woensdag 26 januari 2022

Binnenkort verwacht, maar nu al te reserveren. Vandaag in de schijnwerpers: 'Haar erenaam was Moeder' geschreven door Fransiska Kleijer

 Een familiegeschiedenis in Indië en Nederland


Haar erenaam was Moeder


Haar erenaam was Moeder is de waargebeurde kroniek van de familie Bogers en gebaseerd op onder meer brieven (uit 1918-1922 en 1957-1967), documenten, getuigenissen en interviews.

Deze familiegeschiedenis begint als de jonge Stans van Belkum in 1918 op de boot stapt en via New York en San Francisco naar Nederlands-Indië reist om zich daar bij haar man, Marius Ypeij, te voegen. Over die reis en haar leven in de Oost schrijft ze lange brieven naar haar familie, totdat ze plotseling overlijdt, haar twee jonge kinderen Hetty en Dirk en haar man achterlatend.

In 1938 meldt de Rotterdamse Ton Bogers zich bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Eenmaal op Java aangekomen belandt hij in het ziekenhuis en leert daar Hetty kennen. Ze trouwen vier dagen voordat Japan Nederlands-Indië bezet. Wat Ton, Hetty en haar broer Dirk in de jappenkampen meemaken, zal hen altijd bijblijven.

Na de oorlog vertrekken Ton, Hetty (die zich Hedy gaat noemen) en hun dochter naar Nederland. Ondanks geldzorgen en andere moeilijkheden wil Hedy vooral haar steeds groter wordende gezin een veilige haven bieden. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe.

Vele jaren later realiseren de kinderen Bogers zich dat je door te luisteren naar de stemmen uit het verleden, een begin kunt maken met het verwerken van traumatische ervaringen.

De auteur

Fransiska Kleijer is aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerd in Slavische talen en letterkunde. Ze organiseert nu al vele jaren samen met Marcellino Bogers congressen voor de zorgsector en schreef samen met hem het boek  Humor als verpleegkundige interventie 2.0

‘Haar erenaam was Moeder’ gaat over Marcellino’s familie.

Haar erenaam was Moeder reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Haar erenaam was Moeder
Auteur: Fransiska Kleijer
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback met illustraties, 274 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, verwacht datum 7 februari 2022
ISBN: 9789464249897
NUR: 680


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.