dinsdag 28 maart 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Voordat je te ver weg' geschreven door Gert Lubberts

 over leven met Alzheimer


Voordat je te ver weg

Op 31 maart verschijnt de nieuwe bundel van Gert Lubberts. 
‘Voordat je te ver weg’ is een emotioneel beladen en tegelijkertijd luchtige bundel over dementie. 

Een veel gebruikte indeling van dementie in vier fasen luidt: de bedreigde ik, de verdwaalde ik, de verborgen ik en de verzonken ik. Die laatste creëert de meeste onrust omdát het nu eenmaal de laatste is én omdat het wordt gekenmerkt door toenemende onbereikbaarheid. Bij de auteur van deze bundel – liefste naaste van iemand die aan Alzheimer lijdt – is die onrust bijna dagelijks voelbaar, want dat ‘verzonkene’ nadert en nadert. 

Je zou daarom vermoeden dat ‘Voordat je te ver weg’ een emotioneel beladen boekwerkje is. Dat is het deels ook maar het luchtige en lichte ontbreekt niet. De lezer maakt kennis met mooie mensen, werkend in de zorg, gaat een dagje mee naar het strand en leest over de gave van compassie bij haar die al zoveel van haar oude zijn is kwijtgeraakt. 

Een verzameling gedichten dus, aangevuld met andere teksten, waarin de glimlach en de verzuchting hand in hand gaan.

Van de opbrengst van deze bundel gaat 2,50 euro naar Alzheimer Nederland.

Van Gert Lubberts verscheen eerder ‘Er zijn geen torens meer’.

De auteur:

Gert Lubberts volgde na z’n middelbare school de studierichting weg- en waterbouw aan de hts in Amsterdam en studeerde later in diezelfde stad theologie aan de Vrije Universiteit. Daarna werd hij predikant (gereformeerd/PKN) in achtereenvolgens Nieuwe Pekela, Midden Betuwe en Borger, waar hij na zijn emeritaat nog altijd woont. Er zijn geen torens meer is de eerste publicatie van zijn hand. In maart 2023 verschijnt zijn tweede bundel Voordat je te ver weg, met een slotgedicht door Reinier Kleijer.

Ina Feitsma-Lubberts (1953) woont in Amsterdam, waar ze sinds 2004 haar eigen praktijk voert als zelfstandig coach/counselor, trainer en supervisor. Ze heeft daartoe een hbo-opleiding gevolgd bij het Europees Instituut/De Baak. In haar vrije tijd schildert en tekent ze met veel plezier!

Voordat je te ver weg koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Voordat je te ver weg
Auteur: Gert Lubberts
Illustraties: Ina Feitsma-Lubberts
Genre: poëzie
Uitgave: paperback met illustraties, 68 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, maart 2023
ISBN: 9789493245754
NUR: 306


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.