donderdag 13 januari 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'De Middeleeuwse Zomer' geschreven door Gregor Dijkhuis

 


De Middeleeuwse Zomer

Samenvatting

Wanneer rond het jaar 1000 de wereld toch niet vergaat, slaat de stemming om. Europa richt zich op; er groeit een nieuwe zelfbewuste houding. De blik gaat naar buiten, over de eigen grenzen heen. 

De natuur helpt een handje mee. Rond het jaar 1000 verandert het klimaat: er breekt een warmteperiode aan. Dat geschenk van de natuur luidt een tijdperk in van nieuwe levenskracht en vooruitgang. Van optimisme, veerkracht en inventiviteit. 

Energie, strijdlust en vernieuwing maken de Hoge Middeleeuwen (1000-1300) tot een bruisende tijd. Een bloeiperiode van groei, expansie, opkomende handel, sociale en culturele veranderingen. 

Het is ook de tijd van kruistochten, kloosters, ketters en kastelen. Van godsdienst en geleerdheid. Van machtsstrijd tussen pausen en keizers. Van opbloeiende kennis en cultuur, grote veldslagen en beslissende ontwikkelingen, die de afzonderlijke Europese landen nauwer met elkaar verbinden. 

'De Middeleeuwse Zomer' belicht alle grote gebeurtenissen uit deze fascinerende tijd. In een aparte portrettengalerij maakt u kennis met een stoet aan kleurrijke mannen en vrouwen die daarbij betrokken waren. Bekende en minder bekende personen komen aan bod: abten en avonturiers, veldheren en filosofen, geestelijken en geleerden. 

De auteur

Gregor Dijkhuis (Haaksbergen, 1953) studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en werkte als schoolleider in het voortgezet onderwijs. Nu legt hij zich toe op de geschiedenis van de Hoge Middeleeuwen. 
In 2015 verscheen Stupor Mundi, Kroniek van een eigenzinnige Keizer, de eerste Nederlandstalige monografie over keizer Frederik II. 
Eerder schreef hij ‘Via Via, reis door Italië’ (2004).
Neem ook een kijkje op zijn website.

De Middeleeuwse Zomer koopt u (via de webwinkel) van uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens

Titel: De Middeleeuwse Zomer
Auteur: Gregor Dijkhuis
Genre: geschiedenis algemeen
Uitgave: paperback met illustraties, 720 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2021
ISBN: 9789464247695
NUR: 680


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.