zondag 26 maart 2023

Ik bekeek en las: 'Reflectie' getekend en geschreven door Connie Harkema

 


Reflectie

'Reflectie' is opgebouwd uit de series 'zwart-witjes', 'tekencollages' en 'art & literature'; alle voorzien van een gedicht. In de drie reeksen zijn woord en beeld nauw met elkaar verbonden. In sommige gevallen werden afzonderlijke beelden samengevoegd en ontstonden collages, met daarop aansluitend nieuwe poëzie.
(bron info: achterflap)

Reflectie is een term uit de didactiek en omvat nadenken over concrete handelingen. Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis. (bron:Wikipedia)

De titel ‘Reflectie’ is in dit geval heel goed gekozen omdat Connie Harkema door middel van de gedichten de illustraties aan betekenis laat groeien. 
Bij het maken van de gedichten is uitgegaan van het schilderij of tekening.

De variatie van de onderwerpen is indrukwekkend in ‘Reflectie’.
Mensen, gevoelens, dieren, steden, landschappen en landen sieren deze bundel.

Ook dit onderwerp is knap neergezet:Zo nu en dan pak ik deze bundel uit de kast, bekijk de afbeelding en lees het daarbij geplaatst gedicht; dit is niet iets alleen voor nu, maar iets voor elk moment in je leven! 


De auteur:

Als journalist, schrijver en redacteur trad Connie Harkema eerder met woorden naar buiten dan met beelden. De combinatie van tekst (meestal gedichten) met schilderijen en tekeningen is later ontstaan. 
Woorden zijn nog altijd de basis en ook haar beeldend werk vertelt vaak een verhaal. Om die reden noemt zij zich het liefst beeldend woordkunstenaar. 

Na haar zitting in het Verkiezingscomité Stadsdichter Gouda 2006 en het schrijven van de schriftelijke cursus Poëzie Schrijven voor Business School Laudius kreeg Connie pas goed de smaak van het dichten te pakken en geeft vanaf 2017 schrijfworkshops op locatie.
Met haar project ‘Kunstpoëten’ verbond ze de dichtkunst met de beeldende kunst, wat resulteerde in een spraakmakende expositie met voordrachten in haar toenmalige galerie ‘Kunst in Beweging’.
Het reizen is in beide disciplines terug te zien, waarbij fotografie een steeds belangrijker plaats inneemt. Woorden en beelden, blijvend in beweging.

Neem vooral ook een kijkje op haar mooie website.

Reflectie bestelt u via: 

Boekgegevens:

Titel: Reflectie
Auteur: Connie Harkema
Illustraties: Connie Harkema
Genre: poëzie en beeldende kunst
Uitgave: paperback met illustraties, 87 pagina’s
Uitgever: Brave New Books, oktober 2022
ISBN: 9789464653274


Met dank aan Brave New Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Brave New Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.