dinsdag 7 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Dolende zielen' geschreven door Cecile Pin

 'Een diepmenselijke roman over liefde en onwankelbare hoop.'
Ocean Vuong


Dolende zielen

Er is het afscheid en daarna het uit het water vissen van de lijken - al het tussenliggende is speculatie.

Op een avond, kort nadat de Amerikaanse troepen Vietnam hebben verlaten, vluchten Anh en haar broertjes Thanh en Minh weg uit hun dorp om een gevaarvolle bootreis naar Hongkong te ondernemen. Hun ouders en vier jongere broertjes en zusjes maken de oversteek iets na hen met een andere boot, maar na een paar weken wordt duidelijk dat zij de tocht niet hebben overleefd.

Anh en haar broertjes staan er plotseling alleen voor, zonder thuis of familie. Ze zetten hun reis voort, komen terecht in opvangkampen, krijgen te maken met hervestigingsbureaus en worden door een speling van het lot opgenomen in het Engeland van Thatcher. Daar moeten ze op eigen kracht een nieuw bestaan zien op te bouwen, maar of dat lukt in een land dat niet bepaald op hen zit te wachten?

In dit schrijnende debuut is het relaas van de moeizame tocht van Anh en haar broers knap verweven met de observaties van Dao, hun omgekomen jongere broertje, die vanuit een oord tussen de levenden en de doden meekijkt, en met de notities van een onbekende onderzoekster die de verschillende elementen van dit vluchtelingenverhaal tot een geheel probeert te smeden. Dolende zielen is onthullend en ingenieus. Cecile Pin toont ons een hartverscheurend portret van een gezin dat met onvoorstelbare tegenspoed wordt geconfronteerd. Ze gebruikt de kracht die van verhalen uitgaat om wonden te helen die meerdere generaties zijn toegebracht. Pin is een belangrijke nieuwe stem in de literaire wereld.


De auteur:

Cecile Pin studeerde filosofie aan University College en King's College in Londen. Ze schrijft voor de Bad Form Review, behaalde de longlist van de Young Writer's Prize en won in 2021 de London Writers Award.

Dolende zielen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dolende zielen
Auteur: Cecile Pin
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 208 pagina’s
Uitgever: Hollands Diep uitgevers, beschikbaar 14 maart 2023
ISBN: 9789048864720
ISBN: 9789048864737 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Wandering Souls
Vertaald door: Anneke Bok

Met dank aan Hollands Diep uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.