zo ver, het is nog zomervakantie en er zijn dringender zaken zoals het gebroken hartje van Simone genezen. Haar vriendje heeft het op een wel heel botte manier uitgemaakt en een bioscoopavond met zijn drietjes lijkt de aangewezen manier om haar af te leiden van haar verdriet.

Simone heeft teveel Fanta gedronken en moet nodig plassen. Wanneer ze op het toilet is hoort ze schoten vanuit de zaal en belt meteen het alarmnummer, maar kan niet meer mensen bereiken omdat ze zoals altijd vergeten heeft haar mobiel op te laden. Gelukkig worden door haar actie veel mensen gered, maar vele anderen hebben het niet overleefd. Degenen die het wel overleefden zullen nooit meer hetzelfde zijn. 
Er is de tijd vóór vrijdag 22 juli 2005 en de tijd ná deze vreselijke dag!

De drie jeugdige schutters zijn ook overleden, maar het wordt al snel duidelijk dat zij niet de brains achter deze aanslag waren. Er was een vierde, gevaarlijker persoon bij betrokken! De zoektocht naar de echte dader begint! Deze is woedend en zint op wraak.

Simone probeert op haar eigen manier met het gebeurde om te gaan en krijgt daarbij ook steun van haar flamboyante oma CiCi. Wat een heerlijk mens is dit!

In deze psychologische thriller worden de karakters van alle betrokkenen, ook van de personen die geen hoofdrol spelen, geloofwaardig neergezet en de hoofdpersonen worden zelfs levend voor je ogen. 
Wanneer duidelijk wordt wie de eigenlijke dader is, krijg je kippenvel; het is heel angstaanjagend om er over na te denken hoe iemand zo ontzettend kan veranderen en dat tegelijkertijd niemand in de gaten heeft hoe verknipt deze persoon is!
De dader probeert op de meest verschrikkelijke en persoonlijke manier die denkbaar is voor het beoogde slachtoffer, deze van het leven te beroven en dat lukt steeds weer!

Het boek is knap onderverdeeld in drie delen met een eigen titel; elk deel bevat tien hoofdstukken en wordt op het eerste blad voorafgegaan door een quote, zoals in deel 3 met de titel ‘Bewijs van leven’.

‘Het leven is echt! Het leven is oprecht!
En het graf is niet het doel;
stof zijt gij, tot stof zult gij wederkeren,
werd niet tot de ziel gezegd.’

Uit: A Psalm of Life  – Henry Wadworth Longfellow (Amerikaans dichter 1819-1892)

Het is een eigenschap van Nora Roberts; het op papier tot leven laten komen van personen en spannende, romantische situaties.
Door de sprongen in tijd en perspectief blijft het heerlijk lezen gedurende het hele verhaal, alles op een rustige manier zoals we deze van Nora Roberts gewend zijn; je voelt steeds de spanning en het wordt zelfs angstaanjagender naarmate het verhaal vordert.


De auteur:
(foto: Boekerij)

Nora Roberts is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Van haar ruim 225 titels werden al meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht en een groot aantal kwam meteen op nummer 1 van de New York Times-bestsellerlijst terecht. 
Nora Roberts woont met haar man in Boonsboro, Maryland.

Kijk niet terug koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Meulenhoff Boekerij voor het toezenden van dit exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.