zondag 30 januari 2022

Ik las: 'Undercover - Alles of niks' geschreven door Hugo Luijten

 


Undercover – Alles of niks

Bloedstollend undercoververhaal bij de gelijknamige reeks

In een poging om de witwaspraktijken van een criminele bende aan het licht te brengen, infiltreert undercoveragent Bob Lemmens in een gokkastenimperium in de Limburgse plattelandsgemeente Kinrooi, nabij de Nederlandse grens.
Het lijkt een routineklus, totdat er een dode valt en Bob steeds dieper verstrikt raakt in de duistere zaakjes van de familie. Zal hij erin slagen de bende op te rollen voor hij ontmaskerd wordt?
(bron info: achterflap)


Mijn mening

Bob wordt tijdens een gezinsuitje aangesproken door zijn baas Nick; hij weet al meteen hoe laat het is. Hij zal weer undercover moeten.
Hij moet als Bob Peynen infiltreren in Griffe BVBA en zo wat feiten boven water krijgen zoals rekeningnummers en dergelijke, om hun witwaspraktijken in beeld te brengen.
Als Nick hem vertelt dat procureur Vandekerckhove dit project haar absolute prioriteit geeft, heeft Bob er al helemaal geen zin meer in; hij is van mening dat deze VandeKerckhove een vrouw met rare streken is.
Maar tegelijkertijd weet hij dat hij niet onder de klus uit kan; wil hij dat eigenlijk wel? Probleempje: zijn vrouw Liesbeth zal ziedend zijn wanneer hij vertelt dat hij weer op pad moet!

Bob krijgt te maken met ‘Tante Mie’; deze vrouw oefent haar macht op een onderdrukkende en controlerende manier binnen de familie uit, ze wordt door iedereen 'Tante Mie' genoemd, zelfs door haar kleinkinderen.
Dylano Deponti is de hoofdverdachte en zijn oudere broer Randy wil je niet tegenkomen in het donker.
Het valt niet mee om te infiltreren maar nichtje Samantha moet Bob in de gaten houden van Tante Mie en zij doet haar best om Bob in bed te krijgen.

De personages zijn op een duidelijke manier beschreven waardoor de gebeurtenissen tijdens het lezen voor je ogen verschijnen.

“Randy kwam uit de loods gehinkt. In het licht van de koplampen zag Bob hoe het ijzeren frame van de looplamp als een halve ster over Randy’s gezicht stond gebrand. Een enorme blaar glibberde vanuit zijn rechter ooglid over het oog.”

De procureur heeft veel verpest waardoor Bob een heleboel risico voor niets heeft genomen. Hij stond er als het ware alleen voor. Bob voelt dat hij er hierdoor bij staat als 'Jan met de korte achternaam' en dat maakt hem woest.

Het hele verhaal is doordrenkt van angst; angst voor wat er op Bob afkomt vanuit de familie Deponti, angst dat hij ontdekt zal worden, angst dat Liesbeth hem niet meer zal geloven en angst dat Liesbeth betrokken zal worden in waar hij mee bezig is.
Dat laatste is niet ongegrond gebleken.

“ ‘Ik heb je, klootzak!’ brulde Dylano boven aan de trap en hij vuurde weer. Bob hoorde de kogel rakelings over hen heen zoeven, tot die ergens opzij in het linoleum klapte.
‘Die vent is stapelgek!’ riep Liesbeth, terwijl ze rechts een brede gang in holden.”

In een sneltreinvaart lees je deze thriller met Bob Lemmens in de hoofdrol en leef je mee met de gebeurtenissen die zich afspelen rond de grens van Nederland en Vlaanderen. 
Het komt heel dichtbij…


De auteur

Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast oorlogsromans en thrillers schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma's.

Eerder las ik van Hugo Luijten:

Behalve bovenstaande boeken schreef hij Verast.

Undercover - Alles of niks koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens

Titel: Undercover – Alles of niks
Auteur: Hugo Luijten
Genre: thriller, misdaad
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Lannoo, oktober 2020
ISBN: 9789401471886
ISBN: 9789401471893 (eBook)
NUR: 330 – 332


Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.