vrijdag 3 maart 2023

Ik las: 'Jack & Lev. - De terugkeer van de Schaduwheer' geschreven door Zutje & DeViss

 Jack & Lev.


De terugkeer van de Schaduwheer

Jack woont samen met zijn egoïstische tante in Huize Tettering: een landhuis met torentjes dat zijn vader erfde van oudtante Fenerieke.
Het was een mooi, oud huis dat iets geheimzinnigs had.
De moeder van Jack is overleden en zijn vader woont voor zijn werk in de outback van Australië.

Als Jacks hond Lobbes voor zijn neus wordt ontvoerd, stort zijn wereld in. Hij voelt zich eenzaam en verlaten. Jack heeft Lobbes als puppy van zijn vader gekregen.
Dan ziet hij in de kelder een meisje dat er vreemd uitziet. Ze praat ook anders dan Jack. Ze stelt zichzelf voor als Lev, dat is kort voor Levantaro en ze vertelt hem dat ze weet wie Lobbes ontvoerd heeft! 
Maar er gebeuren nog meer vreemde dingen in Hardegem vertelt zijn beste vriend Fidel en dat heeft te maken met de burgemeester van Hardegem. Hij heet Bertram Bultrug en stuurt te pas en te onpas beveiligers in zwarte pakken op de bewoners af.

Tot zijn grote verbazing zit Lev de volgende dag gewoon bij hem in de klas en vertelt daar dat ze veel in het buitenland heeft gewoond.
Maar als ze alleen is met Jack vertelt Lev dat ze lid is van een geheim genootschap. Dit is het Geheime Hubbel Genootschap van de Katomanen en ze vertelt bovendien dat ze uit een andere dimensie komt. Ze vraagt aan Jack of hij ook toe wil treden tot het Genootschap. 
Dit is het begin van een reeks heel bijzondere gebeurtenissen.
  
Jack raakt samen met zijn beste vriend Fidel en Lev steeds verder verstrikt in dit fantastische avontuur; een bepaalde steen is een van de redenen voor een strijd. 
De Katomanen hebben superkrachten en ze willen dat de wereld in vrede leeft. Ze hebben De Schaduwheer Skia Ombre verbannen. Maar die neemt daar geen genoegen mee!

“Of hij wilde of niet, Jack moést naar hem kijken. De haren van de man waren als een zwarte kegel op zijn hoofd geboetseerd. Zijn baard deed Jack huiveren: het ding bestond uit twee delen en elk deel hing zo stijf als een ijspegel onder aan zijn kin. Het leek eerder een wapen dan een baard, dacht Jack. Niemand hoefde hem te vertellen wie dit was. Dit was de Schaduwheer.”

Zutje & DeViss nemen de lezers mee naar een wereld vol magie. De personages worden uitgebreid beschreven, waardoor je ze voor je ogen tot leven ziet komen. Jack voelt zichzelf groeien tijdens zijn avonturen; hij heeft veel meer in zijn mars dan hij zelf dacht. Omdat er zo ontzettend veel gebeurt en niets vergeten mag worden om optimaal te kunnen genieten wordt een bepaalde gebeurtenis soms opnieuw beschreven. Dat bevordert het leesgenot. 

‘Jack & Lev. – De terugkeer van de Schaduwheer’ is een razendsnel verhaal. 
Het blijft tot het einde genieten van het avontuur en de magie. Maar in hoofdstuk 27 en ½ lees je iets wat je eigenlijk niet had willen lezen.
Ik kijk uit naar een vervolg van dit verhaal...

Zutje & DeViss:
Marieke van Zutphen en Patricia de Leuw zijn de twee schrijvers achter het pseudoniem Zutje & DeViss. Lees hieronder hun verhaal:

Patricia (DeViss)

In een oude pastorie aan de rand van ’s Hertogenbosch woonde kinderboekenschrijfster Patricia. Ze kocht het monumentale pand samen met haar man Martin om in de oude glorie te herstellen. In 2019 sloeg het noodlot toe. Martin stierf plots. Patricia stortte zich naast de restauratie van de pastorie en de tuin, op haar grote passie: schrijven. Tijdens een van haar nachtelijke schrijfsessies aan de tafel bij de tuindeuren viel haar oog op het wijnetiket van de fles voor haar: Chateau Marie Antoinette. Patricia dacht aan de tijd dat ze uitgever was en samenwerkte met Marieke, hoofdredacteur Okki en Jippo. Ze herinnerde zich de dynamisch brainstormsessie op een boot in Griekenland, waar nieuwe plannen werden gesmeed en geschreven. Het kwartje viel. Ze belde Marieke.

Marieke (Zutje)

Mariekes leven was een ingedeukt kussen. Strakke routines met schoolgaande kinderen, een eigen studio voor kindercommunicaties, eten koken, boodschappen doen. Alles mocht anders, haar leven moest nodig eens opgefluft worden. Bovendien wilde ze zich storten op haar schrijven. Alleen dat. Samen met haar rockende man-in-pak, twee pubers en een volle container besloot ze voor een paar jaar naar Australië te vertrekken. Een leven aan de andere kant van de bol, avontuur en inspiratie. Alles op zijn kop. Ze had een half jaar de tijd om alles voor te bereiden. En toen werd ze gebeld.Nelleke van Hoof (illustrator) 

Niks zo belangrijk als de cover-illustratie van een boek. 
Daarom stuurden Zutje & DeViss het manuscript naar een van hun favoriete illustratoren: Nelleke van Hoof, o.a. bekend van Lievelingssprookjes (uitgeverij Snor), de kekke designs van Pip Studio en de H&M kids kledinglijn. Ze las het boek in een week uit en was meteen zo enthousiast dat ze aanbood om de karakters uit te werken, een logo en illustraties te maken. Ze tekende zelfs de prachtige pastorie op de verhuiskaart van DeViss. Website Studio Denkbeeldig

Jack & Lev. – De terugkeer van de Schaduwheer koopt u (via de webshop)  van uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Jack & Lev.
De terugkeer van de Schaduwheer
Auteur(s): Zutje & DeViss
Illustrator: Nelleke van Hoof
Genre: kinderboeken (8-12 jaar)
Actie en avontuur, fantasy
Uitgave: paperback met illustraties, 320 pagina’s
Uitgever: Aussie Publishing, december 2020
ISBN: 9789090338767
ISBN: 9789090340845 (eBook)

Met dank aan Zutje & DeViss voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Zutje & De Viss)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.