zaterdag 1 januari 2022

Ik genoot van: 'Het grote geheime boek' geschreven en geïllustreerd door Lutger Bakema & Rick Hoeksema

 Voor piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars en superspeurders


Het grote geheime boek

Hutten bouwen, een proppenschieter maken of visjes vangen… Avontuurlijk binnen- of buitenspelen was vroeger heel vanzelfsprekend. ‘Het grote geheime boek’ is voor alle kinderen van nu, die opgroeien in een digitale wereld. Om te ontdekken hoe gaaf het buiten is. Een boek voor piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars en superspeurders. Met meer dan 80 ontdekkingen en avonturen voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Een vlot bouwen, geheime boodschappen doorgeven, een kampvuur maken... zomaar enkele spannende dingen die je kunt doen met vriendjes, broers en zussen. De auteurs woonden allebei in hun jeugd aan de rand van een bos en konden zich daar naar hartenlust uitleven. Zodra ze zich buiten het blikveld van volwassenen waanden, veranderden ze in piraten, ontdekkingsreizigers, tovenaars of superspeurders.

Het grote geheime boek staat boordevol inspiratie:
  • Originele ideeën voor avontuurlijk binnen en buitenspelen
  • Meer dan 80 ontdekkingen en avonturen voor kinderen vanaf 8 jaar
  • Buitenactiviteiten, uitvindingen en geheime codesLutger Bakema is buitenmens, kunstenaar en docent. Van jongs af aan was hij altijd al te vinden in het bos en de duinen of thuis geconcentreerd achter zijn tekenblok. Als bergwandelaar, sportklimmer en fervent zeekanoër ontdekte hij de rest van de wereld. Daarnaast is Lutger graficus en gespecialiseerd in de lithografie. In zijn werk speelt de natuur een grote rol. 

Rick Hoeksema is natuurliefhebber en kajakavonturier. Opgegroeid met de tuin direct aan de rand van het bos, ging het buiten spelen en natuur ontdekken als vanzelf. Van huis uit leraar biologie en gedreven milieukundige. Schreef eerder het boek Stinzenplanten voor KNNV Uitgeverij en ontwikkelt Natuurapps vanuit Nature2U. 

Het grote geheime boek is ontstaan vanuit passie voor avontuur, het schrijven en natuurtekeningen maken.

Voor in het boek staat een overzicht van de vijftien hoofdstukken waarin het boek is onderverdeeld, hier kun je al snel vinden waar je naar zoekt.

Pluk de dag: de tijd vliegt, kleine kinderen worden heel snel groot.
Op de volgende bladzijde staat al een eerste hersenkraker; kun jij ontdekken wat hier staat?
Het staat gedrukt in cijfers in plaats van in letters. Een leuk begin!

Er is voor elk wat wils te vinden.
Bijvoorbeeld onder het hoofdstuk ‘Natuur’ vond ik tips over verzamelen, over het opzoeken van wat je nu eigenlijk verzameld hebt en een waarschuwing. Probeer niet als Linnaeus te worden; deze man draaide een beetje door in zijn enthousiasme, hij werd ziek en stierf tenslotte.

Een ander voorbeeld is ‘Oriënteren en navigeren’. Hierin lees je hoe je (als de zon schijnt) vrij gemakkelijk de windrichtingen vast kunt stellen.

Heb je ooit gehoord van Het takkenspel? Hierover lees je meer in het hoofdstuk ‘Spel’. Het is een bijna vergeten spel van vroeger. Het werd vroeger met drie of vier kinderen in het bos gespeeld. Alles wat je nodig hebt is in het boek te vinden. Ik weet zeker dat volwassenen ook mee mogen doen.

Ik heb genoten van hetgeen aangeboden wordt in dit juweeltje: ‘Het grote geheime boek’.Het grote geheime boek koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens: 

Titel: Het grote geheime boek
Auteurs en illustrators: Lutger Bakema & Rick Hoeksema
Genre: kinderboeken vanaf 8 jaar
natuur, plant, dier, sport, spel
Uitgave: hardcover, 64 pagina’s
Uitgever: KNNV Uitgeverij, november 2021
ISBN: 9789050118330
NUR: 223, 229

Met dank aan KNNV Uitgeverij voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.